Læger Formidler
Du læser lige nu

Børneorm

44
Trygge Forældre Infoblog

Børneorm

”Jeg er fæærdiiig”. Du kender situationen – du er ved at tørre en af ungerne og får øje på noget. Er det papirfnuller? Bare det er papirfnuller! Nej, det ligner godt nok mere en lille, vrikkende orm – en børneorm!

Hjælp – det er en orm!

”Børneorm” – eller Enterobius Vermicularis som den mundret også kaldes – er hos mange børnefamilier en meget uvelkommen gæst. Børneorm er en ca. 1 cm lang, hvid-gullig sytrådslignende orm.  Smitte med børneorm er ikke farlig, men kan være meget generende.

Børneormen vågner op ved sengetid og kravler ud af endetarmsåbningen for at lægge æg, hvilket giver kløe fra endetarmsåbningen – særligt om aftenen og natten. Især hos børn kan det være årsag til søvnbesvær, rastløshed og irritabilitet. Hos piger kan det også ske at ormen kravler ind i skeden og kan give kløe dér. Infektion med børneorm ses hyppigst hos børn i alderen 5 til 10 år, men alle aldersgrupper kan rammes og det er meget hyppigt at hele familien er smittet, når man opdager den første orm – man kan sagtens være smittet uden at have symptomer.

Hvordan har vi fået orm!?

Børneorm kommer ind i tarmsystemet gennem munden, oftest fra smittede hænder. Når den smittede person klør sig bag i (husk på, at det klør mens vi sover), sætter ormens æg sig under neglene. Mad, som er berørt af smittede hænder, kan også sprede infektionen. Man kan også blive smittet fra luften, hvis nogen i rummet f.eks. har rystet et lagen med æg på.

Æggene er meget modstandsdygtige og kan overleve i sengetøj, bamser, støv og sandkasse i et par uger og det tager 3-4 uger fra ægget indtages, til der er udviklet en voksen orm.

Gode råd når ormen råder

  • Hvis du har mistanke om børneorm, så kig efter ved endetarmsåbningen eller uden på afføringen. Hvis du ser en lille hvid orm, har du selv stillet diagnosen. Snak med lægen hvis dit barn har symptomer på børneorm, også selvom du ikke kan se den.
  • Lægen kan også bede dig lave et aftryk af huden omkring endetarmsåbningen med et stykke klar tape.
  • Børneorm er ikke farligt, og selvom man måske godt kan gå lidt i panik, så kan det godt vente til din egen læge har åbent.
  • Hvis lægen mistænker børneorm, udskriver han/hun medicin mod det. Det er vigtigt at hele husstanden behandles samtidig, også selvom det ikke er alle der har symptomer. Medicinen dræber eller lammer alle ormene, men ikke æggene. Derfor gentages behandlingen som regel med to ugers mellemrum, i alt tre gange.
  • Samtidig med behandlingen bør håndklæder, sengetøj, undertøj og yndlingsbamser vaskes ved min. 60° C.
  • Klip dit barns negle korte og sørg for at barnet får vasket neglene grundigt med neglebørste, særligt efter toiletbesøg og inden måltider.
  • Dit barn må godt komme i institution, men husk at sige det i institutionen. Barnet kan smitte indtil behandlingen er i gang.

Nogle forskere mener faktisk at den lille orm er med til at stimulere vores immunsystem og dermed måske mindsker forekomsten af f.eks. allergi, men hvis dit barn er generet af ormen, så er det nok en god idé at behandle.

Husk at vaske hænder! 🙂

Kilder:

Statens Serum Instituts hjemmeside og sundhed.dk

Forfatter: Stine Foss
Redigeret af: Læger Formidlers faglige redaktion

Om forfatteren

Læge siden 2015, skal være praktiserende læge. Har læge-erfaring fra lungeafdeling, psykiatri, demensudredning og almen praksis samt rigeligt mor-bekymringserfaring. Mor til to.