Læger Formidler
Du læser lige nu

Blødning efter fødslen

51
Trygge Maver Infoblog

Blødning efter fødslen

Blødning efter fødsel

Når man føder, er der en risiko for at bløde for meget. Det vurderes at 5-15% af alle fødende i Danmark bløder mere end 500ml efter fødslen. Med over 61.000 fødsler sidste år, giver det sig selv, at det gælder en hel del kvinder. Hvis du vil vide lidt mere om, hvad vi i Danmark (og andre dele af verden) gør for at nedsætte risikoen for blødning og stoppe blødning efter fødslen, så læs med her.

Det er helt almindeligt at bløde mellem 50-500ml efter en fødsel. Dette betyder ikke meget for gravide, da de som en del af deres graviditet opbygger en øget blodprocent og blodmængde for at øge ressourcerne til den lille inde i maven og for at holde til det ekstra pres kroppen er udsat for under graviditeten. Dette hjælpes også på vej af det jerntilskud gravide anbefales at tage under graviditeten. Samlet betyder det at gravide kan holde til et større blodtab end ikke gravide. Kroppen er simpelthen forberedt på lidt blødning under og efter fødslen.

Hvorfor bløder nogle efter fødslen?

Den hyppigste årsag til blødning er, at livmoderen ikke trækker sig helt sammen efter fødslen! Årsagen til dette kan være flere. Den hyppigste årsag er at livmoderen efter mange mange timers arbejde med sammentrækning på sammentrækning (veer) er udmattet og ikke trækker sig sammen efter moderkagen er helt eller delvist født. Det betyder, at det store sår, hvor moderkagen har siddet inde i livmoderen, ikke bliver trykket helt sammen og bløder. Siden en stor livmoder kan få omkring 500ml blod pr. minut kan det hurtigt bløde rigtig meget. Livmoderen har også svært ved at trække sig sammen, hvis en fyldt urinblære står i vejen.

Andre årsager til blødning efter fødslen er fastsiddende moderkage eller moderkagerester, samt bristninger i underlivet.

Hvad kan man gøre for at nedsætte risikoen for at bløde efter fødslen.

Din jordemoder vil sikkert anbefale dig et lille stik i låret lige efter du har født. Det er der en rigtig god grund til, da det nedsætter risikoen for at bløde betydeligt! Det lille stik består af syntetisk oxytocin og ligner det hormon kroppen naturligt producerer under en fødslen. Dette hormon stimulerer bl.a. til at livmoderen trækker sig sammen og skaber veer. Det er smart til at få en træt livmoder til at trække sig helt sammen efter fødslen. Kæmpe studier har fundet, at giver man det systematisk til alle kvinder, der lige har født, nedsætter det risikoen for at bløde over de 500ml med 50%.

Der er desværre en debat, hvor fødende kvinder frarådes at få det lille stik i låret. Det skyldes teorier om at syntetisk oxytocin kan påvirke amningen og skabelsen af relationen til den nyfødte. Dog er der pt ikke nogen troværdige studier, der kan påvise dette. Tværdigmod er der studier der tyder på, at jo mere en kvinde bløder efter fødslen, des større fysisk og psykisk træthed oplever hun de første uger efter fødslen – en tid hvor hun netop har brug for overskud til sit nye barn.

Hvad kan man gøre for at stoppe blødning efter fødslen

Som nævnt bløder 5-15% over 500ml, og når en kvinde bløder mere end det, kan man ikke længere forvente at det stopper af sig selv. Det skal jordemoderen ikke stå alene med og derfor kaldes mere personale på stuen, hvilket kan virke kaotisk. Grunden til at der skal så mange på stuen er, at det hele skal gå hurtigt, og der skal gøres flere ting på samme tid. Det er dog noget personalet på en fødegang har prøvet rigtig mange gange.

  • Du får anlagt drop, så du kan få medicin og væske.
  • En person vil presse hårdt på din mave over livmoderen, for at hjælpe den med at trække sig sammen. Dette kan være ret smertefuldt, men er utroligt effektivt og en vigtig del af behandlingen.
  • Der kan gives flere forskellige slags medicin, der alle stimulerer din livmoder til at trække sig sammen. Noget af medicinen har bivirkninger som kvalme og opkast, men det øger chancen for at blødningen stopper betydeligt.
  • Din urinblære bliver tømt med et engangskateter, så blæren ikke “står i vejen” for livmoderen.
  • Der bliver løbende holdt øje med hvor meget du bløder, og du vil få målt puls og blodtryk.

Hvis blødningen ikke er stoppet på ovenstående behandling og blødningen når over 1.000ml, skal man videre på en operationsstue for at stoppe blødningen. Det er heldigvis ret sjældent at dette sker, men det er nogle gange nødvendigt da de næste tiltag kræver ordentlig bedøvelse og andre forhold, end der er på en fødestue.

Har man blødt over 1.000 ml, er der en risiko for at man skal have blod og indlægges på barselsgangen en dag eller to, for at få lidt ekstra pleje og observation.

Hvis du har blødt mere end 1.000 ml, kan du efter udskrivelsen trygt fortsætte 1-2 mdr. med at tage din gravijern, for at genopbygge de røde blodlegemer, som du har mistet ved blødningen.

Få mere viden

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

DSOG guidelines “Postpartum blødning – forebyggelse og håndtering” 2017

Güven et al. “Association between blood loss at delivery and fatigue in the puerperium: a prospective longitudinal study” 2018, J Matern Fetal Neonatal Med.

Forfatter: Læge Mads Langager Larsen
Redaktører: Læge Anna Grynnerup

Om forfatteren

Læge siden 2015. Ansat på fødeafdelingen på Rigshospitalet. Faglig interesse er især indenfor gravide og fødende. Gift og har en lille datter, Alice.