Læger Formidler
Du læser lige nu

Almen tilstand og SAFE!-cirkel

19
Podcast Trygge Forældre

Almen tilstand og SAFE!-cirkel

I denne episode taler vi om hvordan man som forælder kan vurdere sit syge barns almen tilstand. Vi fortæller bl.a. om SAFE!-cirklen, som vi har udarbejdet for at hjælpe dig med netop dette. Lyt med og hør mere om hvad almen tilstand er og hvorfor det er vigtigt at kende og kunne vurdere den.

Episodens gæst

Vi har inviteret læge Claus Sønderskov til en snak om almen tilstand og SAFE!-cirklen. Han interesserer sig især for formidling og har grundlagt www.redmitbarn.dk. Han arbejder til dagligt med at sikre at pædagoger og andre der arbejder med børn kan yde den nødvendige førstehjælp.

Claus Sønderskov bliver interviewet til podcasten

 

SAFE!-cirklen

Læs mere om brug af SAFE!-cirklen her på hjemmesiden.

SAFE!

Udslæt

I episoden nævner Claus Sønderskov et specifikt udslæt, som man skal være særlig opmærksom på når ens barn har feber, nemlig petekkier, som kan være et tegn på hjernehindebetændelse (meningitis). Det kan være svært at vide hvordan det ser ud hvis man aldrig har set det, og vi har derfor fundet nogle billeder, der kan illustrere det:

 
Eksempler på petekkier. Billeder hentet fra www.sundhed.dk

Petekkier er små hudblødninger, og det er karakteristisk, at de ikke afbleges ved tryk. Det kan man se ved fx. at trykke et gennemsigtigt glas mod huden som det ses på billedet.

Heldigvis er langt de fleste udslæt ufarlige…

Mange virus kan forårsage udslæt der ikke behøver udløse bekymring fra forældrenes side.

Nedenfor ses et eksempel på et harmløst udslæt forårsaget af tredagsfeber som mange børn får.

Eksempel på udslæt ved tredagsfeber (eng: roseola) http://www.babyrashclinic.com/baby-rash-stomach-due-roseola/

Kom gerne med input

Er der nogle vigtige spørgsmål som ikke blev besvaret i denne podcast? Er der et emne du synes vi skal tage op i næste episode? Skriv gerne en mail til os med input til vores podcast eller find os på facebook under “Læger Formidler” og instagram hvor vi bruger #Tryggeforældre. Vi vil meget gerne høre om dine erfaringer og dine tanker.

På Itunes kan du abonnere gratis på podcasten. Giv gerne podcasten en anmeldelse med på vejen.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.