Læger Formidler
Du læser lige nu

Sådan giver du dit barn medicin

1
Trygge Forældre Infoblog

Sådan giver du dit barn medicin

Når børn bliver syge og skal have medicin (måske) for første gang, kan det godt være svært som forælder at holde styr på, hvordan man bedst får en god oplevelse med medicinen. Medicin smager oftest ikke godt, og børnene er jo syge, når de starter på en behandling, så overskuddet er sjældent særlig stort hos hverken forælder eller barn. Derfor er det netop vigtigt, at oplevelsen bliver rolig og god.

Vi har derfor lavet en guide til de mest almindelig former for medicin, og hvordan man bedst muligt får barnet igennem en behandling. Det allervigtigste er dog, at man som forælder forsøger at skabe en rolig atmosfære omkring medicingivningen og ikke skræmmer eller stresser barnet. Læg en plan, hav alt du skal bruge klar og prøv at gør situationen så hyggelig som mulig.

Husk at man altid kan spørge på apoteket eller hos lægen, hvis der opstår tvivl.

Stikpiller

Stikpiller kender de fleste forældre fra smertestillende og febernedsættende medicin. Når man skal give sit barn en stikpille, lægger man barnet ned på siden og lader dem trække benene op under sig. Hvis der er tale om mindre børn, kan de ligge på ryggen, mens man som forældre løfter benene op. Man kan smøre lidt vaseline eller creme på stikpillen, så den er nemmere at indføre. En stikpille skal indføres med den flade ende først. På den måde sidder den bedre i endetarmen, og barnet føler ikke så stor en trang til at presse den ud. Man kan generelt ikke dele en stikpille, da medicinen ikke er fordelt ligeligt. Se også vores film om hvordan man giver stikpiller til sit barn: https://www.laegerformidler.dk/gode-raad-til-hvordan-man-bedst-faar-givet-sit-barn-medicin/

Mixtur

Mixtur gives oftest til små børn, som ikke kan sluge tabletter endnu. Derfor er mixtur ofte den første medicin, et barn prøver. Penicillin, som det med stor sandsynlighed er, blandes som oftest på apoteket og har en holdbarhed på 7-14 dage, og derefter kan den ikke bruges mere. Når et barn skal have mixtur afhænger dosis af barnets vægt. Dosis vil stå enten på etiketten, eller der vil være en tabel på bagsiden af æsken. For at hjælpe med den rigtige dosis spørger din læge og apoteket om barnets vægt.

Noget mixtur skal stå i køleskabet og andet må ikke. Dette kan du se på flasken. Når barnet skal have en portion mixtur, så brug gerne en lille sprøjte (udleveres ofte på apoteket). Den tømmes forsigtigt i kindposen på barnet, så medicinen kommer udenom tungen og ned i halsen. Gør det langsom, så barnet ikke får det i den gale hals. Hav gerne noget at skylle ned med bagefter. Man kan også bruge det trick at give barnet et lille stykke isterning at sutte på først, så smagsløgene ikke smager så meget. Dette skal du naturligvis kun gøre, hvis barnet er stort nok til at kunne håndtere en isterning.

For at ændre på smagen af miksturen, kan man dryppe et par dråber koncentreret saft sammen med den portion medicin, man skal til at give. Det er en dårlig ide, at blande medicinen op i et helt glas saftevand eller mad, i tilfælde af, at barnet ikke vil spise eller drikke hele portionen eller det bliver plumret og uappetitligt. Se også vores film om hvordan man giver flydende medicin til sit barn: https://www.laegerformidler.dk/gode-raad-til-hvordan-man-bedst-faar-givet-sit-barn-medicin/

Tabletter

Fra barnet er omkring 6 år, kan det begynde at sluge tabletter, men det er ikke altid helt let de første gange at få de små til det. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med tabletter, hvis der ikke findes den samme medicin som mixtur. Nogle tabletter må gerne deles og knuses, men det er vigtigt, man forhører sig hos sin læge eller på apoteket først, hvis det ikke er tydeligt i indlægssedlen. Læg tabletten mellem to teskeer og knus tabletten. Når man deler eller knuser en tablet, kan man smage medicinen, fordi man bryder overtrækket på tabletten. Eksempelvis smager penicillin dårligt. Derfor kan det være en god ide at maskere smagen med noget sødt. Hæld derefter fx lidt yoghurt, nutella, is eller honning på. Jo mere det klistrer, jo bedre maskerer det smagen. Hvis barnet skal sluge en tablet, er det vigtigt med et stort glas vand til at skylle ned med.

Øredråber

Øredråber skal man gerne “håndlune” og ryste lige før brug. Det gøres fordi øregangen kan være lidt følsom over for kolde temperaturer. Øredråberne skal gerne være tæt på kropstemperatur. Læg barnet på siden med det syge øre opad, hold lidt op i den bruskede del af øret (så rettes øregangen ud) og dryp ind i øregangen. Hvis der skal dryppes flere dråber, kan det betale sig at putte en kugle vandskyende vat ind i øret bagefter, så barnet kan gå rundt uden det løber ud. Hold øje med holdbarheden på en åbnet flaske – og noter evt. hvilken dato den er åbnet på flasken.

Øjendråber

Øjendråber skal gives i et rent øje. Hvis barnet har pus eller søvn, skal det fjernes først. Dette gøres med en ren klud/vatrondel vædet i afkølet kogt vand. Når øjet er rent, kan der dryppes. Nogle øjendråber er ret tyktflydende, og så presses en mængde ud på størrelse med en dråbe og sættes på den våde kant, ved at trække lidt ned i nederste øjenlåg, så dråben rammer ned i “lommen”. Hvis barnet er meget lille, og det er svært at ramme øjnene, så fortvivl ikke. Hellere komme til at dryppen en dråbe for meget for at være sikker på at ramme øjet. Læg barnet på ryggen eller bøj hovedet bagover i siddende stilling og dryp. Øv eventuelt med saltvand først, indtil metoden er succesfuld. Hold øje med holdbarheden på en åbnet flaske.

Cremer og salver

Når der skal gives medicinsk creme eller salve på et større område, er det vigtigt at fordele cremen så godt som muligt. Dette gøres ved at duppe små klatter creme med jævne mellemrum ud over området. Det kaldes dalmatiner-metoden og hjælper med at fordele cremen ligeligt. Husk selv at vaske hænder bagefter og ligeledes skal barnets hænder vaskes (med mindre det er hænderne der skal behandles.) Salver er tykkere og har mere fedt i sig, og derfor tager det længere tid at blive absorberet i huden. 

Lyst til at vide mere? 

Hvis du vil vide mere om smertestillende og febersænkende medicin så læs vores indlæg om smertestillende medicin og paracetamol.

På vores hjemmesiden kan du også finde vores podcastepisode om smerter og smertebehandling samt vores podcastepisode om feber.

Er du i tvivl om, hvad du skal holde øje med hos dit barn, når det er sygt, så læs om vores SAFE! Cirkel, som vejleder i dette- Eller lyt til vores podcastepisode om SAFE! Cirklen.

Skrevet af: Ida Biering-Sørensen (læge)

Redigeret og opdateret af: Amanda Bjerre Andersen (læge) og Malene Toft (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2015. Lægeerfaring inden for børn, voksne og ældre. Har to drenge, og aktuelt på barsel med den mindste.