Læger Formidler
Du læser lige nu

Børnevaccinationsprogrammet – Difteri

0
Trygge Forældre Infoblog

Børnevaccinationsprogrammet – Difteri

Over de kommende uger, har vi fokus på det danske børnevaccinationsprogram, og denne uges tirsdagsinfo handler om difteri, også kaldet strubehoste. Difteri er én af de sygdomme, som din lille 3 måneder gamle baby vil blive vaccineret mod første gang, hvis I følger børnevaccinationsprogrammet. 

Vi hører sjældent om difteri, og dette skyldes nok, at det sidste tilfælde i Danmark var i 1998. Denne alvorlige luftvejssygdom har vi nemlig vaccineret mod i det danske børnevaccinationsprogram siden 1950’erne. Difteri findes stadig i bl.a. Asien, Afrika og Østeuropa. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat vaccinerer vores børn mod difteri, da det forebygger nye udbrud. Bliv klogere på sygdommen ved at læse med her.

Hvad er difteri og er det farligt?

Difteri kaldes også for strubehoste og er en infektion i svælget forårsaget af den mindre mundrette bakterie corynebacterium diphteriae. Sygdommen må ikke forveksles med den hyppigt forekommende falske strubehoste!

Difteri kan have et mildt forløb som en almindelig halsbetændelse. Man kan også se et alvorligt forløb, hvor slimhinden i halsen hæver så voldsomt, at det kan blokere for luften og medføre kvælning. Bakterien danner et giftstof (toksin), som optages i kroppen og angriber celler i bl.a. hjerte, nyrer og nervevæv. Sygdommen kan være dødelig, og før indførelsen af vaccinen mod difteri var dødeligheden op mod 50%. 

Som det kan ses på billedet nedenfor, var sidste store udbrud af difteri i DK i 1943. Sidste tilfælde var i 1998.

Kilde: SSI – info vacciners effekt  

Hvilke symptomer giver difteri? 

2-6 dage efter smitte indsætter symptomerne akut med svær halsbetændelse med de klassiske symptomer som feber, dårlig ånde, hæshed og synkesmerter. I sværere tilfælde ses desuden tykke, grålige belægninger på mandlerne, i ganen og i halsen. Pga. belægninger og hævede slimhinder kan barnet få åndenød og anfald af gøende hoste. Toksinet fra bakterien kan påvirke både hjerte, nyre, muskel og give nerveskader såsom lammelse.

Sygdommen kan derfor minde om falsk strubehoste, som også giver gøende hoste. Falsk strubehoste er en meget hyppig sygdom blandt småbørn, men er modsat strubehoste (difteri) sjældent farlig! Læs evt vores indlæg om falsk strubehoste her.

Hvornår skal mit barn vaccineres?

I det danske børnevaccinationsprogram ligger vaccinationen mod difteri, når barnet er hhv. 3, 5 og 12 måneder gammelt. Oversigt kan findes på vores indlæg Det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinen gives som en kombinationsvaccine mod difteri, tetanus, kighoste, polio og haemophilus influenzae type b forkortet Di-Te-Ki-Pol-Hib (læs mere om de andre sygdomme i vores kommende tirsdagsinfo). 

Ved 5 år skal barnet have en revaccination eller booster, som det også kaldes. En booster-vaccination mod difteri holder i 10 år, og det anbefales derfor at få en difteri-booster hvert 10. år. Det er især vigtigt før rejser til Østeuropa, Asien og Afrika, hvor der stadig forekommer difteri.

De hyppigste bivirkninger til vaccinen er rødme og ømhed omkring indstiksstedet. Nogle børn kan få feber og opleve utilpashed i de første døgn efter vaccinen. 

Hvordan behandles difteri? 

Difteri behandles på hospitalet med en modgift (difteri-antitoksin) og antibiotika. Desuden skal barnet holdes isoleret. I svære tilfælde må barnet støttes af respirator for at sikre vejrtrækningen. Ved fortsat at vaccinere mod difteri kan udbrud undgås. 

Kig med i næste uges tirsdagsinfo og bliv klogere på stivkrampe.

Kilder: 

Patienthåndbogen – difteri  

Lægehåndbogen – difteri 

SSI Sygdomsforekomst før og efter indførelse af vaccination

SSI – Difteri 

Billede: https://unsplash.com/photos/dcjLwgu1o4k

Forfatter: Cecilie Clemmesen (læge)

Redigeret af: Stine Schaldemose (læge) og Louisa Hebo Sparring (læge) 

Om forfatteren

Læge siden januar 2021. Har bl.a. arbejdet på Rigshospitalets semi-intensive børneafdeling og hos en børnelæge i indre København. Arbejder pt på urologisk afdeling. Bor på Vesterbro med min mand og søn.