Læger Formidler
Du læser lige nu

Øresmerter

51
Trygge Forældre Infoblog

Øresmerter

Øresmerter

Sover dit barn pludseligt dårligt fra den ene nat til den anden? Tager dit barn sig til ørene? Er dit barn pjevset og græder? Disse uspecifikke tegn, kan alle betyde, at dit barn har ondt i ørene. I de fleste tilfælde får barnet ondt i ørene pga. mellemørebetændelse. Heldigvis er der hjælp at hente, så du kan lindre dit barns smerter (og selv få lidt nattesøvn). 

Hvad er den hyppigste årsag til, at børn får ondt i ørene? 

Oftest har børn ondt i ørene efter (eller imens) de har en forkølelse. Bakterier eller virus ‘vandrer’ til mellemøret, hvor der dannes væske eller pus. Dette kaldes mellemørebetændelse og gør ondt på barnet. I de fleste tilfælde får barnet pludseligt ondt i ørene, oftest om natten når barnet ligger ned. Barnet vil ofte have feber og være uroligt. 

Mindst 70 % af alle børn har haft mellemørebetændelse før de er fyldt 2 år. 80 % har haft det, inden de starter i skole. 

Hvad skal man gøre, hvis man mistænker, at ens barn har mellemørebetændelse? 

Start med at give dit barn smertestillende medicin (f.eks panodil justeret efter vægt). For mange børn er dette nærmest en ‘mirakelkur’. Derudover kan man lindre sit barn ved at hæve hovedenden af sengen og evt. give næsedråber, hvis barnet er meget forkølet. Så frem med de tykke bøger og læg dem på gulvet under sengebenene (ikke så meget at barnet glider ned i fodenden).

Derudover skal du selvfølgelig holde øje med dit barn, hvilket du helt sikkert allerede gør rigtig fint. Det er svært at vurdere sit barn, når de er syge, men der er hjælp at hente ved brug af SAFE!-cirklen

Skal mit barn have antibiotika?

Mellemørebetændelse opstår enten pga. bakterier eller virus. Virusinfektioner kan ikke behandles med antibiotika og går over af sig selv. Her er behandlingen smertelindring med panodil. 

Cirka halvdelen af alle tilfælde af mellemørebetændelser er på grund af bakterier, men det er langt fra alle disse, der skal behandles med antibiotika. Det afhænger af barnets alder (< 6 mdr. behandles ofte med antibiotika) og barnets almene tilstand. Ofte ser man tilstanden an i 2-3 døgn, før man overvejer at give antibiotika. 80 % af børn med symptomer på mellemørebetændelse bliver raske efter få dage uden antibiotika. Antibiotika hjælper ikke på smerterne, så start altid med at give smertestillende medicin.

Hvilke andre årsager er der til ondt i ørene?

Hvis dit barn ikke har været syg op til og ikke har feber, kan der være andre årsager til ondt i ørene:

  • Ørevoks: Kan blokere øregangen og give en fornemmelse af ‘prop i øret’. Desuden kan det udløse betændelsesreaktion i øregangen. 
  • Fremmedlegeme: At barnet har puttet en perle eller en anden lille dims, der lige passer ind i den lille øregang. Hvis ikke du selv nemt kan fjerne genstanden, bør du gå til lægen for at få hjælp. Undgå at putte pincetter osv. ind i dit barns øre.
  • Øregangsbetændelse: Ofte en kombination af eksem og infektion i huden i øregangen. Det kan klø, huden hæver op og kan lukke øregangen. Opstår ofte som del af andre hudsygdomme som psoriasis og eksem, men kan også ske efter at have badet i swimmingpools. 

Hvornår skal lægen kontaktes? 

Ofte er det ikke nødvendigt at kontakte lægen, så snart smerterne opstår. Så længe dit barn får det bedre af panodil og i øvrigt ikke er slapt eller sløvt, kan du sagtens vente med at kontakte lægen. Du behøver altså ikke ringe til lægevagten midt om natten, men kan med god samvittighed give dit barn panodil og putte det tilbage i seng igen. 

Kontakt lægen, hvis: 

  • …dit feberramte barn pludseligt bliver sløvt eller slapt
  • …dit barn ikke får det bedre i løbet af 1-2 dage. Kontakt da din egen læge, der kan undersøge barnet nærmere
  • …det flyder med pus fra øret. Det behøver dog heller ikke foregå midt om natten, men kan vente til næste dag
  • …dit barn er under 6 mdr. og du mistænker mellemørebetændelse

Obs! Hvis dit barns ene øre pludselig stritter og huden bag øret er rødt og ømt, skal du kontakte lægen, da det kan være betændelse i knoglen bag øret. 

Læs mere om mellemørebetændelse på sundhed.dk. Hvis du vil lære mere om øresmerter, kan du høre Læger Formidlers podcast om øresmerter eller se den lille video om øresmerter forklaret til børn.  Du kan også læse mere om feber på Læger Formidlers blogindlæg om feber og hør eller genhør vores podcast om feber.

Kilder: 

Lægehåndbogen

Dansk Selskab for Almen Medicin 

Forfatter: Amanda Bjerre Andersen (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge) og Marie Steglich-Petersen (læge)

Følg os