Læger Formidler
Du læser lige nu

Haemophilus Influenza type B (Hib)

0
Vaccinationsprogrammets sygdomme

Haemophilus Influenza type B (Hib)

Hib er årsag til den frygtede sygdom hjernehindebetændelse, og før indførelsen af vaccination i 1993 var der årligt 80 tilfælde hos små børn og 30 tilfælde af strubelågsbetændelse. I gennemsnit døde to børn hvert
år og 10-20 fik hørenedsættelse eller andre blivende skader i nervesystemet. Der forekommer nu kun 0-2 årlige tilfælde af denne type hjernehindebetændelse hos små børn og strubelågsbetændelse er næsten
udryddet. Hib kan også forårsage andre sygdomme som akut mellemøre- og lungebetændelse samt mere alvorlige sygdomme som blodforgiftning og knogle- og ledbetændelse.

Symptomer:

Symptomer på hjernehindebetændelse er pludseligt opstået feber, hovedpine og opkastninger. Det syge barn bliver døsig eller urolig og måske rodende og uklar. Sent i forløbet kan der opstå muskelspænding i
nakke og ryg, så det bliver vanskeligt og smertefuldt at bøje hovedet forover (nakke-ryg-stivhed).
Hos spædbørn kan fontanellen (den bløde firkantede fordybning midt i kraniets øverste del) være spændt. Desuden vil et spædbarn ofte blive irritabelt, skingert skrigende og utrøsteligt.

Hvornår skal barnet ses af lægen:

Et barn med høj feber og ændret kontakt, skal ses af en læge med det samme. Med ændret kontakt menes ikke blot, at barnet er træt og sover mere end det plejer. Her menes et barn, som falder hen, selvom man
taler til det, et barn som ikke følger far og mor med øjnene og som ikke reagerer på tiltale og berøring, som det plejer.
Et barn som har ændret hudkulør (gråblegt), og som ligger slapt hen skal ses af læge med det samme. Desuden skal spædbørn (<3 mdr) med feber og/eller som vedvarende græder, og som ikke kan trøstes eller bringes til ro vurderes af læge med det samme.

Smitteveje:

Hib smitter ved små dråber i udåndingsluften. Bakterien findes kun hos mennesker.

Forebyggelse:

God hygiejne er vigtig i forebyggelse af alle smitsomme sygdomme. Desuden skal man selvfølgeligt huske, at følge vaccinationsprogrammet. Vaccinen mod Hib gives, når barnet er tre, fem og 12 måneder gammelt.

Behandling:

Hib-hjernehindebetændelse behandles med indsprøjtning af antibiotika under indlæggelse og nøje overvågning af tilstanden.

Læs mere:

Via dette link, kan I se forekomst af Hib og de øvrige sygdomme før og efter indførelse af børnevaccinationsprogrammet.

Læs meget mere om de andre sygdomme som forebygges vha. børnevaccinationsprogrammet, samt om andre børnesygdomme her på hjemmesiden under fanen Infotirsdag

Her på hjemmesiden kan du også finde vores podcasts hvor erfarne læger interviewes og deler deres viden om forskellige børnesygdomme. 

Du har også mulighed for at tilmelde dig vores nyhedsbrev og dermed modtage vores tirsdagsinfo direkte i inboxen en gang om måneden.


Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.