Læger Formidler
Du læser lige nu

Øjenbetændelse

17
Trygge Forældre Infoblog

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse

Åh nej… dit barn er forkølet igen, igen. Det nyser, 11-tallerne løber, og de seneste dage er det også begyndt at løbe ud af øjnene. Øjenbetændelse ses hyppigt hos små, forkølede børn. Men hvad stiller man op? Er det farligt? Må man sende sit barn i institution? Og er der noget med at det smitter? 

Hvad er øjenbetændelse, og skal det behandles? 

Overordnet findes to slags øjenbetændelse: Mild øjenbetændelse (forkølelses-øjenbetændelse) og svær øjenbetændelse. 

Mild øjenbetændelse

Øjenbetændelse hos børn er i langt de fleste tilfælde på grund af virus og er helt ufarligt. Øjet vil være rødt, og nogle gange ses lidt pus og hævelse, samt kløe og irritation af øjet. Ofte opstår det som led i forkølelse, hvor barnet selv har fået overført forkølelsesvirus fra snotnæsen til øjnene. I mange tilfælde starter det i det ene øje og ses efter 1-2 dage også i det andet øje. 

Denne type øjenbetændelse går over eller bedres betydeligt i løbet af 2-5 dage og kræver ikke medicinsk behandling, da antibiotika ikke virker på en virusinfektion. Derimod er der et par ting, man som forældre kan gøre for at lindre sit barn (se længere nede). 

En anden, endnu mildere form for øjenbetændelse, kan ses med let rødme, øget tåreflåd og gule klatter i øjenkrogen efter søvn. Dette er helt normalt og skyldes tilstopning af tårekanalen grundet hævede slimhinder.

Svær øjenbetændelse

Hvis barnet har feber, er alment påvirket, øjet er kraftigt hævet og rødt, eller der er meget pusdannelse, kan det skyldes bakteriel infektion. Barnet kan også opleve svie eller “grusfornemmelse”. I disse tilfælde bør barnet ses af en læge. 

Antibiotikabehandling med øjendråber eller -salve kan i nogle af disse tilfælde lindre barnet hurtigere og reducere smittefaren. 

Børn får dog også ofte feber i forbindelse med en forkølelse, så der kan også være tale om en mild øjenbetændelse med feber – Og her vil antibiotika ikke virke. 

Smitter det? 

Ja! Derfor anbefales det, at man ikke deler håndklæde og i øvrigt opretholder god håndhygiejne. 

Epidemier i institutioner er hyppige og skyldes oftest virus, som forårsager den milde og ufarlige øjenbetændelse. Antibiotisk behandling reducerer derfor ikke sandsynligheden for smitte. Dels fordi antibiotika ikke virker på virus, men også fordi barnet ofte vil have smittet sine venner i vuggestuen eller børnehaven, inden behandlingen startes. 

Hvis tilstanden er svær og/eller kræver antibiotikabehandling, smitter det som udgangspunkt ikke længere efter 2 døgns behandling. 

Hvad kan du selv gøre?

God hygiejne er helt afgørende. Øjet kan renses med en vatrondel med lunkent vand. Start i den midterste øjenkrog og tør langs øjenkanten med en ny vatrondel til hvert øje. På denne måde kan du fjerne eventuel pus i barnets øje og lindre barnets symptomer. Desuden kan dette hindre, at virus spredes fra det ene til det andet øje. Man bør gøre dette et par gange om dagen (og huske god håndhygiejne før og efter). Bliver du selv smittet og er kontaktlinsebruger, må man ikke bruge kontaktlinser, så længe man har symptomer på øjenbetændelse.

Må mit barn komme i institution? 

Hvis dit barn har en mild form for øjenbetændelse, må det gerne komme i institution, selvom øjnene løber. Det er en misforståelse i nogle institutioner, at børnene kun må komme i institution hvis de får antibiotika. 

Hvis barnet får antibiotika mod en svær øjenbetændelse, må det komme i institution efter 2 døgns behandling, selvom behandlingen varer længere. 

Barnet må ikke komme i institution hvis: 

  • Der er kraftig pusdannelse
  • Barnet er lyssky (er generet af lyset)
  • Barnet har påvirket almentilstand (er mat, pylret, urolig, grædende) eller har feber 

Hvornår skal man kontakte lægen? 

I ovennævnte tilfælde skal lægen kontaktes. Hvis barnet klager over at have sløret syn, selv når pus er fjernet, eller hvis der er betydelig hævelse eller rødme af øjet eller øjenomgivelserne, bør lægen også kontaktes. I disse tilfælde  vil lægen muligvis opstarte antibiotikabehandling med øjendråber eller salve, samt evt. pode fra øjet for at finde ud af, hvorvidt der er tale om bakterier eller virus. Kontakt desuden lægen hvis der ikke er bedring i løbet af en uge. 

Obs! Nyfødte med øjenbetændelse skal altid ses af en læge, da det kan skyldes bakterier fra fødselskanalen, hvilket kræver behandling. 

Lyt til Læger Formidlers podcast om øjenbetændelse her: 

Links: 

Sundhedsstyrelsen

Patienthåndbogen

Forfatter: 

Amanda Bjerre Andersen (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge), Rasmus Kolind (læge)