Læger Formidler
Du læser lige nu

Tvilling-til-tvilling-transfusionssyndrom (TTTS)

36
Trygge Maver Infoblog

Tvilling-til-tvilling-transfusionssyndrom (TTTS)

Der er ikke ét, men hele to hjerteblink på den første scanning. Du er gravid med tvillinger, og ikke nok med det, babyerne deler moderkagen og ligger måske også i samme fosterhule! En tvillingegraviditet betyder dobbelt lykke, men for nogle også ekstra mange bekymringer. Særligt hos tvillinger, som deler moderkage, er der øget risiko for komplikationer. Dette indlæg handler om en af disse komplikationer, nemlig tvilling-til-tvilling-transfusionssyndrom.

Hvad er TTTS?

TTTS er forkortelsen for tvilling-til-tvilling-transfusionssyndrom. Tilstanden er sjælden og kan kun opstå hos tvillinger, hvis de både er enæggede og har en fælles moderkage (såkaldt monochoriske). TTTS ses ved 10-15% af monochoriske tvillinger svarende til 30-40 tilfælde årligt i Danmark.

Ved TTTS er fostrene som udgangspunkt normale, men moderkagen fungerer ikke som normalt. Moderkagen er ofte ulige delt, og ene foster har en større del af moderkagen end det andet. Desuden har tvillingerne fælles blodkar, hvorved deres kredsløb er forbundne.

TTTS opstår pga. ubalance i kredsløbet mellem de to tvillinger, og den ene tvilling pumper blod over i den anden. Den tvilling, som afgiver blod (donoren) bliver væksthæmmet og risikerer hjerneskade. Den modtagende tvilling (recipienten) lider under den øgede blodtilførsel, hvilket kan give forstørret hjerte med dårlig pumpefunktion og i værste fald hjertesvigt.  

Hvordan opdages TTTS?

Det er ikke altid, at du som gravid kan mærke forandringerne ved TTTS. Symptomerne er en stor og spændt livmoder, som følge af en unormalt stor mængde fostervand. Alle gravide med monochoriske tvillinger scannes hver eller hver anden uge bla. for at opdage TTTS i tide. 

Hvis fostrene ligger i hver sin fosterhule, kan man på scanningen se, at den modtagende tvilling ligger i en masse fostervand, og at fosterets blære hele tiden er fyldt. Donor-tvillingen har en lille blære, og ligger i en fosterhule med nedsat fostervandsmængde. Den store forskel i fostervandsmængde skyldes, at det foster som modtager ekstra blod, forsøger at udligne det øgede væsketilskud ved at tisse mere. Da fostervand primært består af fosterets urin, produceres der derfor en stor mængde fostervand hos recipient-tvillingen. Donor-tvillingen mister blod, og holder derfor op med at tisse, hvorfor produktionen af fostervand går i stå. 

Der er konstateret TTTS – hvad nu?

Behandlingsmulighederne for TTTS afhænger af, hvornår tilstanden bliver opdaget:

Før uge 16 kan der kun sjældent gives en effektiv behandling. Nogle gange stabiliserer tilstanden sig eller bedres af sig selv, men hvis dette ikke sker, vil de fleste tvillinger med TTTS ikke overleve, og graviditeten vil typisk ende med spontan abort.

I uge 16-26 vil mange kunne tilbydes en operation, som øger chancerne for overlevelse betydeligt for ét eller begge fostre. Se mere om operationen nedenfor.

Efter uge 26 vil man som regel ikke kunne tilbyde operation. Er operation ikke mulig, vil man sætte fødslen igang før termin, når det er mest hensigtsmæssigt. Hvis fostrenes tilstand tillader det, vil man forsøge at vente så længe som muligt, før man sætter fødslen i gang, så børnene ikke fødes meget for tidligt. I så fald vil man udtømme en del af den store mængde fostervand fra recipient-tvillingen.

Operation for TTTS

TTTS kan behandles på to måder afhængig af fostrenes tilstand. Enten med en laseroperation, eller med afklemning af navlesnoren hos et af fostrene. Begge indgreb foregår ved en operation gennem maveskindet og ind i livmoderhulen.

Ved en laseroperation er målet at redde begge fostre, og denne behandling er som udgangspunkt førstevalg. Med en laserstråle brændes de blodkar, der forbinder de to fostre. Chancen for mindst ét overlevende barn efter laseroperation er ca. 85-90% og chancen for overlevelse af begge børn er ca. 70-75%.

Ved afklemning af navlesnoren er målet at redde den ene tvilling, og metoden anvendes når ét af fostrene er for sygt til at overleve. Ved afklemning brændes blodkarrene i navlesnoren til den ene tvilling så blodgennemstrømningen stopper og den dør. Der er ca. 90% chance for, at graviditeten fortsætter med fødsel af et levedygtigt barn.

Begge operationer foregår i lokalbedøvelse og kræver typisk 1-2 døgns indlæggelse. Behandlingerne er begrænset til nogle få centre i verden. Et af dem er på Rigshospitalet i København, hvor tvillinger med TTTS fra hele Danmark behandles.

Få mere inspiration og viden

Patienthåndbogens vejledning om flerfoldsgraviditet 

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten

Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen.

Forfatter

Læge Iben Riishede

Redigeret af: Læge Cathrine Sandager Budtz, læge Mads Langager Larsen

Kilder:

Lægehåndbogen

DSOG (Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik)

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen

Rigshospitalets information om Tvilling-til-tvilling-transfusionssyndrom (TTTS)