Læger Formidler
Du læser lige nu

Øresmerter hos børn

51
Trygge Forældre Infoblog

Øresmerter hos børn

Klokken er 3 om natten og du vågner til lyden af dit grædende barn. Åh nej! Kinderne er feberrøde og barnet tager sig til ørene. Urolig søvn, feber, gråd og hænderne op til ørerne er alle tegn, som kan betyde, at dit barn har ondt i ørene. Øresmerter er en hyppig grund til lægebesøg, især hos småbørn. Vi har derfor samlet lidt fakta om øresmerter samt nogle gode råd.

Hvorfor får børn ondt i ørerne? 

Oftest får børn ondt i ørene i forbindelse med en forkølelse. Infektion med virus eller bakterier kan medføre, at der dannes væske eller pus i mellemøret (mellemørebetændelse). Væsken giver et øget tryk på trommehinden, hvilket gør ondt på barnet. I de fleste tilfælde får barnet pludseligt ondt i ørene, oftest om natten, når barnet ligger ned. Barnet vil ofte have feber og være uroligt. Ved 3 års alderen har næsten alle børn haft mellemørebetændelse. 

Hvad gør jeg hvis mit barn har øresmerter? 

Det kan være en god idé at give dit barn smertestillende medicin fx paracetamol (panodil) justeret efter vægt. Følg anvisningen på pakken. Du kan læse mere om smertestillende/paracetamol her

Ofte vil det være mere smertefuldt at ligge fladt ned, så hæv hovedenden på sengen om natten fx med et par tykke bøger.

Derudover skal du selvfølgelig holde øje med dit barn. Det kan være svært at vurdere børn, når de er syge, men der er hjælp at hente ved brug af SAFE!-cirklen

Skal mit barn have antibiotika?

Mellemørebetændelse opstår hyppigst pga. en virusinfektion, men kan også skyldes bakterier. Virusinfektioner kan ikke behandles med antibiotika og går over af sig selv. Her er behandlingen smertelindring med panodil. Hvis mellemørebetændelsen skyldes bakterier, er det heller ikke altid nødvendigt med antibiotika, men det afhænger af barnets alder og almentilstand. Børn under 6 måneder med mellemørebetændelse behandles ofte med antibiotika. Generelt anbefales det at se situationen an i 2-3 døgn, før man giver antibiotika til ældre børn med god almentilstand.

Hvilke andre årsager er der til ondt i ørene?

Hvis dit barn ikke har været syg op til at øresmerterne begyndte og ikke har feber, kan der være andre årsager til ondt i ørene:

  • Ørevoks: Kan blokere øregangen og give en fornemmelse af ‘prop i øret’.  
  • Fremmedlegeme: At barnet har puttet en perle eller en anden lille dims ind i den lille øregang. Hvis ikke du selv nemt kan fjerne genstanden, bør du gå til lægen for at få hjælp. Undgå at putte pincetter osv. ind i dit barns øre.
  • Øregangsbetændelse: Ofte en kombination af eksem og infektion i huden i øregangen. Det kan klø, huden hæver op og kan lukke øregangen. Opstår ofte som del af andre hudsygdomme som psoriasis og eksem, men kan også komme efter at man har badet i swimmingpools. 

Hvornår skal lægen kontaktes? 

Ofte er det ikke nødvendigt at kontakte lægen. Så længe dit barn får det bedre af panodil og i øvrigt har god almentilstand, kan du sagtens se situationen an hjemme. Du behøver altså i de fleste tilfælde ikke at ringe til lægevagten midt om natten, men kan med god samvittighed give dit barn panodil og putte det tilbage i seng igen. 

Kontakt altid lægen eller vagtlægen, hvis: 

  • … dit barn bliver sløvt eller slapt og ikke virker som sig selv
  • … dit barn ikke får det bedre i løbet af dagen, selvom du har givet smertestillende
  • … det ene øre stritter, eller hvis der er rødme og ømhed bag øret
  • … dit barn er under 6 måneder
  • … der løber væske fra øret i mere end 24 timer

Hvis du vil lære mere om øresmerter, kan du høre Læger Formidlers podcast om øresmerter. Du kan også se den lille video om øresmerter forklaret til børn samt Region Hs børnelægernes børnetips om ondt i øret. Vil du læse mere om feber kan du gøre det på Læger Formidlers blogindlæg om feber eller høre vores podcast om feber.

Kilder: 

Patienthåndbogen – øresmerter

Patienthåndbogen – mellemørebetændelse hos børn

Børnelægernes børnetips – øresmerter 

Pædiatri – Tom Lissauer & Graham Clayden, Fadls Forlag 

Indlæg opdateret af: Cecilie Clemmesen (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge) og Mimmi Torp (læge)

Billede: unsplash

Om forfatteren

Læge siden januar 2021. Har bl.a. arbejdet på Rigshospitalets semi-intensive børneafdeling og hos en børnelæge i indre København. Arbejder pt på urologisk afdeling. Bor på Vesterbro med min mand og søn.