Læger Formidler
Du læser lige nu

Seksuelle gener i overgangsalderen

0
Trygge Kvinder blog

Seksuelle gener i overgangsalderen

seksuelle gener i overgangsalderen

Langt de fleste mennesker vil opleve seksuelle ændringer i perioder i deres liv. I overgangsalderen oplever ca. 80% af kvinder gener i forskellig grad oftest i form af hedeture og tørre slimhinder i skeden, hvilket bl.a. kan give seksuelle gener. Heldigvis er der hjælp at hente. Læs mere om dette i denne uges oplæg. 

Hvem får seksuelle gener?

En stor dansk undersøgelse har vist, at ca. 35% af danske kvinder mellem 15 og 89 år i løbet af en måned oplever lav eller meget lav lyst til sex, men kun ⅓ del finder det problematisk. Med andre ord så er mange kvinder påvirket af manglende sexlyst, så du skal ikke føle, at det er unormalt, hvis det sker for dig. Seksuelle gener kan komme i form af manglende lyst, ophidselse, orgasme eller ligefrem smerter ved samleje og ses ofte i et samspil. 

Vi har tidligere skrevet om seksuelle gener hos kvinder generelt. Med denne artikel kan du forhåbentligt få dig et lille overblik over nogle af de tiltag, man kan gøre, hvis seksuelle gener skulle opstå i overgangsalderen. 

Hvorfor kan man få seksuelle gener i overgangsalderen?  

Overgangsalderen er perioden omkring menstruationen helt stopper, hvilket også kaldes menopausen. I overgangsalderen svinger niveauerne af østradiol og progesteron op og ned indtil, at hormonerne efter menopausen er stabilt lave. Disse ændringer af hormoner kan bl.a. give hedeture, humørsvingninger, ringere søvnkvalitet samt nedsat sexlyst. Når hormonniveauet falder, vil slimhinden i vagina blive tyndere, mindre sensitiv overfor stimuli og mere tør, hvilket kan skabe seksuelle gener herunder smerter og ubehag. 

Med det sagt kan årsagerne til seksuelle forstyrrelser være mange andre end ændring i hormonerne, såsom ændringer i samspillet mellem psykologiske og sociale forhold. Nogle kvinder oplever ingen seksuelle gener i overgangsalderen, mens andre ligefrem oplever et bedre seksualliv med tiden. Hører du ikke ligefrem til sidste kategori, så frygt ej – der er heldigvis hjælp at hente. 

Hvorfor søge læge med seksuelle gener?

Mange føler sig pinlige eller ligefrem skamfulde over at spørge sin læge til råd omkring seksuelle problemer. Det skal man ikke! I kølvandet på seksuelle problemer kan der opstå følelse af nedsat selvværd, give problemer i forholdet med mere, og derfor er der god grund til at gøre noget ved problemet, så det ikke vokser sig større. 

Gennem en samtale med din praktiserende læge kan der skabes klarhed over årsagerne til de seksuelle problemer, så I bedst finder ud af, om det skal behandles og hvordan. Nogle gange foretager lægen en almindelig helbredsundersøgelse, da seksuelle gener også kan opstå pga. depression, diabetes eller bivirkninger til medicin. Hvis smerter eller ubehag ved samleje er det primære problem, kan lægen ved en gynækologisk undersøgelse udelukke, at det ikke skyldes sygdom i underlivet, som yderligere skal udredes. 

Hvilke behandlingsmuligheder findes der? 

I samråd med din læge kan I diskutere, hvilke muligheder der bedst giver mening for dig i forhold til dine gener, risikofaktorer ved behandling og livssituation. Hvis du har en partner så husk at involver denne, så I kan tale åbent om det, da seksuelle problemer kan udvikle sig til intimitetsproblemer. Her kommer en lille oversigt over nogle tiltag, man kan overveje

Ikke medicinske tiltag: 

  • Glidecreme, som kan afhjælpe tørhed i skeden 
  • Massageapparat/vibrator kan hjælpe med at fremkalde seksuel nydelse 
  • Alternative seksual stillinger kan afhjælpe smerter og ubehag
  • Bækkenbundsøvelser kan i teorien give større kontrol i forhold til at opnå seksuel nydelse
  • Livsstilsændringer såsom kost, motion, rygning og alkoholvaner ved man, har betydning for gener i overgangsalderen og seksuallivet
  • Seksologisk behandling, kognitiv terapi og mindfulness kan være nyttigt

Medicinske tiltag: 

  • Lokal østrogen, som lægges op i skeden som f.eks. vagitorier (vagifem), hormonring (estring) mm, kan bruges til behandling af tørre slimhinder. Hormonfrie produkter kan også købes til samme formål med god effekt. Den lokale behandling gør skeden mindre tør og afhjælper derfor gener som smerter ved samleje samt ufrivillig vandladning. Behandlingen har ingen effekt på øvrige symptomer fra kroppen såsom hedeture. 
  • Systemisk østrogen, evt. i kombination med progesteron, givet som gel, plastre eller tabletter kan forbedre den seksuelle funktion i menopausen primært ved at mindske smerte pga. af tynde og tørre slimhinder i vagina, ligesom den lokale østrogen. Systemisk østrogen virker også på f.eks. hedeture og bedre søvn, hvilket for nogle i sig selv kan bedre sexlysten. Ulempen ved behandling med østrogen er bivirkninger, herunder øget risiko for kræft i brysterne, underlivet og risiko for blodpropper. Derfor skal denne individuelle risiko skal italesættes med egen læge. Til behandling af generelle gener i overgangsalderen findes alternativt også naturpræparater, som man kan forsøge. Der mangler dog større studier til at undersøge effekten. Med naturpræparater er det fortsat en god ide at spørge din læge til råds, da også denne kan have bivirkninger og påvirke andet medicin.  

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Du skal huske, at problemer med seksuallivet er normalt og ikke skamfuldt. Hvis dit seksualliv påvirker din livskvalitet negativt, skal du ikke holde dig tilbage med at kontakte din egen læge, da der ofte er en løsning på problemet.

Få mere inspiration og viden

På vores hjemmeside kan du læse mere om seksuelle gener hos kvinder  eller 15 myter om overgangsalder. Du kan også finde spændende podcast og andre informative indlæg. 

Forfatter Læge Anne-Sofie Ahlers Rechnagel

Redigeret af Læge Julie Juul Jørgensen 

Kilder 

Patienthåndbogen

Seksuelle problemer i overgangsalderen

Hormonbehandling

Ugeskriftet for læger 

Seksuel dysfunktion i menopausen

DSOG

Postmenopausal hormonterapi med udgangspunkt i NICE guideline

Lokal vaginal østrogenbehandling til postmenopausale kvinder med vulvovaginalvaginal atrofi

Sexologi