Læger Formidler
Du læser lige nu

Fremmedelegemer i næsen

44
Trygge Forældre Infoblog

Fremmedelegemer i næsen

Fremmedelegemer i naesen

1, 2, 3, 4, 5 … ? Hov, var der ikke seks perler på pladen lige før? 

Det er ikke usædvanligt, at småbørn putter ting op i næsen. I de fleste tilfælde er det helt fredeligt, men nogle gange kan fremmedlegemet sætte sig fast eller nærmest synes forsvundet op i de små næsebor. Læs med og find ud af, hvad og hvornår du kan prøve hjemme, og hvad der hører til hos lægen eller på skadestuen.

Som regel har man som forælder en idé om, hvad der kan være smuttet op i næseboret, mens man dristede sig til at kigge i en anden retning i to sekunder. Er der tale om genstande uden skarpe kanter, fx en ært eller plastikperle, kan man godt forsøge at blæse fremmedlegemet ud derhjemme. Det gøres således:

  • Sæt dig med dit barn sidelæns på skødet. Næseboret med fremmedlegemet skal vende ind mod dig.
  • Klem det andet næsebor sammen med din finger og hold det lukket.
  • Træk vejret dybt ind, dæk dit barns mund med din mund, og pust kraftigt ud, så der laves overtryk i barnets mund. Barnets reflekser i svælget lukker strubelåget, så al luft vil ryge op i næsen bagtil og ikke ned i barnets luftveje.
  • På denne måde blæses fremmedlegemet ud.
  • Prøv flere gange. Nogle gange skal der flere pust til at løsne genstanden. Lykkes missionen ikke, må I til læge.

Lad være med at prøve ovenstående, hvis genstanden er skarp. Gå i stedet direkte til læge. Næseslimhinden er sart, og går der hul på den, kommer der næseblod, og der kan i øvrigt gå betændelse i næsen. Læs mere om næseblod her.

Kast dig ikke over vatpinde, pincetter, tændstikker eller andet grej til at fjerne fremmedlegemer, når det gælder dit barn. Hos voksne kan man godt forsøge at få fremmedlegemer ud af næsen med en pincet, men kun hvis fremmedlegemet sidder fremme i næsen, så man let kan få fat omkring det. Ellers er der nemlig risiko for at få skubbet genstanden længere tilbage i næsen, hvor pladsforholdene er mere trange, og så er man lige vidt.

Kilder:

Patienthåndbogen

Foto: Mikolaj Idziak, Unsplash

Forfatter: Camilla Palmquist (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge) og Anna Amalia Jepsen (læge

Om forfatteren

Læge siden 2017. Erfaring fra almen praksis, akutmodtagelse og intern medicin. Desuden velbevandret i spædbarnsbekymringer fra mit nyligt opståede moderskab.