Læger Formidler
Du læser lige nu

Hypermobilitet hos børn

34
Trygge Forældre Infoblog

Hypermobilitet hos børn

Hypermobilitet hos børn

Pædagogerne i børnehaven har nu for tredje gang på en måned fortalt, at sønnike beklager sig, når turen i skoven strækker sig ud over en time. Måske er han bare ikke den sporty type? Eller hvad? Hypermobile led hos børn kan give træthed og smerter. Læs med om tegn på hypermobilitet og hvad der kan gøres ved det.

Hvad er hypermobilitet?

Et led, dvs. et sted hvor mindst to knogler mødes, er støttet af ledbånd og muskelsener. Et led bliver hypermobilt, når ledbånd og sener er løsere end normalt. På den måde kan leddet lettere strækkes ud i yderstillinger og leddet bliver mere eftergiveligt. Hypermobilitet er ikke farligt, men det kan give gener i barnealderen og have mere blivende følgevirkninger, når barnet bliver voksent.

Er det sjældent?

Nej. Hypermobile led ses hos ca. 5-10 % af voksne i Danmark, og hele 15-20 % af alle børn i Danmark er hypermobile. En del af børnene vokser altså fra den øgede smidighed. Det ses hos langt flere kvinder end mænd og hypermobilitet er tit arveligt.

Omkring halvdelen med hypermobile led får gener, så det kan godt betale sig at være opmærksom på forebyggelse. 

Tegn på hypermobilitet hos det lille barn

Spædbørn er generelt meget ‘bløde’ i leddene, så det er for tidligt at vurdere hypermobilitet i denne alder. Hvor mange gange er man ikke blevet imponeret over den lethed de har ved at putte tæerne i munden eller gå i split på puslebordet.

Hos tumlingen med hypermobilitet er en del af den motoriske udvikling ofte forsinket, og det ses bl.a. ved, at barnet kravler og går senere end jævnaldrende. Barnet kan også have svært ved at holde balancen på grund af de løsere led og nedsat muskel-ledsans. I børnehavealderen har barnet fx svært ved at følge med på gåture pga. træthed og smerter i benene. Det hypermobile barn kan have tendens til at sidde i W-stilling med benene, altså med samlede lår og knæ og underbenene ud til siderne.

Hvad sker der ved at være hypermobil?

Det hypermobile led har øget risiko for at blive forstuvet. Det gælder typisk finger-, hånd- og ankelled. Med tiden ses en øget risiko for slidgigt i det hypermobile led, platfod, skader ved løft og senere hos gravide er der øget risiko for bækkenløsning. Og så er det på længere sigt smertefuldt at have leddet i yderstillinger.

Hvad kan der gøres ved det? Kræver det indsprøjtninger eller kirurgi?

Træning er nøgleordet. Når ledbånd og sener er løse, kan musklerne ‘strammes op’ og styrkes vha. træning, evt. hjulpet på vej af en fysioterapeut, som også kan instruere i god kropsholdning og gode sko.

Desuden er det som forælder vigtigt ikke at være overbeskyttende og forhindre sit barn i at dyrke sport. Barnet skal nok sige til, hvis nogle bevægelser er ubehagelige.

Hvem skal til videre udredning og vurdering?

Hvis dit barn, når det er blevet større, stadig er smidig som et spædbarn, bør det undersøges af egen læge for evt. at sætte ind med tidlig forebyggelse. Kontakt jeres egen læge, hvis du mistænker hypermobilitet hos dit barn.

Kilder/læs mere her:

https://rhnordjylland.rn.dk/undersoegelse-og-behandling/boern-og-unge-(paediatri)/-/media/Hospitaler/Regionshospital-Nordjylland/Undersoegelser-og-behandlinger_nye-pjecer/B%C3%B8rn-og-unge/Hypermobile-led-hos-b%C3%B8rn_KBUV01-119.ashx

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/reumatologi/tilstande-og-sygdomme/oevrige-tilstande/hypermobilitetssyndrom

Foto: Alberto Gasco, Unsplash

Forfatter: Camilla Palmquist (læge)

Redigeret af Stine Foss (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2017. Erfaring fra almen praksis, akutmodtagelse og intern medicin. Desuden velbevandret i spædbarnsbekymringer fra mit nyligt opståede moderskab.

WordPress PopUp Plugin