Læger Formidler
Du læser lige nu

Børnesår

0
Trygge Forældre Infoblog

Børnesår

Børnesår er en meget smitsom infektion i huden, som skyldes stafylokokker og/eller streptokokker. Infektionen starter som små røde pletter, efter kort tid dannes der blærer i midten, og når disse brister dannes de honninggule skorper, som er helt karakteristiske for børnesår.

Børnesår rammer fortrinsvist børn i alderen 2-7 år og ses oftest i ansigt og på hænder. Men også de helt små kan rammes, og hos babyer dannes ofte større blærer i bleområdet. De fleste børn er helt upåvirkede og vil ikke lade sig mærke af infektionen. Men børnesår er yderst smitsom og smitter ved berøring eller ved fx brug af samme håndklæde, og derfor er det vigtigt med ekstra fokus på hygiejne og barnet skal være hjemme fra institution til skorperne er faldet af.

Børn med anden hudsygdom – fx børneeksem er i større risiko for at få børnesår, fordi hudens barriere er brudt, og derfor er det nemt for bakterierne at finde vej ind. De fleste tilfælde af børnesår kan klares med fornuftig hygiejne og klorhexidinsæbe, som kan købes uden recept. Det kan være en god ide, at lade det inficerede hud ”bløde op” i sæbevand, så skorperne kan fjernes. I mere udbredte tilfælde er det nødvendigt med antibiotika, som creme eller i svære tilfælde som oral opløsning eller tabletbehandling.

Nogle børn får børnesår igen og igen, og i disse tilfælde kan det være relevant at teste hele familien for at være raske bærere af bakterier, som i så fald kan udryddes.

Alle børn under 1 år med børnesår bør ses af en læge. Desuden bør børn med større områder eller store
blærer, samt alment påvirkede børn med feber, ses af læge. Når alle skorperne er faldet af, kan du sende dit barn i institution igen. Større børn, med et enkelt afgrænset sår kan komme i skole, hvis såret dækkes med plaster.

Hvis du vil vide mere om børnesår eller se billeder, så følg nedenstående link til sundhed.dk:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/pusholdigt-udslaet-ekskl-akne/boernesaar-impetigo/

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.