Læger Formidler
Du læser lige nu

SAFE!-cirklen

11
Trygge Forældre Infoblog

SAFE!-cirklen

SAFE! crop
SAFE!

I Læger Formidler har vi udviklet en let huskeregel, som kan hjælpe dig med at vurdere almentilstanden, når dit barn er syg og samler op på de vigtigste informationer du skal have parat når du tager dit barn til lægen. Vi har skrevet om det flere steder på vores hjemmeside. Hvert bogstav i ordet SAFE! står for et trin i vurderingen af dit barn:

Se på hud og vejrtrækning:

Et barn med feber vil typisk trække vejret hurtigere end normalt. Dette er ikke i sig selv et faretegn, men bliver vejrtrækningen hurtig og besværet, så skal barnet ses af en læge. Tegn på besværet vejrtrækning er indtrækninger: det bløde punkt over brystbenet trækkes dybt ind ved hver vejrtrækning, eller hvis maven trækker sig ind lige under ribbenene ved hver vejrtrækning. Læs eller hør mere om indtrækninger her. Hvis der høres piben eller hvæsen ved vejrtrækningen bør barnet også ses af en læge. 

Se også på dit barns hud. Et blegt barn med kedelig/grå kulør bør ses af læge. Langt de fleste udslæt er harmløse, og behøver ikke nødvendigvis ses af læge, hvis barnet ellers er velbefindende. Udslæt der ikke svinder for tryk, skal dog altid ses af læge. Tryk et glas henover udslettet. Hvis det ikke ændrer farve under glasset, bør barnet ses af læge med det samme.

Aktivitet og kontakt:

Den absolut vigtigste ting at vurdere er barnets energiniveau og kontakt. Det er naturligt, at syge børn har nedsat energi og sover mere, end de plejer, men barnet skal ”give god kontakt”, når det er vågent. Hermed menes det, om det kigger opmærksomt rundt og følger dig og din stemme? Et barn som ind i mellem har energi til at lege er ikke alvorligt sygt og kan ses an hjemme så længe de resterende punkter i SAFE-cirklen er i orden.

Flaske og ble:

Hold øje med, hvor meget barnet drikker og tisser. Et barn med feber skal drikke mere for at opretholde sin væskebalance. En god tommelfingerregel er, at barnet skal tisse min 3 gange over 24 timer. Men allerede, når du opdager, at der kommer færre og mere komcentrerede (mørke) vandladninger, skal du sætte ind. Tilbyd væske ofte og hold regnskab.
Er barnet svært at få til at drikke, kan man give væske på teske eller med en lille sprøjte, som føres ind langs kinden, så der gives små mængder med korte mellemrum. Det kan være godt at vide, at en Filuris indeholder 53 ml væske. Sukkerholdig væske er godt til småtspisende børn.

Effekt af tiltag:

Hold løbende øje med, hvordan sygdommen udvikler sig, og om der er effekt af dine tiltag. Ved ændringer af tilstanden – start forfra og gennemgå SAFE!-cirklen igen.

! Mærk efter:

Som forælder er du den, der kender dit barn bedst. Er du bekymret, så tal med en læge.

Vil du vide mere?

Hør også vores podcast, episode 2, som omhandler vurderingen af dit barns almene tilstand. Find den via dette link.

På vores hjemmeside kan du finde flere podcastepisoder, hvor vi taler med forskellige eksperter indenfor børnesygdomme.


Du kan også læse om en masse forskellige sygdomme som børn kan få i vores Trygge Forældre Infoblog hvor du kan søge på emner, som du har brug for at blive klogere på.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.