Læger Formidler
Du læser lige nu

Hoste

55
Trygge Forældre Infoblog

Hoste

Lyden af søløve eller stamgæst på bodegaen. Uanset stilart er hoste et symptom, der hyppigt får børn som voksne til lægen, og især med de små er det godt at være varsom. Læs med og bliv klogere på hoste.

Hoste er irriterende. Hvorfor døje med det?

I virkeligheden skal vi være glade for hosterefleksen og betegne den som vores ven. Hosten opstår, når de fine fimrehår i luftvejene mærker støv, virus, bakterier eller fremmedlegemer. Med andre ord beskytter hosten lungerne mod ubudne gæster. Imidlertid har spædbørn fra naturens side en nedsat hosterefleks, og det gør dem mere skrøbelige.

Når lægen skal forsøge at blive klogere på årsagen til hosten, går han/hun bl.a. op i, om det er tør hoste eller med slim, hvor længe hosten har stået på, og om der er noget mønster i hosten, fx med forværring om morgenen eller natten. Hvis der er slim, vil lægen også gerne vide om I har bemærket, hvilken farve det har.

Hos børn er de hyppigste årsager til hoste en betændelse i øvre eller nedre luftveje som langt oftest skyldes virus.  Hoste kan også skyldes astma eller tilbageløb fra spiserøret (refluks). Af og til skyldes hoste fremmedlegemer i luftvejene. De hyppigste årsager gennemgås kort herunder.

Luftvejene inddeles i en øvre og nedre del. De øvre luftveje er stykket fra næse til nedre svælg, mens de nedre luftveje går fra strube til lunger.

Betændelse i øvre luftveje – forkølelse

Langt den hyppigste årsag til hoste er virus, især i den kommende sæson af vuggestuepest. Virus i de øvre luftveje giver forkølelse, som også kan medføre hoste. Forkølelse varer som regel op mod to uger, og der er desværre ikke nogen behandling, så man må gøre hvad man kan for at lindre symptomerne.

Astma – langvarig, oftest tør hoste med variation over døgnet

Astma kan opstå i alle aldre og skyldes en vedvarende irritationstilstand i luftvejene. Det får slimhinden i luftvejene til at hæve op, og der bliver dermed mindre plads til luftpassage. Barnet kan få anfald med vejrtrækningsbesvær og evt. tilbagevendende perioder med generende og langvarig, tør hoste (typisk over otte uger) og en pibende lyd i udåndingen. Hosten bliver ofte værre af kulde eller anstrengelse og er typisk værst om natten og tidligt om morgenen. Der er ikke feber ved selve astmaen. Kig på dit barns mave, når det trækker vejret. Der kan være indtrækninger, dvs. at huden på brystkassen trækker sig ind over brystbenet eller under ribbenene, og det er tegn på, at barnet anstrenger sig for at få luft. Gå til læge, hvis dit barn har symptomer på astma. Læs mere om astma her eller lyt til vores podcast om astma hos børn.

Lungebetændelse – hoste oftest med gulgrønt slim og vejrtrækningsbesvær

Lungebetændelse er infektion i lungevævet, dvs. den nedre del af luftvejen. Hvis barnet har lungebetændelse, vil det også have feber, være træt og have mindre energi. Lungebetændelse kan skyldes både virus og bakterier, men det er kun hvis det er en bakteriel lungebetændelse at det behandles med antibiotika. 

Hoste med feber er dog ikke altid grund til bekymring. Læs om feber hos børn her.

Refluks – langvarig tør hoste

Som oftest er det tydeligt, hvis man har et spædbarn med refluks, hvis gylpen løber i rigelige mængder. Nogle gange kan det dog også være mere skjult, at der er tilbageløb/refluks. Spiserøret og luftrøret ligger tæt op  ad hinanden i halsen, og især i liggende stilling kan et tilbageløb fra mavesækken nå over i spiserøret. Det irriterer slimhinden og kan derfor udløse hoste. Hosten vil så være tør, da den skyldes en irritation. Du kan høre vores podcast om refluks hos spædbørn her.

Læs i øvrigt om kighoste og falsk strubehoste i vores tidligere indlæg. Lyt til vores podcast om hoste, snot og vejrtrækningsbesvær eller se vores korte film om hoste.

Kan man ikke bare få hosten til at gå væk med hostesaft?

Nej. Hostestillende medicin virker ved at dæmpe hosterefleksen, og da hosten er til for at hjælpe noget op af luftvejene, er det en dårlig idé at forhindre det. Når man behandler årsagen til hosten, i de tilfælde man kan det, vil den forsvinde med tiden. Nogle gange skal man være tålmodig, da hosten kan vare ved i nogle uger efter fx en overstået infektion med virus eller velbehandlet lungebetændelse med bakterier. Det er helt normalt.

Som med andre symptomer handler det om at kigge på sit barn og søge hjælp, hvis man føler sig utryg. Brug fx SAFE-cirklen til at vurdere dit barns almentilstand.

Kilder:

Lægehåndbogen

Foto: Minnie Zhou, Unsplash.

Forfatter: Camilla Palmquist (læge)

Redigeret af: Stine Foss (læge) og Kim Foss (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2017. Erfaring fra almen praksis, akutmodtagelse og intern medicin. Desuden velbevandret i spædbarnsbekymringer fra mit nyligt opståede moderskab.