Læger Formidler
Du læser lige nu

Lichen Sclerosus: en kronisk hudsygdom på og omkring vulva

73
Trygge Kvinder blog

Lichen Sclerosus: en kronisk hudsygdom på og omkring vulva

Hvad er Lichen Sclerosus?

Lichen Sclerosus (forkortet LS fremadrettet) er en kronisk hudsygdom, der primært rammer huden og slimhinden omkring de ydre kønsorganer og huden omkring endetarmen.  LS forekommer hos både mænd og kvinder og i alle aldersgrupper, men kvinder i overgangsalderen diagnosticeres hyppigst.  I dette indlæg har vi kun fokus på LS hos kvinder.

Hvilke symptomer har man?

Hos kvinder vil LS ofte medføre synlige forandringer på og omkring vulva, hvor huden og slimhinden bliver bleg og hvidlig misfarvet. Samtidig bliver huden/slimhinden mere tynd og sart, og der kan opstå rifter.  Forandringerne ses på de ydre og indre kønslæber, og kan sprede sig ned til mellemkødet og omkring endetarmsåbningen. 

Typiske gener er kløe, svie, ømhed og en brændende fornemmelse omkring vulva. Smerter ved sex er også meget almindeligt. Enkelte kvinder vil have få eller ingen symptomer. I svære tilfælde, hvor sygdommen ikke behandles i tide, kan der f.eks. opstå svind af de indre kønslæber, forsnævring af skedeåbningen og stramning af vævet omkring klitoris.

Er Lichen Sclerosus en farlig sygdom?

LS er en generende, men oftest ufarlig, sygdom. I sjældne tilfælde (hos mindre end 5 %) kan tilstanden dog udvikle sig til hudkræft/slimhindekræft i det ramte område.  Det drejer sig om en relativ fredelig form for kræft, som kan behandles, men det er vigtigt at opdage tilstanden tidligt i forløbet. 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller primært diagnosen ud fra synlige forandringer. I nogle tilfælde tages en vævsprøve. 

Den nøjagtige forekomst af LS er ukendt, men skønnes til at være omkring 0,1-3 % af befolkningen. Sygdommen anses generelt for at være underrapporteret: dvs. ikke alle der har sygdommen, har fået diagnosen, men kan gå med den i uvidenhed. Det kan skyldes flere ting. Nogle søger ikke læge for symptomer som f.eks. smerter ved sex, fordi de ikke ved at der hjælp at hente, eller for nogle pga. tabu og forlegenhed. Det kan også skyldes at lægen ikke spotter diagnosen, da symptomerne kan ligne andre sygdomme, bl.a. svamp i underlivet. Derfor har symptomerne desværre ofte være til stede i mange år før diagnosen stilles. 

Årsagen til LS er også ukendt, men man formoder, at der er tale om en autoimmun sygdom – altså en sygdom, hvor kroppen angriber sig selv.

Generelt om behandlingen

Sygdommen LS er kronisk, dvs. noget du lever med resten af livet.  Hos langt de fleste, kan sygdommen holdes i ro ved behandling med salve eller creme, der indeholder binyrebarkhormon, f.eks. Dermovat. Udover binyrebarkhormon, anvendes også fedtcremer.

Der findes ingen behandling, der kan helbrede LS. Målet med behandlingen er at mindske generne ved sygdommen og forebygge, at hudforandringerne breder sig. Hvis symptomerne bliver ved, findes der andre mulige behandlinger (laser- og kirurgi), som kan varetages hos en hudlæge eller gynækolog. 

Sexliv og Lichen Schlerosus

Både danske og udenlandske studier viser at LS kan påvirke sexlivet og livskvaliteten. Nogle kvinder oplever f.eks. at det gør ondt når de har sex eller at de har sværere ved at blive våde. Det er vigtigt at du fortæller din eventuelle partner hvordan LS påvirker dig og din krop.  Sammen kan I finde andre mere skånsomme sexstillinger og have en snak om at have sex på nye måder. Nogle har god effekt af at anvende glidecreme(anbefales silikonebaseret), olie eller fedtcreme og andre bruger f.eks. sexologiske hjælpemidler. Du kan altid snakke med din læge ift. sexologisk rådgivning, ellers kan din læge henvise dig videre til andre sundhedsprofessionelle med særlig viden omkring dette. 

Hvad kan du selv gøre? 

Du kan ikke forhindre, at LS opstår. Det vigtigste du kan gøre er at huske din behandling, når du har fået diagnosen, samt være opmærksom på om der sker nogle ændringer omkring underlivet. Husk at også at pleje din vulva ekstra godt:

Generelle råd om vulvapleje:

  • Undgå overdreven brug af sæbe og undgå hyppig vask af området
  • Påsmør mandelolie på området forud for vask
  • Vær forsigtig ved tørring af huden efter vask eller bad, undgå gnidning
  • Undgå irritanter og allergener (f.eks. produkter med parabener eller parfume)
  • Undgå daglig brug af trusseindlæg uden for menstruationsperioden
  • Undgå stramt, tætsiddende tøj
  • Benyt undertøj af ren bomuld
  • Benyt fed creme morgen og aften, hvis huden føles sart
  • Hold øje med forandringer på og omkring vulva

Få mere inspiration og viden

Hvis du gerne vil læse mere om emnet, kan du læse i patienthåndbogen:

Patienthåndbogens vejledning om Lichen Sclerosus

Forfatter

Forfatter: Læge Hevy Sadraddin Gibrael

Redigeret af: Læge Cathrine Sandager Budtz

Kilder

Lichen sclerosus – Lægehåndbogen på sundhed.dk

Dansk selskab for Obstetrik og Gynækologi. DSOG-guideline om Lichen Sclerosus, 2021

1.squarespace.com/static/5467abcce4b056d72594db79/t/61b5d93e9625772b72a297ed/1639307583689/LSA_ 2021_review_samlet_05102021_cda+2.pdf (22. feb 2022)

Ugeskriftet for Læger:  Lichen Sclerosus hos kvinder. Statusartikel 2022

Madsen EP, Bonefeld RE, Petersen CD. [Lichen sclerosus in women]. Ugeskr Laeger. 2022 Sep 12;184(37):V03220171. Danish. PMID: 36178192.
Vittrup G, Mørup L, Heilesen T et al. Quality of life and sexuality in women with lichen sclerosus: a cross-sectional study. Clin Exp Dermatol. 2022;47(2):343-350