Læger Formidler
Du læser lige nu

Vaccinationsprogrammets sygdomme

9
Trygge Forældre Infoblog

Vaccinationsprogrammets sygdomme

Over de kommende uger kører vi en føljeton, hvor vi hver uge gennemgår en af de sygdomme, som indgår i det danske børnevaccinationsprogram. Børnevaccinationsprogrammet er et tilbud til alle danske børn om beskyttelse for 9 børnesygdomme, som før i tiden havde store konsekvenser for både den enkelte og for samfundet. Desuden tilbydes for piger vaccination mod Human papilloma virus, som kan forårsage livmoderhalskræft.

Mange af os, kender ikke til disse sygdomme. Hånden på hjertet, ja de fleste unge læger har slet ikke set f.eks. mæslinger og polio.

Mange af os, kender ikke til disse sygdomme. Hånden på hjertet, ja de fleste unge læger har slet ikke set f.eks. mæslinger og polio. Men hvis du er så heldig stadig at have dine bedsteforældre, så spørg næste gang I er sammen, om de kan huske nogen fra deres barndom, som fik f.eks. polio. De sygdomme, som indgår i vaccinationsprogrammet, er nemlig i dag heldigvis utroligt sjældne i Danmark. Det er de, fordi langt de fleste lader deres børn vaccinere, og derfor opnås flokimmunitet. Flokimmunitet opstår når, så mange lader sig vaccinere, at der er ”for langt” i mellem de uvaccinerede, til at sygdommen kan sprede sig. Flokimmunitet er vigtig, særligt for de helt små, fordi de er for unge til at blive vaccineret. Men også for børn, som har et påvirket immunsystem, er flokimmunitet helt utrolig vigtig. En særlig gruppe af børn, som beskyttes af flokimmunitet, er de kræftramte børn. Disse børn gennemgår hårde kemokure, og i mange tilfælde er børnene så syge, at man ikke kan vaccinere dem. For disse børn er flokimmuniteten helt essentiel, fordi helt banale infektioner kan være årsag til dødsfald blandt disse børn, ligesom de kan for alle andre svækkede personer, som ikke er blevet vaccineret. Vi vil over de næste 10 uger hver tirsdag lægge et indlæg op på hjemmesiden, hvor vi informerer om en af disse sygdomme.

Just for the record

Vi er ikke i lommen på medicinalindustrien. Vores arbejde i Læger Formidler er helt og aldeles ulønnet. Vi er helt almindelige småbørnsforældre og læger, som ønsker at sprede viden omkring sygdom i barndommen, og vi ønsker at ruste forældre til at tage gode beslutninger på vegne af deres børn. Vi anbefaler på det varmeste, at man vaccinerer sine børn. For DIT barn, for babyerne og for de børn, som er for syge til at lade sig vaccinere, men også for din egen skyld. Så du ikke skal ligge vågen om natten, når lille Sigurd som 18-årig tager en rygsæk på ryggen og drager ud i verden, hvor risikoen for at møde disse sygdomme er meget reel.

Så læs med over de næste 10 uger – også selvom du ikke deler vores mening, og tag dig tid til en kop kaffe med en fra en ældre generation, det vil med garanti give dig perspektiv på sagen.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.