Læger Formidler
Du læser lige nu

Hoste, snot og vejrtrækningsbesvær

2
Podcast Trygge Forældre

Hoste, snot og vejrtrækningsbesvær

I denne episode taler vi om de hyppigste infektioner hos småbørn, nemlig luftvejsinfektioner. Det er et bredt begreb og strækker sig fra helt banale forkølelser til svære lungebetændelser.

Episodens gæst

Anna har været forbi Herlev Hospital og talt med overlæge Tim Christensen fra børneafdelingen. Han er en meget engageret børnelæge og arbejder til dagligt i børnemodtagelsen og møder derfor mange børn med symptomer fra luftvejene og deres forældre. Derudover underviser han læger og andet personale i akutte tilstande hos børn. Han er desuden også selv far til tre.

Lidt om falsk strubehoste

I podcastepisoden kommer vi blandt andet omkring falsk strubehoste — en sygdom som mange børn får især i vinterhalvåret. Denne amerikanske animationsfilm handler om falsk strubehoste (engelsk: Croup). Den er på engelsk og tilpasset amerikanske forhold, men er meget fin og giver et godt indtryk af hvad falsk strubehoste er.

Lidt om indtrækninger

I interviewet fortæller Tim om indtrækninger, som et tegn på besværet vejrtrækning. I denne film nedenfor kan du se et eksempel på hvordan indtrækninger kan se ud.

Er forkølelse farligt? No its snot…

Heldigvis er de fleste luftvejsinfektioner blot irriterende for både børn og forældre, men ufarlige. Her er en lille film af det (for os forældre) så velkendte snotnys 😀

Hjemmeopgaven

Derhjemme må du meget gerne bruge et øjeblik på at se på dit barns vejrtrækning i hvile når det er rask og tælle hvor mange gange barnet trækker vejret pr. minut. Faktisk har børn en ret hurtig vejrtrækning. Hvis du har børn i forskellige aldre vil du kunne se at yngre børn trækker vejret hurtigere end de lidt ældre børn.

Det er naturligt at vejrtrækningen bliver lidt hurtigere når børn får feber, men hvis vejrtrækningen er væsentlig hurtigere end normalt og barnet er syg, bør man kontakte læge. Det er dog vigtigt lige at tilføje at vejrtrækningen skal tælles i ro og ikke når barnet græder eller løber rundt.

Kom gerne med input

Er der nogle vigtige spørgsmål som ikke blev besvaret i denne podcast? Er der et emne du synes vi skal tage op i næste episode? Skriv gerne en mail til os med input til vores podcast eller find os på facebook under “Læger Formidler” og instagram hvor vi bruger #Tryggeforældre. Vi vil meget gerne høre om dine erfaringer og dine tanker.

På Itunes kan du abonnere gratis på podcasten. Giv gerne podcasten en anmeldelse med på vejen.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.