Læger Formidler
Du læser lige nu

Hvordan passer vi bedst på de små i varmen?

42
Trygge Forældre Infoblog

Hvordan passer vi bedst på de små i varmen?

Spædbørn og varme

Sommeren er lige om hjørnet og vejrudsigten lover sol. De fleste glæder sig over vejret, men for småbørnsforældre kan det også give ekstra udfordringer og bekymringer. Risikoen for at udvikle overophedning og hedeslag stiger betragteligt ved temperaturer i omgivelserne over 33 grader. Av for den! Spædbørn regulerer deres temperatur dårligt, så her er det ekstra vigtigt at vi forældre er opmærksomme. Her følger derfor et par råd om, hvordan vi bedst passer på de små i varmen.

Giv rigeligt væske

Et barn på 10 kg skal som tommelfingerregel have en liter væske i døgnet, mens et barn på 20 kg skal have 1,5 liter- og de skal have endnu mere, hvis det er meget varmt. Tilbyd derfor barnet rigeligt at drikke, også selvom det ikke virker tørstigt. Hvis barnet ammes, tilbyd da bryst hyppigt. Hvis det fuldammes, er der ikke behov for at supplere med vand. De større børn bør tilbydes koldt vand hyppigt. Herhjemme tilbydes de store også gerne saftevand og sodavandsis på de varme dage. Hold øje med at barnet har våde bleer og om urinen evt. er mørkere og mere koncentreret end den plejer – så skal der mere væske til.

Middagsluren

Mange børn sover til middag når solen står højest på himlen og når dagens temperatur når sit højeste. Hvis man har mulighed for at lade barnet sove i et køligt værelse i stedet for i barnevognen, er dette derfor at foretrække. Hvis barnet sover i barnevogn, sørg da for at barnevognen står i skyggen i al den tid luren varer. Dæk ikke barnevognsåbningen til med stofbleer eller selv fluenet, da det hindrer luften i at cirkulere ordentligt, og vognen derfor kan blive meget varm. Fjern overslaget fra barnevognen og lad barnet sove uden dyne, evt. med et dynebetræk eller en stofble over sig. Hold jævnligt øje med barnet og dets temperatur. Hvis man er en rigtig ninja-forældre, kan det gøres uden at vække barnet med en hånd i barnets nakke og ellers har mange babyalarmer indbygget termometer.

Søg skygge og husk solcremen

Hvis dagen nydes ude, find da et godt sted i skyggen at lege. Husk også at smøre barnet ind i solcreme, selv hvis barnet primært opholder sig i skyggen. Derudover er en solhat også en god ide.

Vær opmærksom på overophedning og hedeslag

Hvis man for længe har opholdt sig i varmen uden tilstrækkelig væske, stiger risikoen for at blive overophedet eller få hedeslag – her svigter kroppens egen termostat og kropstemperaturen vil stige yderligere. Det kan være en ret farlig tilstand. Symptomerne på overophedning er mildere end ved hedeslag og går ofte over med nok væske og afkøling, fx et køligt bad. Følgende symptomer på hedeslag bør man lige have i baghovedet: Varm, tør og blussende hud, hovedpine, forvirring, opkastninger, høj puls og åndenød. Hvis det er tilfældet, ring da efter en ambulance og forsøg at afkøle barnet med kolde klude og væske.

Så gang i soppebassinet og skål i isvand! 🙂

Læs også vores indlæg om dehydrering.

Kilder: 

Sundhedsstyrelsen

Patienthåndbogen

Forfatter: Stine Foss (læge)

Redigeret af: Cecilie Clemmesen (læge), pKim Foss (læge), Malene Toft (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2015, skal være praktiserende læge. Har læge-erfaring fra lungeafdeling, psykiatri, demensudredning og almen praksis samt rigeligt mor-bekymringserfaring. Mor til to.