
Graviditetskvalme
Åh, kvalme kan tage pusten fra de fleste og lægge et slør over din glæde for den nye graviditet. Det kan virke uoverskueligt ikke at vide, hvornår kvalmen stopper – vil det fortsætte alle ni måneder? Får barnet nok næring, selvom man kun lever af krydderboller? Læs med her, hvor vi har samlet det vigtigste, du skal vide om graviditetskvalme sammen med nogle gode råd til, hvordan du kommer igennem kvalmen.
Hvad er graviditetskvalme?
Op mod 90 % gravide oplever en eller anden grad af kvalme fra omkring 4.-7. graviditetsuge, og ca. halvdelen af alle gravide vil også opleve at have opkastninger. Således oplever omkring 10% gravide ikke at have kvalme, og det er derfor også helt normalt og altså ikke et tegn på, at der er noget galt.
Kvalmen er oftest værst om morgenen, men den kan sagtens være til stede hele dagen eller værst sidst på dagen. For nogle svinger kvalmen også fra dag til dag. For de fleste aftager kvalmen i løbet af graviditeten, ofte omkring 12.-20. graviditetsuge, men hos nogle få fortsætter det gennem hele graviditeten.
Hvorfor får man kvalme?
Man kender ikke den specifikke årsag til, hvorfor man får graviditetskvalme, men man er ret sikker på, at graviditetshormoner spiller en rolle på den ene eller anden måde. F.eks. vides det at højere niveauer af graviditetshormonet hCG øger risikoen for kvalme – det ser man ved f.eks. tvillingegraviditeter, hvor hCG er højere end ved solograviditeter.
Kvalme er således, for nogen en naturlig reaktion på graviditet.
Hvad kan man gøre for at mindske kvalmen?
De fleste finder deres egne “vaner”, der lindrer kvalmen.
Mange har god gavn af følgende råd:
- Undgå tom mave – indtag mange små måltider med 2-3 timers mellemrum
- Indtag hyppige mellemmåltider som nødder, mejeriprodukter, bønner og salte kiks
- Spis morgenmad i sengen, inden du står op
- Kold mad er ofte bedre end varm
- Undgå krydret og fed mad, og mad der lugter kraftigt
- Undgå forstoppelse
Derudover er det en god idé at sørge for at få søvn og hvile nok.
Selvom det måske er svært, så prøv at tænke positivt om kvalmen – den minder dig om barnet i maven.
Hjælper det at tage vitamintilskud?
Generelt anbefales det at tale med sin egen læge om tilskud, selvom de kan købes i håndkøb.
B6 vitamin har længe været brugt til at lindre kvalme og kan trygt tages i graviditeten.
Ingefær er en anden traditionel behandling af graviditetskvalme, og selvom man tidligere har anbefalet dette mod kvalme, ved man ikke om det er sikkert for fosteret og af den grund frarådes gravide nu ingefær som kosttilskud. De mængder ingefær der bruges i madlavning, udgør dog umiddelbart ingen risiko.
Der findes også andre mulige behandlinger hvor effekten er mere omdiskuteret fx. akupunktur eller akupressur armbånd.
Medicinsk behandling
Hvis ovenstående ikke har effekt, kan det være nødvendigt at tale med sin egen læge om medicinsk behandling af kvalmen. Der findes forskellige lægemidler, så tal med din egen læge om, hvad der er bedst for dig.
Ved svær graviditetskvalme kan det blive nødvendigt at blive sygemeldt.
Hyperemesis gravidarum
Få gravide, ca. 1%, rammes af alvorlig graviditetskvalme og opkastninger, som kan medføre vægttab, væskemangel og forstyrrelser i væskebalancen. Denne tilstand kaldes hyperemesis gravidarum. Det kan blive nødvendigt med behandling på et hospital, enten ambulant eller under indlæggelse. På hospitalet vil man først blive undersøgt og evt. behandling vil ofte bestå af væskebehandling, vitamintilskud og evt. kvalmestillende medicin.
Hvornår skal man søge læge?
Hvis du er voldsomt generet af din kvalme, bør du tage en snak med din egen læge om det.
Du bør kontakte din egen læge, hvis du
- Ikke kan spise eller drikke pga. kvalme
- Taber dig i vægt
- Føler dig afkræftet
- Får kvalme sent i graviditeten
Kan barnet tage skade?
Selvom du spiser mindre end normalt, eller spiser meget ensidigt kost i starten af graviditeten, skal du ikke være bekymret for fosteret. Din krop sørger for, at fosteret får den nødvendige næring – også selvom du måske taber dig lidt i starten af graviditeten. Selv ved alvorlig graviditetskvalme har man ikke kunne påvise en øget forekomst af fosterskade eller øget dødelighed hos fostrene. Faktisk peger enkelte studier på let nedsat risiko for at tabe graviditeten – og det er da rart at vide.
Få mere inspiration og viden
Læs mere om graviditetskvalme i Patienthåndbogen
Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.
Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på Trygge Forældre Infobloggen.
Forfatter
Anna Grynnerup, Læge
Publiseringsdato: 01/02/19
Fagligt opdateret: 03/04/25
Line Jenny Brink, Læge
Redigeret af: Anna Elisabet Christensen, Læge
Billede af Michael Anfang fra Unsplash
Kilder

