Læger Formidler
Du læser lige nu

Medfødte røde pletter; storkebid og jordbærmærker

39
Trygge Forældre Infoblog

Medfødte røde pletter; storkebid og jordbærmærker

Spædbørn fødes med den blødeste hud, som voksne kun kan misunde. Nogle gange fødes børnene også med nogle røde pletter på huden. Men hvilke skal lades i fred, og hvilke skal undersøges hos lægen? Her gennemgås to former for røde pletter hos de små.

Storkebid

Storkebid er meget almindelige og opstår pga. forandringer i de små overfladiske blodkar i huden, som da udvider sig og giver den rødlige farve. De er medfødte og opstår altså i fostertilværelsen, så selv om tilnavnet ”storkebid” kunne få én til at tænke, at det måtte stamme fra fødslen som følge af tryk på huden, så er det ikke tilfældet. Storkebiddene sidder typisk over øjnene, i hårbunden, på halsen eller i nakken, de har en bleg rød farve og er typisk formet i nogle strøg. De er ganske ufarlige, og nogen vil blegne allerede i løbet af de første levemåneder, mens de fleste vil være svundet helt, når barnet runder 18 måneder. Helt af sig selv. Altså er det ikke noget, man skal bekymre sig om.

Jordbærmærker

På latin hæmangiom, en blodkarsvulst. De kaldes også jordbærmærker pga. den højrøde farve og er mere tydeligt afgrænsede end storkebiddet. De opstår pga. vækst af blodkar lokalt i huden. Jordbærmærker buler lidt ud fra hudoverfladen.

Omkring 10% af alle nyfødte har et hæmangiom, som ofte starter som en lille rød prik. De har et karakteristisk vækstmønster, idet de vokser hurtigt i starten og herefter tilbagedannes langsomt. Væksten ophører som regel efter de første leveår, og omkring 50% af jordbærmærkerne er helt tilbagedannet ved 5-årsalderen, 70% i 7-årsalderen og 90% ved 10-årsalderen. Langt de fleste mærker kan lades i fred, men hvis de sidder tæt på eller dækker for øje, mund eller andre legemsåbninger, skal væksten bremses. Det gælder også, hvis de trykker på fx luftrøret eller vokser ind og påvirker blodomløbet. Behandlingen kan f.eks. være at give barnet medicin (betablokkere) enten direkte på huden eller som piller/mikstur. Behandlingen varetages af læger, der er specialister på området.

Hæmangiom (jordbærmærke). Foto fra Lægehåndbogen. I baggrunden ses også hæmangiom i øjenkrogen ind mod næsen.

Som det gælder alting med de små, bør man søge læge, hvis man er utryg og i tvivl, om de røde pletter nu også kan være farlige, og rådfør dig med sundhedsplejerske eller egen læge i tilfælde af hudforandringer hos din baby.

Kilder

Lægehåndbogen

Patienthåndbogen

Hvor kan jeg læse mere?

Der findes en længere række hudforandringer hos spædbørn. Patienthåndbogen giver et godt overblik, så klik på linket herover.

Forfatter:  Camilla Palmquist (læge)

Redigeret af: Stine Foss (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2017. Erfaring fra almen praksis, akutmodtagelse og intern medicin. Desuden velbevandret i spædbarnsbekymringer fra mit nyligt opståede moderskab.