Læger Formidler
Du læser lige nu

Børnesår

14
Trygge Forældre Infoblog

Børnesår

Det var dog et mærkeligt sår din purk har fået i mundvigen? Kunne det mon være et børnesår? Var der ikke noget med, at man skulle være opmærksom på sår med honninggule skorper? Børnesår er en infektion i huden, der er meget almindelig blandt børn i vuggestue- og børnehavealderen. Men hvad gør man ved dem – og hvornår må børnene komme i institution igen? Læs med i denne uges tirsdagsinfo om børnesår.

Hvad er børnesår?

Børnesår er en overfladisk, meget smitsom infektion i huden, som skyldes bakterier (oftest stafylokokker). Infektionen starter med små, røde knopper, der efter kort tid bliver til væskende sår eller blærer. Efterfølgende opstår de honninggule skorper, som er helt karakteristiske for børnesår. Børnesår er typisk let kløende. Selvom det kan se voldsomt ud, er børnesår i sig selv ikke farligt.

Børn med anden hudsygdom, fx børneeksem, er i større risiko for at få børnesår, fordi hudens barriere oftere er brudt, og derfor er det nemmere for bakterierne at finde vej ind. 

Børnesår rammer fortrinsvist børn i alderen 2-6 år og ses oftest i ansigtet og på hænderne. Dog kan voksne og helt små børn også rammes, og der kan dannes større sår bl.a. i bleområdet. De fleste børn er dog helt upåvirkede og vil ikke lade sig mærke af infektionen. Fugtighed og varme øger risikoen for børnesår, derfor ses der flere tilfælde i sensommeren, men infektionen kan opstå hele året.

Hvad kan man selv gøre?

De fleste tilfælde af børnesår kan klares med god hygiejne og klorhexidinsæbe, som kan købes uden recept. Det kan være en god ide, at lade tykke skorper ”bløde op” i sæbevand eller med creme, så skorperne kan fjernes. Dog skal fastsiddende skorper ikke fjernes. Vær opmærksom på, at skorperne kan indeholde bakterier og dermed smitte. I mere udbredte tilfælde kan det være nødvendigt med antibiotika, som creme eller i svære tilfælde som oral opløsning eller tabletbehandling. Hvis du er i tvivl, så kontakt din egen læge, som kan vurdere og evt. pode fra såret. 

Ved gentagne tilfælde af børnesår kan det være en god idé at forsøge at finde en evt. smittekilde, fx ved at pode fra barnets næse eller fra familiemedlemmer. 

Hvornår skal man søge læge?

Alle børn under 1 år med børnesår bør ses af en læge. Desuden er det en god ide at børn med større sårområder eller store blærer ligeledes ses af lægen. Børnesår skal som udgangspunkt ikke give påvirkning af almentilstanden, hvorfor alment påvirkede børn med feber bør ses af læge. Gennemgå evt. vores SAFE-cirkel til at vurdere dit syge barn, hvis du er bekymret.

Smitter børnesår?

Børnesår er yderst smitsomt, og børn i institution skal derfor holdes hjemme. Børnesår smitter ved berøring eller fx ved brug af samme håndklæde, så det er vigtigt med fokus på god håndhygiejne, og det er en god idé, hvis alle i familien har sit eget håndklæde i en periode. Man kan også komme til at smitte sig selv, så der opstår børnesår flere steder på kroppen. Smitten kan mindskes ved at fjerne løstsiddende sårskorper og tildække sårene.

Når alle skorperne er tørret ind og faldet af, kan du sende dit barn i institution igen. Større børn med et enkelt afgrænset sår kan komme i skole, hvis de er sat i behandling og såret dækkes med plaster. 

Kilder:

Børnesår (impetigo) – Patienthåndbogen på sundhed.dk

Impetigo – Lægehåndbogen på sundhed.dk 

Forfatter: Mimmi Torp (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge), Louisa Hebo Sparring (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Har klinisk erfaring fra almen praksis, intern medicin og reumatologi. Derudover frivillig for Kræftens Bekæmpelse.