Læger Formidler
Du læser lige nu

Pneumokoksygdom

0
Vaccinationsprogrammets sygdomme

Pneumokoksygdom

Pneumokoksygdom forårsages af en bakterie, som i daglig tale kaldes pneumokokker. Hos børn er pneumokokker en almindelig årsag til bihulebetændelse og mellemørebetændelse, men specielt hos små børn under 2 år kan bakterien medføre mere alvorlige sygdomme så som blodforgiftning og hjernehindebetændelse (meningitis). Derudover er pneumokokker den hyppigste årsag til almindelig lungebetændelse hos voksne, hvor den er skyld i nogle af de mest alvorlige.

Hvordan ser sygdommen ud?

Symptomerne afhænger af hvor infektionen sætter sig, men ved sygdomme som blodforgiftning eller hjernehindebetændelse bliver børnene ofte pludseligt svært syge med høj feber, og de bliver slappe og apatiske. Man bør derfor altid kontakte læge hvis et barn bliver slapt og har svært ved at holde kontakten med omgivelserne.

Behandling?

I Danmark kan man næsten altid behandle pneumokok-bakterien med penicillin – enten som tabletter (ved ikke-alvorlige sygdomme) eller som et drop hvorgennem penicillin føres direkte i blodet (ved mere alvorlige sygdomme).

Børn med alvorlige infektioner skal indlægges på sygehus. Selvom penicillin er meget effektivt, ses der desværre stadig børn der kan blive så svært syge af pneumokokker at de ikke står til at redde.  Derfor spiller forebyggelse med vaccine en vigtig rolle i at bekæmpe pneumokoksygdom hos børn.

Vaccination

Pneumokokvaccinen gives i 3, 5 og 12 måneders alderen som en del af det danske børnevaccinationsprogram hvor der samtidig gives kombinations vaccinen “Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib”.

Pneumokok-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2007. Efterfølgende har man heldigvis set et kraftigt fald i alvorlig pneumokoksygdom hos børn under 2 år, som man kan se i nedenstående figur lavet af Statens Serum Institut.

Du kan læse mere om pneumokoksygdom på Patienthåndbogen.

Her på Læger Formidlers hjemmeside kan du også finde mere info om de øvrige sygdomme der indgår i børnevaccinationsprogrammet. Som forælder kan du også få vejledning til hvordan du vurderer alvorsgraden af sygdom ved at bruge SAFE!-cirklen. Du kan også få en masse gode råd fra forskellige børnelæger i podcasten Trygge Forældre.

Kilder til dette indlæg: 

Lægehåndbogen

Statens Serum Institut

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.