Læger Formidler
Du læser lige nu

Polio (børnelammelse)

54
Vaccinationsprogrammets sygdomme

Polio (børnelammelse)

Polio kaldes også børnelammelse fordi poliovirus rammer især børn og unge voksne og kan resultere i invaliderende lammelser. Hvis du spørger dine bedsteforældre om de kender eller har kendt nogen der blev ramt af polio, så vil en del af dem kunne nævne et par stykker. Der lever stadig mennesker i Danmark med senfølger efter den store polio-epidemi i 1950’erne. Kort herefter blev poliovaccinen opfundet og antallet af tilfælde i Danmark faldt markant i årene efter.

Polio er ikke helt udryddet i verden endnu, men massiv vaccineindsats har gjort at det kun er få lande som Pakistan, Afghanistan og Nigeria der ikke har fuld vaccinedækning og derfor fortsat har tilfælde af polio.

Smitte

Smitte sker via dråber (f.eks. host og nys) og særligt via afføring der overføres til vores mad.

Symptomer og forløb

Poliovirus kan vise sig som alt fra en simpel forkølelse til hjernehindebetændelse og lammelser. Forløbene er forskellige. Sygdommen resulterer ofte i tynde ubrugelige ben fordi hjernen ikke længere sender signaler til musklerne i benene som derved skrumper og bliver svage fordi de ikke bliver brugt. Hvis lammelserne spredes til vejrtrækningsmusklerne kan det føre til død. Under Polio epidemierne måtte de værst ramte børn og voksne holdes i live ved hjælp af kunstige indblæsninger på maske med en ballon der skulle trykkes på af sundhedspersonale mindst 12 gange i minuttet hele døgnet rundt. Før det blev patienterne lagt i en maskine der skulle suge brystkassen ind og ud for dem, fordi deres vejrtrækningsmuskler ikke selv kunne gøre arbejdet. En såkaldt ”jernlunge”.

Patienter i jernlunger

Behandling

Der er ikke nogen behandling mod selve poliovirus. Man behandler udelukkende symptomerne som kunne være genoptræning af eksempelvis lammede ben eller i værste fald kunne være hjælp med vejrtrækningen døgnets 24 timer i en periode. Ved manglende vejrtrækningsmuskulatur har man også svært ved at hoste og mange fik derfor lungebetændelser og andre infektioner oveni som krævede antibiotika.

Hvordan hjælper du dit barn?

Sørg for at vaccinere dit barn. Efter 4 doser i barndommen givet ved 3, 5 og 12 mdr. samt en booster ved 5 år er dit barn beskyttet mod poliovirus for livstid.

Rigtig god tirsdag derude!

Læs mere på hjemmesiden

Læs meget mere om de andre sygdomme som forebygges vha. børnevaccinationsprogrammet, samt om andre børnesygdomme her på hjemmesiden under fanen Infotirsdag

Her på hjemmesiden kan du også finde vores podcasts hvor erfarne læger interviewes og deler deres viden om forskellige børnesygdomme. 

Du har også mulighed for at tilmelde dig vores nyhedsbrev og dermed modtage vores tirsdagsinfo direkte i inboxen en gang om måneden.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.