Læger Formidler
Du læser lige nu

Cytomegalovirus hos gravide og nyfødte

34
Trygge Maver Infoblog

Cytomegalovirus hos gravide og nyfødte

Cytomegalovirus hos gravide

Cytomegalo-hva-for-noget? Vidste du, at infektion med cytomegalovirus (forkortes CMV) faktisk er den hyppigste medfødte infektion hos nyfødte og kan have alvorlige konsekvenser for barnet? Nej, vel. Så er du ikke alene. Mange gravide kender ikke denne infektion, men sygdommen kan forebygges, hvis man er opmærksom på smittekilder. Læs med herunder og bliv klogere.

Hvad er cytomegalovirus?

CMV er en meget almindelig virus, og en stor del af os vil være blevet smittet med den inden vi fylder 40 år. De fleste får ingen eller milde symptomer (let feber, måske et udslæt). Sygdommen kan nogle gange minde om kyssesyge (mononukleose). Første gang man smittes med CMV, kaldes det en primærinfektion, også selvom man ikke har symptomer. Herefter ligger virus i dvale i de hvide blodlegemer resten af livet og kan “reaktiveres” – dvs. blusse op. CMV er ikke farlig for voksne mennesker med et normalt immunforsvar, men den kan i sjældne tilfælde smitte fra mor til foster, der kan få skader i nervesystemet af infektionen. Heldigvis sker det sjældent. Man anslår at mellem 0,4-0,6% af nyfødte børn bliver født med infektionen (det svarer til ca. 400 børn om året i Danmark). Af dem, er det kun en mindre del, der får skader i nervesystemet, hvoraf nedsat hørelse er den hyppigste skade. I sjældne tilfælde kan barnet få udviklingsmæssige problemer og mental retardering. Fosteret bliver oftere smittet hvis det er morens primærinfektion (altså første gang hun smittes). Smitte fra mor til barn kan både ske i livmoderen, under fødslen og ved amning. 

Hvordan får man CMV?

CMV smitter ved direkte kontakt med nogen, der udskiller virus fra kropsvæsker. Ofte har den smittede ingen symptomer, og man kan derfor ikke vide, hvem der udskiller CMV. Den hyppigste smittekilde er små børn i alderen 1-2 år, der kan udskille store mængder virus især i spyt og urin. 

Behandling

Der findes endnu ikke en virksom behandling til gravide for at undgå at smitten overføres til barnet, men der forskes meget i området og udviklingen går hurtigt. For børn, der har symptomer efter fødslen findes der en medicinsk behandling, som de skal have i et halvt år.  Desværre findes der ingen vaccine, som kan beskytte mod CMV.

Hvad kan jeg så gøre?

Det er heldigvis muligt at forebygge smitte med CMV. Håndvask og håndsprit fjerner effektivt CMV, og det understreger vigtigheden af håndhygiejne. Forskningsundersøgelser har vist, at man ved at følge de følgende tre råd væsentligt kan formindske risikoen for at blive smittet: 

  1. Vask og sprit hænder efter kontakt med små børns kropsvæsker, særligt spyt og urin. Også ved berøring af fx sutter eller legetøj som små børn har haft i munden. 
  2. Vær omhyggelig med bortskaffelse af bleer.
  3. Undgå at kysse små børn på munden og undgå at dele drikkevarer, bestik o.lign med små børn. 

Det er især vigtigt for gravide, der arbejder med små børn (fx medarbejdere i vuggestuer, sygeplejersker o.lign.), men man kan også blive smittet af sine egne børn. Det er især børn i alderen 1-3 år, det drejer sig om.

Symptomerne på CMV kan ligne kyssesyge, så hvis du som gravid får symptomer der minder om kyssesyge (feber over flere dage, ondt i halsen, hovedpine, træthed, hævede mandler) kan det være en god idé at tale med sin egen læge.

Vil du vide mere? 

Patienthåndbogens side om cytomegalovirus.

Statens Serum Instituts side om cytomegalovirus. 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

Forebyggelse og behandling af cytomegalovirusinfektion hos nyfødte og gravide. Ugeskrift for læger. 2019; 181

Statens Serum Institut

Lægehåndbogen

Forfatter: Læge Anna Grynnerup.
Redaktører: Læge Rebecka Hansen, læge Louise Laub Asserhøj og læge Jesper Friis Petersen.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.