Læger Formidler
Du læser lige nu

Halsbrand under graviditeten

4
Trygge Maver Infoblog

Halsbrand under graviditeten

Halsbrand

Halsbrand, sure opstød, brændende og sviende fornemmelse i halsen og den øverste del af maven kan lige pludselig være en daglig tilbagevendende begivenhed når man er gravid. Alt sammen ret generende omend meget almindeligt under graviditeten. Læs mere om halsbrand under graviditeten her.

via GIPHY

Hvorfor får man halsbrand?

Under graviditeten ændres bevægeligheden og graden af muskelspænding i den lille lukkemuskel mellem mavesækken og spiserøret. Dette medfører, at der er mere fri adgang og større mulighed for at mavesyre fra mavesækken kan løbe op og irritere slimhinden i spiserøret. Desuden er en fyldt mavesæk længere tid om at tømme sig hos gravide. Endelig kan livmoderen fylde så meget i slutningen af graviditeten, at den trykker på mavesækken og presser syren op i spiserøret.

Halsbrand er derfor meget almindelige under en graviditet og helt ufarligt – man anslår, at ca. 20 % af alle gravide oplever det i første trimester, ca. 40 % oplever det i andet trimester og flest gravide, nemlig 70 % oplever det i sidste og tredje trimester af graviditeten.

Hvad kan man gøre?

Der er først og fremmest en del rigtig gode tips, man kan prøve til at starte med.

  • Undgå eller skær ned på fed og meget krydret mad
  • Undgå tobak, alkohol og kaffe
  • Undgå store måltider
  • Lad være med at spise 3-4 timer inden sengetid
  • Mange oplever at det kan være en hjælp at sove med hævet hovedgærde

Er den helt galt og ovenstående tips ikke er nok, findes der forskellige syrehæmmende midler, som man kan få i håndkøb på apoteket. Tal med personalet på apoteket om de forskellige muligheder. I sværere tilfælde er det en god ide at gå til din egen læge og tale om mulighederne for at få receptpligtig medicin.

Hvornår skal man søge læge?

Hvis du fortsat er voldsomt generet af din halsbrand, selvom du har prøvet vores tips og endda et eller flere af de ovenstående håndkøbspræparater, er det fint at snakke med sin egen læge om det.

Derudover skal du søge læge ved pludselig voldsom forværring eller hvis du er bekymret.

Er det farligt?

Nej, det er som udgangspunkt fuldstændig almindeligt og ufarligt at have sure opstød og halsbrand i graviditeten. Ved svære gener skal du dog vende situationen med din læge, så I sammen kan overveje, om der er behov for ekstra undersøgelse eller behandling.

Læs i øvrigt mere om halsbrand i graviditeten på Patienthåndbogen.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder:

Lægehåndbogen

Obstetrik – en grundbog af Niels Uldbjerg, Peter Dam og Jan Stener Jørgensen, forlaget Munksgaard 2014

Heartburn in Pregnancy, Juan C Vazquez

Review article: the management of heartburn in pregnancy., Richter JE

Skrevet af: Læge Cecilie Bræmer-Jensen
Redaktører: Læge Mads Langager Larsen og læge Anna Grynnerup

Om forfatteren

Læge siden 2016, erfaring fra kirurgisk afdeling og almen medicin. Bor i København med mand og 2 sønner, aktuelt på barsel med den yngste.