Læger Formidler
Du læser lige nu

Diarré, opkast og ondt i maven

0
Podcast Trygge Forældre

Diarré, opkast og ondt i maven

Diarré og opkast er næsten uundgåelig igennem et barns opvækst, mange børn døjer endda med længerevarende maveproblemer, mavesmerter og ubehag. I denne episode vil der blive gennemgået de akutte mavesmerter, vi vil i en anden episode komme ind på de kroniske mavesmerter.

Hvad skyldes diarre, opkast og akut ondt i maven? Hvad kan jeg selv gøre? Hvad skal jeg specielt være opmærksom på? Hvilke kost og væske skal mit barn have? Hvordan undgår jeg smitten? Hvilke behandlingsmuligheder er der? Er myterne om cola, mælk og skånekost rigtige? Alt dette og meget mere vil du få svar på i dette interview.

I denne episode har vi interviewet Anders Pærregaard, som til dagligt arbejder som overlæge på Hvidovre børneafdeling. Han er selv far til to store drenge.

Hjemmeopgaven

Det farligste ved diarre og opkast er, at ens barn kommer i væskeunderskud. Derfor er det godt at sætte sig lidt ind i hvad det indebærer. Anders kommer i interviewet ind på hvordan man som forælder kan se om ens barn er i væskeunderskud, hvordan man deler det op, og hvornår man som forælder skal reagere. Nedenfor har vi lavet en illustration, hvor der står hvilke tegn på væskemangel man vil kunne se under henholdsvis mild og moderat/svær væskemangel.

Anders nævner nogle præparater der indeholder mælkesyrebakterier som man kan bruge for at afhjælpe akut diarre, og det drejer sig om: Biogaia dråberDicoflor 60 kapsler opløst i væske og Laktocare tyggetabletter.

Til at opretholde væskebalancen, nævner Anders: Revolyt eller Floridral.

Rotavirus er årsag til mere end halvdelen af alle maveinfektion hos børn. Anders nævner to vaccinationer for denne virus: Rotarix og RotaTeq. De er ikke en del af det danske børnevaccinations programmet og skal gives når barnet er mellem 6–24 uger.

Alle ovenfor nævnte præparater kan købes på apoteket, dog skal man have en recept hos lægen på vaccinationerne inden.

Du kan læse mere om akut diarreomgangssyge eller akutte mavesmerter hos børn på patienthåndbogen.

Kom gerne med input

Er der nogle vigtige spørgsmål som ikke blev besvaret i denne podcast? Er der et emne du synes vi skal tage op i næste episode? Skriv gerne en mail til os med input til vores podcast eller find os på facebook under “Læger Formidler” og instagram hvor vi bruger #Tryggeforældre. Vi vil meget gerne høre om dine erfaringer og dine tanker.

På Itunes kan du abonnere gratis på podcasten. Giv gerne podcasten en anmeldelse med på vejen.

Om forfatteren

Læge siden 2015. Lægeerfaring inden for børn, voksne og ældre. Har to drenge, og aktuelt på barsel med den mindste.