Læger Formidler
Du læser lige nu

PMS

0
Trygge Kvinder blog

PMS

PMS

Måske du kender det? Følelserne sidder lidt ekstra uden på tøjet, du føler dig oppustet, og dine bryster er ømme og spændte. Menstruationen er på vej! 75% af kvinder oplever fysiske og psykiske forandringer i tiden op til deres menstruation. Hos en lille andel af kvinder er symptomerne så udtalte, at der kan være behov for behandling. Der kan da være tale om diagnosen PMS. Men hvad er det egentlig?  Hvad er helt normalt? Hvornår skal man søge læge? Og er der noget, du selv kan gøre for at lette generne i tiden op til din menstruation? Læs med her og bliv klogere på emnet – PMS. 

Hvad er PMS?

”PMS” er en forkortelse for ”Præmenstruelt syndrom”. Betegnelsen dækker over  symptomer af fysisk og psykisk karakter, som kvinder kan opleve i tiden fra ægløsningen, og til menstruationen starter. Symptomerne forsvinder igen, når menstruationen starter og kommer igen efter næste ægløsning. Stort set alle kvinder oplever forskellige cykliske forandringer og mange bruger betegnelsen “PMS” om disse almindeligt forekommende symptomer. Man har dog først diagnosen “PMS”, når der er tale om meget svære symptomer. Man definerer symptomerne som svære, når de i væsentlig grad påvirker det sociale liv og kvindens arbejdsevne. Omkring 10% oplever symptomer i så udtalt grad, at det påvirker deres dagligdag. 

Hvilke symptomer ses ved PMS?

Omkring tidspunktet for menstruationen kan man opleve både fysiske og psykiske symptomer. Det kan være forskelligt fra person til person, hvilke forandringer, man oplever. Typisk vil symptombilledet dog være det samme hos den enkelte kvinde fra cyklus til cyklus. De fysiske symptomer, som oftest er beskrevet, er hovedpine, kvalme, mavesmerter, oppustethed og brystspændinger. Symptomerne af psykisk karakter kan vise sig som humørsvingninger, tristhed, angst, irritabilitet, koncentrationsbesvær og træthed. 

Kan det behandles, og hvad kan jeg selv gøre?

Hos langt de fleste kvinder er symptomerne op til menstruationen blot udtryk for normale cykliske hormonelle forandringer og kræver ikke behandling. Er symptomerne så udtalte, at man er hæmmet i dagligdagen, kan det være relevant at søge læge. Det er en god ide at føre dagbog over sin cyklus og sine symptomer op til lægebesøget. Det kan hjælpe lægen til at få et billede af, hvad man oplever, og hvordan man er påvirket af det. 

Får man stillet diagnosen PMS, er der flere behandlingsmuligheder. De fleste er dog endnu ikke dokumenterede. Det er derfor vigtigt, at man taler med sin læge om, hvilken behandling, der er mest relevant. 

En af de behandlingsmuligheder, der har vist bedst effekt til kvinder med let til moderat grad af PMS, er motion. Motion kan lindre både fysiske og psykiske symptomer. Det er ikke bevist, at man skal dyrke bestemte former for motion for at opnå en effekt. Det vigtigste er, at man får rørt sig. 

Nogle kvinder oplever bedring af deres symptomer, når de tager p-piller. Har man svære symptomer kan man starte behandling med p-piller, selvom man ikke har brug for det som prævention. Andre kan have effekt af kosttilskud med B6-vitamin og magnesium efter aftale med læge. Hos kvinder med svære psykiske symptomer kan det indimellem være nødvendigt med medicinsk behandling. Oplever man svære depressive symptomer, så er det vigtigt at søge læge for at vurdere, om det er nødvendigt at behandle med antidepressiv medicin. Er de psykiske symptomer dominerende har nogle også effekt af terapi. 

De vigtigste pointer

  • De fleste kvinder oplever fysiske og psykiske forandringer omkring tidspunktet for menstruationen. Kun en lille del opfylder de medicinske kriterier for PMS. 
  • Oplever du svære, invaliderende symptomer op til din menstruation bør du tage kontakt til din læge
  • Inden da kan det være en hjælp af føre dagbog over din cyklus og dine symptomer
  • Motion kan effektivt lindre fysiske og psykiske symptomer hos kvinder med milde til moderate PMS symptomer
  • Nogle kvinder kan have gavn af p-piller for at dæmpe symptomerne

Få mere inspiration og viden

Find flere indlæg fra læger formidler om den kvindelige cyklus. Læs fx vores indlæg om 7 menstruationsmyter eller læs om menstruationssmerter og endometriose

Forfatter: Læge Jeanett Nielsen 

Redigeret af: Læge Mette Ø. Thunbo, læge Cæcilie Weber Thomsen

Kilder

Dansk selskab for gynækologi og obstetriks vejledning om PMS
Lægehåndbogen

Om forfatteren

Læge siden 2020. Klinisk erfaring inden for almen medicin og kirurgi. Fagligt interesseområde inden for gynækologi, graviditet og fødsler og forsker i fertilitet. Bor med min kæreste i Århus. I min fritid bruger jeg tid på træning og madlavning.