Læger Formidler
Du læser lige nu

Børneulykker

40
Podcast Trygge Forældre

Børneulykker

I følge Børneulykkesfonden kommer der hvert døgn ca. 100 børn i Danmark mellem 0–6 år på skadestuen på grund af ulykker i hjemmet. Faktisk sker størstedelen af ulykker blandt børn i den aldersgruppe netop i og omkring hjemmet. Det er især ulykker forårsaget af fald, forgiftninger og forbrændinger. En del af ulykkerne kan undgås, hvis man som forælder er bevidst om, hvilke farer der lurer i børnehøjde.

Børn kan være ude for alle slags ulykker, men vi har valgt i denne episode at fokusere på ulykker der sker i og omkring hjemmet og som primært sker for de mindre børn. Det er:

Fald

Fald kan ske fra fx. puslebord eller højstol, men mere alvorlige ulykker kan også ske ved fald fra fx. vinduer og altaner eller ved at møbler falder ned over barnet. Hvis barnet har slået hovedet skal man især være opmærksom på om barnet har været bevidstløs eller efterfølgende bliver træt/sløvt, så er det vigtigt at kontakte læge. Hvis barnet græder med det samme og kan trøstes og ikke ændrer adfærd er det et godt tegn. Læs mere om hjernerystelse her.

Forgiftninger

Både kemikalier, medicin eller vitamin-piller kan være giftige for børn. Er du i tvivl om dit barn har indtaget noget giftigt kan du døgnet rundt ringe til giftlinjen på 82 12 12 12. Giftlinjen hører ind under Bispebjerg Hospital og der sidder uddannet personale klar ved telefonerne. De har også en hjemmeside hvor du kan læse mere om forskellige former for forgiftninger.

Forbrændinger

Lette forbrændinger i solen og skoldninger med varmt vand er typiske årsager til brandskader hos børn. Det er vigtigt at man med det samme skylder området med lunken vand lige så længe det gør ondt. Læs mere om forbrænding her.

Kvælning og førstehjælp

Dette er ikke et emne vi behandler i podcastepisoden, men vi har lavet denne lille video sammen med episodens gæst Chris hvor han illustrerer hvordan man yder førstehjælp til et mindre barn der har fået noget galt i halsen og stopper med at trykke vejret.

Episodens gæst

I denne episode taler vi med Chris Garfort som har en baggrund som paramediciner og brandmand. Han underviser i førstehjælp og har gennem sit arbejde i redningsberedskabet ofte stået i situationer hvor børn er kommet til skade eller er blevet syge. Han har lavet flere projekter sammen med Børneulykkesfonden for at sætte forkus på ulykker hos børn, og så er han selv far til to piger.

Kom gerne med input

Er der nogle vigtige spørgsmål som ikke blev besvaret i denne podcast? Er der et emne du synes vi skal tage op i næste episode? Skriv gerne en mail til os med input til vores podcast eller find os på facebook under “Læger Formidler” og instagram hvor vi bruger #Tryggeforældre. Vi vil meget gerne høre om dine erfaringer og dine tanker.

På Itunes kan du abonnere gratis på podcasten. Giv gerne podcasten en anmeldelse med på vejen.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.