Læger Formidler
Du læser lige nu

HPV-vaccinen

20
Vaccinationsprogrammets sygdomme

HPV-vaccinen

HPV-vaccinen

Står du overfor at skulle have dit barn vaccineret mod HPV? Så kan det være, at det har sat gang i nogle tanker om, hvorfor den gives og om der er bivirkninger? Det kan også være du er en dreng eller ung, som er usikker på om du kan vaccineres mod HPV. Hvis du ønsker svar på disse spørgsmål og måske endnu flere, så læs videre her.  

Det er et stort ønske i Læger Formidler, og en stærk motivation for vores arbejde, er at hjælpe forældre og andre voksne med at tage gode, sunde og velinformerede beslutninger på vegne af dem selv og deres evt. børn. For uanset hvad, så er denne beslutning for vigtig til, at den kan tages på et uoplyst grundlag. Har du kun 2 min, så spring direkte til afsnittet ”Hvorfor vaccinere”.

Hvad er HPV?

HPV er forkortelsen for human papilloma virus, som er en seksuelt overført virus, der kan medføre kræft. 

HPV-infektioner er meget hyppige – især hos unge under 30 år, og de fleste vil én eller flere gange i deres liv få en HPV-infektion. Mange HPV-infektioner bekæmper kroppen af sig selv, men nogle infektioner bliver kroniske. Det kan medføre celleforandringer på f.eks. livmoderhalsen, som senere kan udvikle sig til kræft. 

Der findes over 100 forskellige HPV-typer, som har hver sit nummer. Ud af de mange HPV-typer kan cirka 15 forårsage livmoderhalskræft. 

Hvordan bliver man smittet? 

Mere end 80 % af alle seksuelt aktive bliver flere gange i løbet af deres liv smittet med HPV. Omkring 4 ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu og forekomsten er særlig høj for denne gruppe. HPV smitter ved samleje, men fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne, kan man blive smittet uden at have egentligt samleje. Derfor giver kondom ikke tilstrækkeligt beskyttelse mod HPV, selvom det nedsætter risikoen for smitte. Man kan ikke mærke, at man er smittet med HPV og der findes ingen mulighed for behandling. 

Hvad er Celleforandringer?

Celleforandringer er ikke kræft. Når cellerne omkring livmoderhalsen inficeres af HPV, kan de forandres og danne såkaldte ”forstadier”, der senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Hvert år får cirka 15.000 danske kvinder konstateret celleforandringer på livmoderhalsen. En del celleforandringer forsvinder af sig selv, mens andre kræver behandling i form af kegleoperation.

Hvem tilbydes HPV-vaccinen og hvordan virker den?

Der findes cirka 15 typer af HPV, som kan forårsage livmoderhalskræft. HPV vaccinen beskytter mod 9 HPV-typer. Syv af disse (16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) er skyld i 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft, men kan også medføre analkræft, kræft i skeden og kvindens ydre kønsorganer.  HPV giver desuden anledning til kræft i penis, mund, svælg og mandler, men der er endnu ikke dokumentation for, at HPV-vaccination også beskytter mod disse kræftformer. 

HPV-vaccinen tilbydes som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Børn, der bliver vaccineret mod HPV, er beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger beskyttes mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og nogle tilfælde af kræft i skeden og ydre kønsorganer. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge vaccineres inden deres seksuelle debut, dvs. når de bliver 12 år. Vaccinen er gratis, indtil de fylder 18 år. I Danmark er alle piger blevet tilbudt HPV-vaccine siden 2009, og siden september 2019 blev det også et tilbud til drenge, der fyldte 12 år den 1. juli 2019 eller senere.

Yderligere er der i øjeblikket et catch up program i gang for unge mænd. Pr. 1. februar 2020 blev det eksisterende tilbud udvidet med to ekstra grupper udover ovenstående. Tilbuddet er gældende til og med 31. december 2021. 

