Læger Formidler
Du læser lige nu

Bristninger

49
Trygge Maver Infoblog

Bristninger

Bristninger

At sprække fra Herodes til Pilatus – det er mange kvinders største skræk i forbindelse med en fødsel. En skræk der kan gøre kvinder bange for at skulle presse, når barnet skal det sidste stykke ud. Ca. 80% af fødende får en bristning, men der stor forskel på alvorligheden. Heldigvis er risikoen for store bristninger ikke ret stor og meget kan gøres for at undgå bristninger. 

Hvad er en bristning og hvor galt kan det gå?

Når du føder, bliver vævet mellem skedeåbning og endetarm (mellemkødet) udspilet, og der kan opstå bristninger. De inddeles i grader alt efter hvor meget, der er gået i stykker. Ved en grad 1 bristning er der nogle overfladiske rifter i huden, mens der ved grad 2 bristninger ses overrivning af de overfladiske muskler omkring skeden. Både grad 1 og 2 bristninger kan sys af jordemoderen på fødestuen. Grad 3 og grad 4 bristninger er mere alvorlige. Her er ringmusklen ved endetarmen gået i stykker, og det kræver, at man bliver syet af en læge – ofte på operationsgangen i rygmarvsbedøvelse. Heldigvis er det kun ca. 4% af førstegangsfødende, der må igennem dette.

Risikofaktorer 

Din risiko for en bristning er større jo større dit barn er og jo ældre du selv er. Desuden stiger risikoen, hvis dit barn er stjernekigger, hvis du føder med hjælp fra en sugekop eller hvis du føder meget hurtigt. 

Kan bristninger forebygges? 

Både ja og nej. Bristninger kan opstå, selvom alt bliver gjort efter bogen. Den vigtigste faktor for at undgå bristninger er din jordemoder. Din jordemoder vil sørge for at guide dig gennem pressefasen, sådan at du kun presser, når det er nødvendigt. Især er det vigtigt, at du følger hendes instrukser om at gispe, når barnet skal det allersidste stykke ud. Din jordemoder sørger desuden for at din fødestilling er god, og at vævet mellem skede- og endetarmsåbning (mellemkødet) støttes, når barnet nærmer sig udgangen.

Desuden er der en del, der tyder på, at man kan nedsætte risikoen for at skulle sys i mellemkødet ved at massere sit mellemkød fra ca. fem uger før terminen, selvom massage desværre ikke har vist at kunne forebygge de alvorlige bristninger (Grad 3 og 4). Det kan gøres med brug af olie – alle olier, der kan spises, kan bruges, så du behøver ikke købe dyr, økologisk mandelolie. Spørg evt. din jordemoder til råds.

Få mere viden 

Læs mere om bristninger i Patienthåndbogen.

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder:

Lægehåndbogen

Oversigtsartikel: Beckmann MM and Stock OM. Antenatal perineal massage for reducing perineal trauma. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Apr 30;(4):CD005123. 

Forebyggelse af Sphincterruptur, DSOG obstetrisk guideline, 2015

Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf.
Redaktør: Læge Anna Grynnerup.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.