Læger Formidler
Du læser lige nu

Mæslinger

2
Vaccinationsprogrammets sygdomme

Mæslinger

Vaccinationsdebat

Mæslingevaccinen har siden den blev indført i Danmark i 1987 skabt stor debat. Selvom der er stor tilslutning til det danske vaccinationsprogram inkl. MFR vaccinen (Mæslinger, fåresyge og rødehunde), er der fortsat enkelte i Danmark, der vælger vaccinerne fra. Når noget nyt indføres (så som vacciner) følges det ofte af naturlig skepsis og tvivl. Det er en selvfølgelighed og i udgangspunktet godt – hvorfor vi kalder det ’sund skepsis’. Når det kommer til sygdomme som vi ikke længere har kendskab til eller har kendt konsekvenserne af, er det endnu mere naturligt at man overvejer for og imod. Problemet opstår når det ikke sker på et velinformeret grundlag.

For 20 år siden (1998), da mæslingeudbrud i Danmark havde været på et minimum i 10 år, blev der udgivet en artikel af læge Andrew Wakefielt og hans forskergruppe fra Storbritannien, der var baseret på 12 britiske børn. Denne påviste en sammenhæng mellem mæslingevaccinen og autisme. Artiklen satte en stor anti-vaccinationskampagne i gang globalt, som delvist stadig kører i verden i dag. Selvom det senere viste sig at Andrew Wakefield havde forfalsket sine resultater og i øvrigt var betalt af et firma med interesse i at få stoppet MFR vaccineproduktionen (Link til artikel). Artiklen blev trukket tilbage og store internationale studier inkl. et studie fra Danmark i 2002 med over 500.000 børn har sidenhen påvist, at der ikke er sammenhæng mellem mæslinger og autisme (Link til studie).

Når det så er sagt, er der selvfølgelig bivirkninger ved alle vacciner, og selvom det er yderst sjældent, at der ses andre bivirkninger end allergiske reaktioner eller lokale reaktioner i huden, så er man nødt til at sætte det op imod det at få selve sygdommen, eller det at udsætte andre syge børn med dårligt immunforsvar for smitte samt risikoen for komplikationer, som følger med. Mæslinger anses som værende en slem børnesygdom at få, og som ingen forældre ønsker at deres, eller andres, børn skal have hvis de kan undgå den.

Symptomer på mæslinger?

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme vi kender. Den spredes via hoste og nys. Sygdommen viser sig i to faser. Første fase er som en kraftig forkølelse med høj feber, løbenæse, hoste, øjenbetændelse og lysskyhed (ubehag i øjnene når der kommer lys i dem). Der kan desuden komme hvide pletter på indersiden af kinderne. Mæslinger huskes af mange forældre som en sygdom der gjorde deres børn dårlige og hvor de føltes meget syge, men forløbene kunne også være mildere. Denne første fase varer i ca. 3-4 dage.  

Anden fase kommer efter en periode med bedring. Der kommer feber igen, og det der kommer det typiske mæslingeudslæt, der ofte spreder sig fra ører til hoved/hals og dernæst til krop og til slut på benene.

Selvom mæslinger er meget ubehageligt for børnene, er det farlige ved sygdommen de komplikationer, der kan komme efter selve sygdommen er overstået. Her kan barnet pludselig få feber igen efter ’overstået sygdom’, og der kan tilkomme infektioner med bakterier. Ca. 1-2 børn ud af 10 får komplikationer som mellemørebetændelser, bihulebetændelse, lungebetændelser eller hjernehindebetændelse (Kilde). Sidstnævnte er heldigvis meget sjældent.

I 2016 døde der ifølge WHO omkring 89.000 mennesker globalt som følge af mæslinger – de fleste var børn under 5 år (Link).

Mæslingeudslæt

Behandling

Der findes ingen behandling mod selve mæslingevirus (Morbili virus). Man behandler udelukkende de komplikationer til sygdommen som er beskrevet ovenfor – oftest med antibiotika.

Hvordan hjælper du dit barn?

Sørg for at vaccinere dit barn. Efter 2 doser i barndommen givet ved 15 mdr og 4 år er dit barn beskyttet mod mæslinger. Det er aldrig for sent at blive vaccineret – heller ikke som voksen. Vi ønsker at opretholde vores nuværende gode beskyttelse mod mæslinger. Børn der ikke er vaccineret anbefales især at blive vaccineret, når de skal rejse til lande, hvor der fortsat er mæslinger. Børn helt ned til 9 mdr (af og til 6 mdr) kan vaccineres ved udenlandsrejser. Spørg din læge eller vaccinationssted til råds. Man kan også få god vejledning på Statens Serum Instituts hjemmeside)

I øvrigt

Den engelske forfatter Roald Dahl mistede sin datter til mæslinger i 1962 og skrev i 1986 et essay om oplevelsen, som bestemt er et læs værd. Han er senere blevet en stærk fortaler for vaccinationen.

Læs mere

Læs meget mere om de andre sygdomme som forebygges vha. børnevaccinationsprogrammet, samt om andre børnesygdomme her på hjemmesiden under fanen Infotirsdag

Her på hjemmesiden kan du også finde vores podcasts hvor erfarne læger interviewes og deler deres viden om forskellige børnesygdomme. 

Du har også mulighed for at tilmelde dig vores nyhedsbrev og dermed modtage vores tirsdagsinfo direkte i inboxen en gang om måneden.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.