  • Alle drenge, der er fyldt 12 år i perioden 1. januar 2018 – 30. juni 2019 (født i perioden 1. januar 2006 – 30 juni 2007). 
  • Unge mænd der har sex med mænd i alderen 18-25 år.

Læs mere her her.

Vær opmærksom på, at jo ældre man er desto flere gange skal man have vaccinen. Så det er bare med at komme til lægen og bestille tid inden nytår 2021, hvis man ikke er vaccineret og er i en af ovenstående grupper eller har en søn der er det:)

Hvad er bivirkninger til HPV-vaccinen? 

På trods af et stort potentiale i forebyggelse af livmoderhalskræft, har vaccinen mod HPV haft modvind, og tilslutningen til vaccinen var i en årrække faldet pga. frygt for bivirkninger. Dette har nu ændret sig og der er aktuelt op mod 90 % tilslutning til vaccinen. 

Gennem nogle år var der stor fokus på, at nogle piger og kvinder oplever symptomer, som ikke umiddelbart kan forklares, men som i stor grad påvirker deres daglige funktionsevne. En del af pigerne og kvinderne mistænkte HPV-vaccination som årsag til symptomerne. De store studier, der er foretaget, viser imidlertid ingen sammenhæng mellem HPV-vaccination og symptomerne. 

Mere end 720.000 danskere er HPV-vaccineret. På baggrund af data fra 2019 er indberettet 2.669 formodede bivirkninger. Det svarer til, at 0,4 pct. af alle de vaccinerede, har indberettet bivirkninger, som de mener er opstået i forbindelse med deres HPV-vaccination. Se en grundig gennemgang af litteraturen her.

Når dette er sagt, så kan HPV-vaccinen, ligesom alle andre vacciner, give almindelige bivirkninger, f.eks. rødme, hævelse, kløe og ømhed dér, hvor man er blevet stukket. Nogle oplever også kortvarige influenzalignende symptomer. Reaktionerne er oftest milde og går hurtigt over. 

Meget sjældent ses mere alvorlige bivirkninger, som allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer. Det er den samme type bivirkninger, som også ses ved andre vacciner. Dette kan behandles med allergi-dæmpende medicin. 

Hvorfor vaccinere?

HPV-vaccination kan forebygge 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Hvert år rammes ca. 350 kvinder af livmoderhalskræft – svarende til, at en kvinde rammes af livmoderhalskræft næsten hver dag i Danmark!

Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen, mens 15.000 kvinder får konstateret celleforandringer, og ca. 5.000 kvinder opereres for forstadier til livmoderhalskræft. Disse tal kan reduceres betydeligt med HPV vaccinen.

Forfatter

Forfatter: Læger formidler 

Redigeret og opdateret af  Læge, Cæcilie Weber Thomsen og redigeret af Læge, Yagmur Sisman 

Vil du vide mere?

Sundhedsstyrelsen er gået sammen med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen og har udarbejdet en masse god information om HPV og HPV-vaccinen.

Se denne fine folder fra Kræftens Bekæmpelse, som kort og godt præsenterer fakta om vaccinen. Du kan også lytte til deres podcast “Sidste Stik”, der omhandler HPV-vaccinen, find den på bla. App Store.

Sundhedsstyrelsen er gået sammen med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, og de har udarbejdet en masse god information om HPV og HPV-vaccinen her

Du kan også finde mere information om HPV og vaccinen på sundhed.dk, Patienthåndbogen og på Statens Serum Instituts hjemmeside

Her på Læger Formidlers hjemmeside kan du også finde mere info om de øvrige sygdomme der indgår i børnevaccinationsprogrammet. Som forælder kan du også få vejledning til hvordan du vurderer alvorsgraden af sygdom ved at bruge SAFE!-cirklen. Du kan også få en masse gode råd fra forskellige børnelæger i podcasten Trygge Forældre.

Kilder 

Seruminstituttet HPV
Patienthåndbogen HPV
Patienthåndbogen HPV-vaccinen
Patienthåndbogen Celleforandringer og Celleprøve 
Stop HPV

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.