Læger Formidler
Du læser lige nu

HPV-vaccinen

0
Vaccinationsprogrammets sygdomme

HPV-vaccinen

Vores største ønske i Læger Formidler, og den stærkeste motivation for vores arbejde, er at hjælpe forældre med at tage gode, sunde og velinformerede beslutninger på vegne af deres børn. 

Hvad end du er for eller imod vaccinen, så håber vi, at du vil læse med her. For uanset hvad, så er denne beslutning for vigtig til, at den kan tages på et uoplyst grundlag. Har du kun 2 min, så spring direkte til afsnittet ”Hvorfor vaccinere”.

Hvad er HPV:

HPV er forkortelsen for human papilloma virus, som er en er en seksuelt overført virus, der kan medføre kræft.

HPV-infektioner er meget hyppige – især hos unge under 30 år, og de fleste vil én eller flere gange i deres liv få en HPV-infektion. Mange HPV-infektioner forsvinder af sig selv, men nogle infektioner bliver kroniske og giver celleforandringer på f.eks. livmoderhalsen, som senere kan udvikle sig til kræft.

Der findes over 100 forskellige HPV-typer, som har hver sit nummer. Ud af de mange HPV-typer kan cirka 15 forårsage livmoderhalskræft. 

Smitte: 

Mere end 80 % af alle seksuelt aktive bliver i løbet af deres liv smittet med HPV, og omkring 4 ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu.

HPV smitter ved samleje, men fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne, kan man blive smittet uden at have egentligt samleje. Derfor giver kondom ikke tilstrækkeligt beskyttelse mod HPV. 

Celleforandringer:

Celleforandringer er ikke kræft. Når cellerne omkring livmoderhalsen inficeres af HPV, kan de forandres og danne såkaldte ”forstadier”, der senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Hvert år får cirka 15.000 danske kvinder konstateret celleforandringer på livmoderhalsen. En del celleforandringer forsvinder af sig selv, mens andre kræver behandling i form af kegleoperation.

HPV-vaccinen:

Der findes cirka 15 typer af HPV, som kan forårsage livmoderhalskræft. HPV-vaccinen beskytter mod 9 HPV-typer. Syv af disse (16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) er skyld i 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover beskytter vaccinen mod analkræft, kræft i mundhulen, kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt mod 90% af alle tilfælde af kønsvorter, som rammer begge køn.

HPV-vaccinen tilbydes som en del af det danske børnevaccinationsprogram, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger vaccineres, når de bliver 12 år. Vaccinen er gratis, indtil de fylder 18 år. I Danmark er alle piger blevet tilbudt HPV-vaccine siden 2009, og i 2018 har alle drenge, som er til drenge, også kunnet benytte sig af det gratis tilbud. Vaccinen beskytter drenge mod analkræft og kønsvorter. HPV giver desuden anledning til kræft i penis, mund, svælg og mandler, men der er endnu ikke dokumentation for, at HPV-vaccination også beskytter mod disse kræftformer. Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket ved at se på forebyggelsespotentialet i også at vaccinere drenge mod HPV. Sundhedsministeren lægger i forbindelse med regeringens finanslovsforslag op til, at drenge, der bliver 12 år efter d. 1. juli 2019, skal tilbydes gratis HPV-vaccination. Som det er nu, kan kun drenge, der er til drenge, få vaccinen gratis, men alle drenge kan dog vaccineres mod egenbetaling.

Bivirkninger til HPV vaccinen: 

På trods af et stort potentiale i forebyggelse af livmoderhalskræft, har vaccinen mod HPV haft modvind, og tilslutningen til vaccinen har i en årrække været faldet pga. frygt for bivirkninger.

Gennem de seneste år har der været stor fokus på, at nogle piger og kvinder oplever symptomer, som ikke umiddelbart kan forklares, men som i stor grad påvirker deres daglige funktionsevne. En del af pigerne og kvinderne mistænker HPV-vaccination som årsag til symptomerne. De store studier, der er foretaget, viser imidlertid ingen sammenhæng mellem HPV-vaccination og symptomerne. 

Mere end 630.000 danskere er HPV-vaccineret, og der er indberettet 2.490 formodede bivirkninger. Det svarer til, at 0,4 pct. af alle dem, der er blevet vaccineret, har indberettet bivirkninger, som de mener er opstået i forbindelse med deres HPV-vaccination.

Se en grundig gennemgang af litteraturen her.

Når dette er sagt, så kan HPV vaccinen, ligesom alle andre vacciner, give almindelige bivirkninger, f.eks. rødme, hævelse, kløe og ømhed dér, hvor man er blevet stukket. Nogle oplever også kortvarige influenzalignende symptomer. Reaktionerne er oftest milde og går hurtigt over. 

Meget sjældent ses mere alvorlige bivirkninger som allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer. Det er den samme type bivirkninger, som også ses ved andre vacciner.

Hvorfor vaccinere?

HPV-vaccination kan forebygge 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Hvert år rammes ca. 375 kvinder af livmoderhalskræft – svarende til, at en kvinde rammes af livmoderhalskræft hver dag i Danmark!
Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen, mens 15.000 kvinder får konstateret celleforandringer, og ca. 6.000 kvinder opereres for forstadier til livmoderhalskræft. Disse tal kan reduceres betydeligt med HPV vaccinen.

Så hvorfor ikke vaccinere???

Vi, i Læger Formidler, anbefaler på det varmeste, at alle unge piger og drenge vaccineres mod HPV.

Kilde: http://www.stophpv.dk/drenge-og-hpv-vaccination

TAK fordi du læste med – særligt til jer, som er uenige med os eller måske bare er lidt i tvivl.

God tirsdag derude!

Vil du vide mere?

Se denne fine video fra Kræftens Bekæmpelse, som kort og godt præsenterer fakta om vaccinen.

Sundhedsstyrelsen er gået sammen med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, og de har udarbejdet en masse god information om HPV og HPV-vaccinen her:

Du kan også finde mere information om HPV og vaccinen på sundhed.dkPatienthåndbogen og på Statens Serum Instituts hjemmeside

Her på Læger Formidlers hjemmeside kan du også finde mere info om de øvrige sygdomme der indgår i børnevaccinationsprogrammet. Som forælder kan du også få vejledning til hvordan du vurderer alvorsgraden af sygdom ved at bruge SAFE!-cirklen. Du kan også få en masse gode råd fra forskellige børnelæger i podcasten Trygge Forældre.

Du kan læse mere i den videnskabelige litteratur her.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os