Læger Formidler
Du læser lige nu

Flåtbid

11
Trygge Forældre Infoblog

Flåtbid

Vores dreng på 5 år har haft borrelia efter et flåtbid i armhulen, fordi vi ikke fik tjekket ham grundigt efter en ferie i sommerhus. Nedenfor er nogle gode råd, så det ikke sker for jer. Heldigvis fik vi ham behandlet hurtigt med penicillin, da vi opdagede det særlige hududslæt som borrelia giver.

Hvis dine børn færdes i skovområder, går i skovbørnehave eller hvis I skal i sommerhus, så skal I være opmærksomme på flåter. Flåten er mest aktiv fra april til oktober og har sin højsæson fra juni til august. I denne uges tirsdagsinfo kigger vi nærmere på, hvordan I undgår at jeres børn bliver bidt af flåter, og hvad I skal gøre hvis det sker.

Undgå flåtbid

 • Følg stierne i skoven, som er uden græs eller buske
 • Brug gummistøvler med bukserne trukket udenpå og eventuelt sikret med en elastik hvis i skal ind i højt græs
 • Tag eventuelt lyst tøj på så flåterne er lettere at se på tøjet
 • Klip græsset lavt i sommerhus eller have
 • Vær særligt opmærksom, når du befinder dig i geografiske områder, hvor man ved, at forekomsten er højere end andre steder, fx Bornholm
 • Undersøg børnene grundigt og jævnligt for flåter. Vær særligt opmærksom på de fugtige og varme steder på kroppen, dvs. nakke, lysker, armhuler, knæhaser, bag ørene og i hovedbunden.
 • Hvis man har børn der i en periode dagligt færdes i skoven, er det godt med faste rutiner for flåt tjek dagligt, fx før de skal i bad eller når man tager nattøj på. Husk godt lys.
 • Vask tøjet når du kommer hjem fra skovtur. Flåterne kan ikke overleve en tur i vaskemaskinen (uafhængigt at vandtemperaturen), og så kan de ikke kravle rundt og sætte sig på andre.
 • Hvor der er rådyr er der flåter – selv i lavt græs kan der være mange flåter. Især hvis I har rådyr i haven der kunne finde på at hvile sig i græsset.

Hvis uheldet er ude og dit barn er blevet bidt af en flåt

 • Man siger at flåten skal fjernes hurtigst muligt – men gå ikke i panik. Læs eventuelt en vejledning om fjernelse inden du går i gang – og lad jeres barn lege lidt imens. Børnene kan mærke hvis man selv er nervøs eller usikker og helst bare vil ’rive den ud’ hurtigst muligt. Det gør ikke den store forskel om flåten sidder der et par minutter ekstra. Det er bedre hvis i til gengæld er godt forberedte og kan være rolige omkring situationen når flåten fjernes, så alle får en god oplevelse.
 • Flåten skal helst fjernes indenfor 24 timer (hvor risikoen for smitte med borrelia er meget lav).
 • Det er helt normalt, at huden i starten kan være lidt rød og hævet efter et bid, og også at det kan klø – det er som regel irritation fra bidet – og ikke en borrelia infektion.
 • Hold øje med bidstedet i dagene og ugerne efter biddet. Søg læge hvis rødmen øges (som tommelfingerregel siger man over 5 cm efter 5 dage), hvis udslættet får et karakteristisk udseende (læs vores indlæg om borrelia) eller hvis barnet bliver utilpas med influenzasymptomer som muskelsmerter, feber eller hovedpine.

Sådan fjerner man flåter

Man skal ikke forsøge at fjerne flåten med smør eller hive den ud ved at klemme på kroppen. Det smarteste er at have et såkaldt ’flåt-kort’ eller en særlig flåt pincet (kan fås på apoteket). Hav disse et sted som du altid har med dig f.eks. i din pung eller taske, eller læg dem et fast sted i sommerhuset. Det er nemt og giver dig et sikkert værktøj. Har man ikke værktøj ved hånden kan man bruge neglene i stedet. Flåten skal trækkes direkte ud eller vrides langsomt ud af huden. Det er selvfølgelig rarest at få det hele med, men det gør ikke noget, hvis der sidder en lille rest af flåten tilbage, den skal nok falde ud af sig selv i løbet af nogle dage og giver ikke smitte.

Sidst men ikke mindst skal vi huske at infektioner efter flåtbid er sjældne. Vi skal hellere bruge energi på at vores børn får et godt og sundt forhold til naturen og skoven, end at vi skal holde dem fra naturoplevelser af frygt for flåtbid. Med ovenstående råd kan man med stor sandsynlighed undgå flåtbårne sygdomme og samtidig nyde godt af alt det skoven har at tilbyde. Læs gerne vores indlæg om borrelia, hvis du vil vide mere. De senere år er der kommet mere fokus på TBE (tick borne encephalitis), der også er en sygdom som overføres via flåter. Heldigvis findes der fortsat kun flåter med TBE meget få steder i landet. TBE kan man læse mere om hos Statens Serum Institut. Vi har også skrevet et indlæg om TBE vaccinen, som man kan læse her.

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/sygdomme/diverse/flaatbid/

https://www.ssi.dk/aktuelt/temaer/skovflat

https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/b/borrelia-infektion

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/akut-og-foerstehjaelp/tilstande-og-sygdomme/foerstehjaelp/stik-og-bid/flaat/

Forfatter: Trine Witzner Hessel (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge) og Stine Foss (læge)

Seneste redigering 21/06/2021

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.