Læger Formidler
Du læser lige nu

Menstruationssmerter & endometriose

60
Trygge Kvinder blog

Menstruationssmerter & endometriose

Menstruationssmerter og endometriose

Av, menstruation gør ondt! Varmepude, smertestillende og fosterstilling. Mange kvinder kan nikke genkendende til en cocktail af smerter og træthed i forbindelse med deres menstruation og nogle kvinder går i hi de dage, hvor det er allerværst og bliver nødt til at sygemelde sig. Nogle oplever, at de får dårlig samvittighed over for arbejdsgiveren og omgivelserne. For er det rimeligt at sygemelde sig på grund af menstruationssmerter? Hvor ondt bør vi egentlig have, når vi har menstruation? Og er det ikke almindeligt at have smerter, når det er dén tid på måneden? Herunder kan du læse mere om menstruationssmerter og hvad det kan skyldes.

Skal menstruation gøre ondt?

Mange kvinder vil opleve ubehag og måske endda svage smerter i forbindelse med menstruationen. Det er ganske normalt. Men menstruation skal ikke gøre så ondt, at man ikke kan tage på arbejde eller opretholde en normal hverdag. Ikke desto mindre kan menstruation hos nogle kvinder gøre voldsomt ondt. Det kan have enorme konsekvenser for deres hverdag og livskvalitet. Faktisk døjer op mod hver tiende kvinde i Danmark med kraftige menstruationssmerter i en grad, som er invaliderende for deres udfoldelse. Disse kvinder oplever smerter, som begrænser deres dagligdag. De oplever, at smerterne bliver værre med tiden og at almindelig smertestillende ikke hjælper. Det kan betyde, at de gentagne gange bliver nødt til at melde sig syge. 

Hvad er årsagen til menstruationssmerter?

De helt almindelige menstruationssmerter skyldes ikke sygdom. I nogle tilfælde kan der dog være behov for behandling med almindelig smertestillende medicin eller p-piller. Er der tale om en anden årsag til smerterne end kun menstruationen kan det være nødvendigt at udrede det hos en læge. Det kan nemlig skyldes sygdom i underlivet. Herunder muskelknuder, sammenvoksninger efter en infektion eller operation. Det kan være forårsaget af irritation, hvis man har en spiral. Men det kan også skyldes en kronisk sygdom, nemlig endometriose. Nedenfor kan du læse mere om denne tilstand.

Endometriose 

Endometriose, skyldes, at noget af det væv man normalt har i livmoderslimhinden, ved en fejl også findes udenfor livmoderen. Her giver de årsag til en betændelsestilstand og irritation, som giver smerter. Særligt i forbindelse med menstruationen. Det kan medføre sammenvoksninger i bughulen og måske besvær med at blive gravid. Op mod hver tiende kvinde i Danmark har endometriose, hvilket svarer til 100.000 kvinder. En stor del af kvinder med sygdommen, ved desværre ikke at de har den. 

Hvad er symptomerne?

Udover at man måske har problemer med at blive gravid er symptomerne stærke smerter i forbindelse med menstruationen. Mange oplever, at der kan være smerter ved sex og smerter ved afføring og vandladning. Når man får diagnosen endometriose kan det være, at man længe har troet, at det var normalt med al denne ubehag. Det er fordi man gradvist vænner sig til de tiltagende smerter. Langt de fleste aner ikke, at det kan skyldes en underliggende sygdom. 

Hvad er behandlingen og hvor kan man få hjælp?

Hvis du har en mistanke om, at du har endometriose er det vigtigt at søge en gynækolog, som også kan udrede for de andre årsager til underlivs- og menstruationssmerter. Henvisning til gynækologen får du oftest hos din egen læge. Gynækologen taler med dig og undersøger dig blandt andet ved at ultralydsskanne dit underliv. Det kan være, at du herefter vil blive viderehenvist til hospitalet. Behandlingen af endometriose er lige så individuel, som oplevelsen af smerter. Der er mulighed for at prøve medicinsk hormonbehandling, for eksempel i form af p-piller. Hos mange vil det reducere symptomerne ved menstruationen og det kan bedre endometriosen. I svære tilfælde kan det være man vil blive tilbudt en operation fx hvis der er mange sammenvoksninger i bughulen. 

Hvad med fertilitet og børn?

Hvis du har et graviditetsønske er det en god ide at kontakte din læge for vejledning. Det kan det være sværere at blive gravid, hvis man har endometriose. Det er blandt andet fordi æggeledere kan vokse sammen og dermed ikke være i stand til at lede ægget ned i livmoderen. Har man endometriose og er en af dem, som har svært ved at blive gravid, så er der rigtig gode chancer for at opnå graviditet ved fertilitetsbehandling. 

Alt i alt er vores vigtigste budskab, at hvis du lider af kraftige menstruationssmerter, som begrænser din hverdag og reducerer din livskvalitet, så anbefales det, at du søger læge. Dette med henblik på at du kan få en afklaring af, hvorfor det gør så ondt. Menstruation kan gøre ondt, men er ikke noget der nødvendigvis skal gøre ondt. Der er heldigvis mange muligheder for at få hjælp derude. Således, at du kan leve et bedre liv på trods af dine smerter. 

Få mere inspiration og viden

Find flere indlæg fra Læger Formidler om underlivssmerter Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten

Du kan måske også være interesseret i Endometriose foreningens hjemmeside, Patienthåndbogen og Bogen ”Bloody Hell” hvor journalisten Louise Dreisig åbner op for sit liv med endometriose, og undersøger hvordan man kan få et bedre liv trods den smertefulde lidelse.

Kilder

Lægehåndbogens instruks ”endometriose”. 

Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetriks vejledning “Endometriose – diagnostik og udredning” og ”Endometriose – behandling af peritoneal endometriose”. 

Videnskabelig artikel: Hugh S Taylor, Alexander M Kotlyar, Valerie A Flores. Endometriosis is a chronic systemic disease: clinical challenges and novel innovations. The Lancer. 2021;397(10279), P839-852.

Forfatter: Læge Yagmur Sisman
Redigeret af: Læge Cæcilie Weber Thomsen, Læge, PhD Jesper Friis Petersen 

Om forfatteren

Læge og PhD studerende. Har både klinisk og forskningserfaring indenfor pædiatri, gynækologi og obstetrik. Desuden arbejdet på kirurgisk afdeling i Nuuk, Grønland. Skriver aktuelt PhD indenfor æggestokkræft og personlig medicin.