Læger Formidler
Du læser lige nu

Børneeksem

1
Trygge Forældre Infoblog

Børneeksem

Det er nu officielt blevet efterår. Før eller siden kan vi se frem til våde og mere kolde dage. For mange børn med sart hud betyder det opblussen af børneeksem, når luftfugtigheden falder. Det kan føre til kløende, tør og rød hud hos børn, hvilket kan være ganske generende. Men fortvivl ikke! Der er mange gode råd at hente til at hjælpe dit barn – læs med nedenfor.

Hvad er børneeksem? 

Børneeksem kaldes også ‘atopisk dermatitis’ eller ‘astma-eksem’. Det er en hyppig hudlidelse, der ses hos 15-20 % af alle børn og unge. Huden vil ofte klø, være rød og kan i nogle tilfælde også sprække. Langt de fleste børn med børneeksem udvikler det, før de er fyldt 2 år. Hos de helt små børn (under 2 år) ses eksemet ofte på kinderne og maven/ryggen. Hos de større børn ses det især i albuebøjningen og knæhaser, men det kan også ses ved ankler, håndled og i ansigtet.

Hvorfor opstår børneeksem? 

Det er uvist, hvorfor man får børneeksem. Dog ved man, at det både er arvelige og miljømæssige faktorer, der spiller ind. Når man har børneeksem, er hudens yderste lag ændret. Man taler om, at hudens ‘barrierefunktion’ er nedsat. Det betyder, at huden er utæt, og vand har lettere ved at trænge ud igennem huden. Når huden udtørrer, begynder det at klø, og der kan desuden dannes revner, hvilket kan føre til infektioner i huden.

Hvordan skal man behandle børneeksem?

Fugtighedscreme, fugtighedscreme, fugtighedscreme! Når man bruger fugtighedscreme, forhindrer man huden i at udtørre. Langt de fleste former for børneeksem kan behandles tilstrækkeligt med helt almindelig fugtighedscreme.

Det er en god idé at bruge fugtighedscreme mindst to gange om dagen. Det er særligt vigtigt at smøre huden ind, når barnet har været i bad.  At komme i bad og få renset huden (og gerne undgå parfumeholdig sæbe) er godt for dit barn, så længe du husker at smøre huden ind umiddelbart efter.

Hvis dit barns hud ikke kan lindres tilstrækkeligt med fugtighedscreme, kan det være nødvendigt at supplere behandlingen med en steroidcreme. I disse tilfælde skal barnet ses af en læge.

Hvilken fugtighedscreme skal man vælge? 

Det er helt op til dig og dit barn! Der er ikke bevis for, at nogle cremer er bedre end andre. Gå efter en creme med højt fedtindhold (gerne >60-70%) og lavt vandindhold. Derudover er det meget forskelligt, hvilken creme der er den helt rigtige for netop jeres familie. Generelt er det en god idé at undgå parfume og æteriske olier, da de kan irritere huden. Spørg eventuelt på apoteket for gode råd til valg af fugtighedscreme. 

Gode råd

  • Dit barn bør komme i bad hver dag for at holde bakteriemængden i huden nede. Tag korte og ikke for varme bade for at undgå udtørring.
  • Smør huden ind i fed fugtighedscreme umiddelbart efter bad.
  • Læg fugtighedscremen i køleskabet. Det lyder fjollet, men hvis huden er irriteret og kløende, kan kold creme virke lindrende og afslappende på huden.
  • Lad barnet sove køligt. Kulde virker lindrende, og modsat vil varme forværre kløe og irritation af huden.
  • Hold dit barns negle korte, så de ikke kradser hul på huden.
  • Undgå uld direkte på kroppen, da det kan give kløe og nye eksemudbrud.

Vidste du at… ?

  • Børneeksem er associeret med to andre sygdomsgrupper, nemlig astma og allergier. Cirka ⅓ af alle børn med børneeksem har også en af disse sygdomme.
  • Børneeksem er arveligt. Hvis begge forældre har haft børneeksem som børn, har dit barn 80 % risiko for at få det. Heldigvis vokser langt de fleste børn fra børneeksem.
  • Knap ⅓ har børneeksem ind i voksenalderen.

Hvornår skal man gå til lægen?

Hvis dit barns hud ikke beroliges tilstrækkeligt med fugtighedscreme, bør dit barn ses af en læge. Der kan nemlig være behov for at supplere behandlingen med en steroidcreme. Desuden skal du gå til lægen, hvis der opstår blærer eller sår, da det kan være et udtryk for, at bakterier har inficeret huden. Børn med feber og rødt udslæt bør derfor altid ses af en læge!

Vil du gerne vide mere? 

Hør eller genhør Læger Formidlers podcast om børneeksem

Læs Læger Formidlers blogindlæg om kløe

Atopisk Eksem Forenings hjemmeside kan du læse mere om børneeksem, behandlingen og få gode råd til en hverdag med børneeksem.

Forfatter: Amanda Bjerre (læge)

Opdateret d. 12.09.23 af Cecilie Clemmesen (læge)

Redigeret af: Kim Foss (læge), Rasmus Kolind (læge), Ida Staby (Læge), Stine Schaldemose (læge)

Kilder:

Dansk Dermatologisk Selskab

Lægehåndbogen

Atopisk Eksem Forening

Billede af bady abbas på Unsplash