Læger Formidler
Du læser lige nu

Børneeksem

7
Tirsdagsinfo

Børneeksem

Hvad er børneeksem?

Børneeksem, også kaldet atopisk dermatit, er en almindelig tilstand, som rammer hver 5. barn, så det er godt at kende lidt til symptomer og forebyggende tiltag.

Ved børneeksem reagerer hudens immunforsvar uhensigtsmæssigt på noget i omgivelserne, og ofte er der en arvelig tendens til tør og kløende hud. Måske har en eller begge forældre selv haft børneeksem eller har astma eller høfeber. Børn, der har en forælder, som har haft børneeksem, har 25% risiko for selv at udvikle børneeksem, og hvis begge forældre har haft eksem, så er risikoen oppe på 75%.

Børneeksem starter som små kløende knopper og blærer på tør hud. Eksemet er ALTID kløende, og hvis det ikke behandles korrekt, bliver huden fortykket, og der kan komme små smertefulde revner, som kan danne indgangsport for infektion med f.eks. stafylokokker, så der opstår børnesår. Ved mistanke om børnesår, skal barnet ses af læge i dagtid. Se link til billede nedenfor.

Børneeksem præsenterer sig forskelligt for forskellige aldersgrupper. Det starter oftest inden for barnets første leveår (sjældent før 2 mdr.) og er oftest værst i de første 3-4 leveår, hvorefter sygdommen langsomt bedres og for mange forsvinder i 7-11 års alderen.

Hos de mindste sidder eksemet i ansigtet og foran på ydersiden af ben og arme (se billede). Der kan også ses små revner under øreflippen.
Fra 2-års-alderen ses der udslet omkring munden, i albuebøjningerne og i knæhaserne (se billede). Voksne, som har haft børneeksem, skal være opmærksomme på at de har højere risiko for at udvikle håndeksem. Børn med børneeksem er også i højere risiko for at udvikle andre allergier og astma.
Hvis du mistænker børneeksem, så bestil tid hos lægen, så barnet kan komme i behandling.

Hvad kan du gøre?

Behandlingen består i steroidcreme, som kan få eksemet til at falde til ro. Mild steroidcreme kan købes i håndkøb, men ofte er der behov for en mere potent dosis, som lægen kan udskrive. Ind i mellem eksemopblussen kan du selv gøre meget for at holde eksemet fra at blusse op. Barnets hud bør smørres dgl med fed creme – gerne både morgen og aften, og efter hvert bad. Giv ikke barnet for hyppige bade, da en smule af hudens barriere vaskes af for hver gang.

I dag anbefales det, at børn med høj risiko for udvikling af børneeksem (børn til forældre med eller som har søskende med børneeksem) smøres dagligt med fed creme forebyggende.
Kulden er hård ved hudens barriere, så i denne tid, skal du være ekstra omhyggeligt med at smøre de små ind i fede cremer. Spørg på apoteket efter det bedste valg af creme. Nogle af de lidt dyrere produkter er faktisk helt lækre, så man som mor kommer til at ”låne”

Hvis du vil vide mere, kan du finde god information på sundhed.dk – følg nedenstående link:

https://www.sundhed.dk/…/atopisk-e…/atopisk-eksem-oversigt/¨

Se desuden link til billede af børnesår:

https://www.sundhed.dk/…/illu…/saar/boernesaar-impetigo-arm/

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os