Læger Formidler
Du læser lige nu

Mindre liv

19
Trygge Maver Infoblog

Mindre liv

Mindre liv

”Når den lille puffer” – fosterbevægelser under graviditeten

Når man bliver gravid, kan det føles som en evighed, før man kan mærke det lille væsen inde i maven bevæge sig. Hvordan føles det første spark egentlig? Og hvornår mon det kommer? Er der mon regler for, hvornår man kan mærke for meget eller for lidt liv inde fra maven? Og Hvad vil det sige at mærke mindre liv?

Der er nogle få simple regler som gælder, når du skal holde øje med dit barns bevægelser i maven under graviditeten.

Det første spark

Første gang du mærker det lille barn inde i maven, føles det faktisk slet ikke som et spark. Det føles nærmere som små bitte puf, luftbobler i maven eller regndråber på indersiden af maveskindet.

De fleste mærker det lille barn første gang omkring uge 20. Nogle lidt før, andre lidt senere. Især hvis moderkagen ligger foran den lille ud mod maveskindet virker den som en stødpude, og barnets bevægelser vil oftest først mærkes lidt senere i graviditeten.

En tommelfingerregel

Børn er meget forskellige – også når de ligger inde i maven. I løbet af graviditeten lærer du dit barn at kende. Nogle er meget aktive, andre mindre. Nogle bokser mest rundt om aften og natten, andre altid om dagen.

Dog er der en vigtig tommelfingerregel: Fra uge 24+0 i graviditeten skal man kunne mærke den lille hver dag.

Som graviditeten skrider fremad, vil sparkene blive kraftigere. I de sidste uger af graviditeten har barnet dog så lidt plads inde i maven, at det kan føles som om bevægelserne bliver mere ”møvende”.

Mindre liv

”Mindre liv” skal forstås som ”mindre liv end du plejer at mærke”, og det er noget, du som gravid vurderer. Der kan både være tale om, at du mærker barnet mindre hyppigt, men også at bevægelserne er mindre kraftige, end de plejer at være.

Der kan være forskellige årsager til, at man mærker mindre liv end vanligt.

Måske sover den lille, eller også gør den mindre plads i maven i slutningen af graviditeten, at du oplever det, som om der er mindre liv.

Hvis du får feber, eller barnet ikke vokser nok, kan barnet også blive mindre aktivt.

Nogle former for medicin, rusmidler og alkoholindtagelse kan også ændre dit barns bevægemønster.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du oplever, at dit barn i maven bevæger sig mindre end det plejer, kan du prøve at drikke et stort glas isvand og se, om det ikke vækker den lille.

Prøv også at lægge dig ned, slap af og koncentrer dig om at mærke dit barn. Man kan godt forsøge at puffe blidt til maven for at vække den lille.

Hvad hvis det ikke virker?

Hvis du prøvet med de tips og tricks som er nævnt ovenfor, og du stadig ikke mærker den lille som du plejer, er det en god idé at ringe til din jordemoder eller akutmodtagelsen for gravide på det sygehus, hvor du skal føde. Her vil man tilbyde dig at komme ind til et tjek. Her vil du møde en jordemoder, der undersøger dig og lytter til barnets hjertelyd.

Hvis du fortsat mærker mindre liv, vil en læge lave en ultralydsscanning for at se på barnets bevægelser, vækst og mængden af vand omkring barnet.

Hvis du i den sidste del af din graviditet flere gange oplever mindre liv end vanligt, kan man evt. sætte fødslen i gang.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder:

Sundhed.dk: Fosterbevægelser

Sandbjerg guideline ”Mindre liv”, 2006

Forfatter: Læge Louise Laub Asserhøj
Redigeret af: Læge Anna Grynnerup og Læge Mads Langager Larsen.

Om forfatteren

Læge siden 2015. Ph.d.-studerende på Fertilitetsklinikken og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet. Tidligere arbejdet på Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital.
Gift med Trygve. Mor til Atle på 5 år og Åsa på 2 år.