Læger Formidler
Du læser lige nu

Makeup og hudpleje i graviditeten

60
Podcast Trygge Maver

Makeup og hudpleje i graviditeten

Makeup gravid

Må man bruge makeup og hudpleje når man er gravid? Tager den lille skade af de ting vi putter på huden? Det her emne bliver flittigt debatteret på forskellige hjemmesider og debatfora. Der findes nok lige så mange holdninger, som der findes gravide.

Vi prøver i denne korte episode, at give dig der er gravid lidt mere nuanceret viden omkring brug af hudpleje og kosmetik i graviditeten. 

Anna fra Læger Formidler har været ude og interviewe Cæcilie Johansen, som også er læge og forsker og står bag bloggen Makeup and Medicine på Instagram. Hun fortæller blandt andet om hvad hormonforstyrrende stoffer er, hvorfor gravide bør undgå dem, og hvad man kan gøre for at minimere sin kontakt med dem. Hun kommer med nogle konkrete, pragmatiske råd og et lyt til podcastepisoden vil forhåbentlig give dig som gravid lidt stof til eftertanke.

Hvis du vil vide mere…

Et stort emne i podcasten er såkaldte “hormonforstyrrende stoffer” netop fordi man mener, at hormonforstyrrende stoffer kan have betydning for det ufødte barn hos gravide. Som gravid bør du derfor tænke over, om du bliver udsat for stofferne i sin hverdag. Ved du ikke så meget om hormonforstyrrende stoffer og vil du vide mere? Cæcilie har faktisk skrevet en del om hormonforstyrrende stoffer på sin blog Makeup and Medicine. Læs her eller se hendes video:

Hun har også samlet fem gode råd til at undgå hormonforstyrrende stoffer her. Miljøstyrelsen har også lavet en fin oversigt med gode råd til dig der er gravid. Det handler ikke kun om hudpleje, men om alle de tiltag man kan gøre for at undgå unødig kemi. 

Til sidst kan nævnes at Forbrugerrådet Tænk Kemi har flere gode artikler. Blandt andet denne om Cocktaileffekten, der henviser til, at alt den kemi vi møder i vores hverdag tilsammen kan udgøre en risiko for vores sundhed. 

Apps

Cæcilie nævner forskellige apps, man kan bruge hvis man ønsker overblik over hvad de produkter man bruger indeholder. Læs om dem herunder:

Kemiluppen App

Kemiluppen er en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig, hvis du vil undgå problematiske stoffer i personlige plejeprodukter. Find den i app store eller google play helt gratis. 

Tjek kemien app

Det er ikke kun fra kosmetik og hudpleje vi bliver udsat for skadelig kemi. Du kan bruge Tjek kemien app’en fra Forbrugerrådet Tænk Kemi til at tjekke blandt andet elektronik, møbler, legetøj og andet. Den kan også fås gratis i app store eller google play

Se også…

I Trygge Maver infobloggen udgiver vi et indlæg hver torsdag om graviditet og fødsel. Her har vi blandt andet skrevet om rygning i graviditeten og om kosttilskud. Du kan også lytte til vores podcastepisode om kost i graviditeten. Der kommer ny podcastepisode en gang om måneden. Følg med vi at tilmelde dig vores nyhedsbrev her på hjemmesiden eller følg os på Facebook eller Instagram.

Om denne podcast

Forfattet og produceret af Læge Anna Grynnerup

Tak til medvirkende læge og Ph.d. studerende Cæcilie Johansen og frivillige deltagere i vores vox pop. 

Lyd og musik af Marco Diallo.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.