Læger Formidler
Du læser lige nu

Blister

0
Trygge Forældre Infoblog

Blister

Efter en søndag i børnelægevagten hvor vi har mødt flere børn, som ikke ville spise, samt deres bekymrede forældre, kommer her en kort tirsdagsinfo om blister.

Blister, også kaldet ”after” er små smertefulde sår på indersiden af kinden, læben eller tungen. De ses som små runde eller ovale gråhvide pletter på slimhinden, som oftest er omgivet af en rød omkreds. Blister sidder ofte i grupper, men kan også opstå enkeltvis. De fleste mennesker oplever at have blister i munden en eller flere gange i løbet af livet. Tilstanden opstår hyppigere hos større børn (efter 8 års alderen) og yngre voksne, og fordi blisterne gør ondt kan børnene miste lysten til at spise. Det er helt normalt, og det vigtigste er, at barnet drikker. Appetitten vender heldigvis tilbage så snart det ikke længere gør ondt at spise.

Kan blister behandles?

Sårene heler af sig selv i løbet af en til to uger, og kræver ingen behandling. Tandpasta uden laurylsulfat (ikke skummende tandpasta) kan forsøges, og i udtalte tilfælde kan lægen udskrive creme med steroid, som kan fremme lindring. For de fleste børn kan en sodavandsis lindre. Selvom tilstanden er meget almindeligt, ved man ikke helt hvad årsagen til blister er, men blister ses ofte i forbindelse med infektioner, f.eks. en forkølelse. Nogle mennesker får blister igen og igen og nogle familier er mere generede af denne tilstand end andre.

Billede af en blist:

Billedet er hentet fra Pateinthåndbogen hvor du også kan læse mere om blister: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/mave-tarm/tilstande-og-
sygdomme/mundhule/after/

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.