Læger Formidler
Du læser lige nu

Bleeksem

3
Trygge Forældre Infoblog

Bleeksem

Åh nej, den lille har fået rød numse. Du smører og smører med forskellige cremer, men lige lidt hjælper det. Rødmen spreder sig, og den lille er ulykkelig, når bleen skal skiftes. Bleeksem er en irritation af huden i bleområdet, som skyldes kontakt med urin og afføring. Læs mere om bleeksem og hvordan man behandler det i denne uges tirsdagsinfo.

Hvad er bleeksem?

Omkring halvdelen af alle spædbørn bliver på et tidspunkt ramt af rød numse. Hos ca. 5 % opstår et regelret bleeksem. Bleeksem er en irritation af huden i bleområdet. Det skyldes kontakt med urin og afføring, der irriterer og opløser huden. Der kan opstå infektion med bakterier eller svampe i den påvirkede hud.

Børn, der i forvejen har sensitiv hud, fx børn med børneeksem, er i højere grad udsat for at få bleeksem. Fugtighed under bleen gør huden mere udsat, derfor ses det hyppigere i sommervarmen og efter perioder med tynd mave eller feber. Utilstrækkelig vask af bleområdet kan også være en årsag. Bleeksem smitter ikke.

Bleeksem ses primært hos småbørn, men ses også hold ældre børn og voksne, som bruger ble.

Hvordan ser bleeksem ud?

Bleeksem viser sig ved røde pletter eller plamager, ofte med blank overflade. Senere kan huden blive skællende eller væskende og i slemme tilfælde dannes sår. Typisk vil rødmen være skarpt afgrænset fra den almindelige hud. Ved infektion med bakterier kan der være gullige belægninger. Hvis der er tale om en svampeinfektion findes rødmen ofte i hudfolderne, og der kan være små, pusfyldte knopper eller afskalning i kanten af udslættet.

Ved bleeksem svier huden og gør ondt, og børnene græder derfor ofte ved bleskift eller berøring af området. Det kan ligeledes forstyrre nattesøvnen grundet smerter.

Hvordan behandles det?

Det vigtigste er at holde huden i bleområdet så tørt som muligt. Den nemmeste behandling af bleeksem hos børn med god almentilstand, er at lade dem gå uden ble. Derudover skal bleen skiftes hyppigt, og straks der har været afføring. Engangsbleer er bedre til at holde huden tør end stofbleer. Vask huden forsigtigt med vand og tør forsigtigt bagefter. Bleområdet kan efterfølgende smøres med et tyndt lag vandafvisende salve, fx zinksalve.

Hvis barnet får bleeksem gentagne gange, kan det være en god idé at skifte til et andet blemærke, da nogle bleer kan indeholde kemikalier der irriterer huden.

Hvis der er tale om svær bleeksem med kraftig rødme og irritation af huden, kan en salve med lav koncentration af binyrebarkhormon eller tjære hjælpe. Begge dele findes i håndkøb på apoteket. På apoteket kan man også få andre gode råd til at håndtere det. 

Hvornår skal man kontakte læge?

Man kan komme langt med hyppige bleskift og barrierecreme. Hvis der ikke er bedring på dette, hvis huden er meget væskende, eller hvis man er i tvivl om der er infektion med bakterier eller svamp, bør man få sit barn undersøgt og evt. podet af sin egen læge. Lægen kan vurdere, om der er behov for behandling med binyrebarkhormon eller antibiotika-creme.

Hvis barnet har påvirket almentilstand (feber, sløvt, dårlig kontakt) skal man ligeledes kontakte læge. Se evt. SAFE!-cirklen ift. vurdering af almentilstanden.

Kilder

Bleeksem – Patienthåndbogen på sundhed.dk

Bleeksem – Lægehåndbogen på sundhed.dk

Skrevet af: Mimmi Torp (læge)

Redigeret af: Kim Foss (læge), Stine Foss (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Har klinisk erfaring fra almen praksis, intern medicin og reumatologi. Derudover frivillig for Kræftens Bekæmpelse.

WordPress PopUp Plugin