Læger Formidler
Du læser lige nu

Opkast og diarré

0
Trygge Forældre Infoblog

Opkast og diarré

Hvad er en 5/5 regel ved opkast?

Det er desværre igen sæson for opkast og diarre og særligt virus som rotavirus kommer ofte frem omkring påske og i ugerne derefter. 

Opkast og diarre skyldes oftest virusinfektioner i mavetarmsystemet. Infektionerne er langt overvejende ufarlige, men ved hver opkastning og diarre mister barnet væske. Feber vil øge væsketabet, og ofte vil barnet hverken have lyst til at drikke eller spise. Det er helt ok, at barnet ikke spiser. De små indhenter hurtigt det forsømte, når de igen er blevet raske, men det er vigtigt, at de indtager væske, da væskemangel kan være farligt. For at undgå dette, er det godt at forstå, hvorfor man kaster op:

Infektioner i mavetarmsystemet gør mavesækken irritabel, og derfor kaster barnet op, hvis det indtager for store mængder af gangen. Tricket er derfor, at tilbyde små mængder, men ofte. På den måde, er der større chance for, at væsken ikke kastes op igen. Tilbyd gerne sukkerholdige væsker sammen med TUC kiks, chips eller andre saltholdige ting, som gør barnet tørstigt. Hvis barnet er meget tørstigt og gerne vil drikke et helt glas af gangen, skal du hjælpe det med at holde pauser, så den irriterede mavesæk kan følge med. Det er desuden godt at vide, at en Filur is indeholder 53 ml væske. Hold regnskab med væskeindtaget, så du ved, hvor meget barnet ca. har drukket i løbet af dagen.

Notér også hver gang, der har været en opkastning eller diarre. Hvis I får brug for at se en læge, vil I blive spurgt til netop dette. Hold også øje med, hvor mange gange barnet tisser.

En god 5/5 tommelfinger-regel ved opkast: Man prøve med 5 ml hvert 5. min (5/5) nogle gange over en time (sæt et ur og sæt streger for hver gang), hvis det går fint uden opkast kan man sætte mængden op til 10 ml hvert 10. min. Kommer der opkastninger igen sætter man ned til 5 ml/5 min igen. Hvis barnet fortsætter med at kaste op på trods af 5ml/5min, så kan I kontakte læge.

I øvrigt lægekontakt hvis:

  • der er færre end 2 våde bleer over 24 timer
  • barnet bliver sløvt og ligeglad med omgivelserne (trods panodil)
  • barnet får mørke rander om øjnene og er tør i munden
  • der er blod i afføring eller opkast
  • barnet er under 1 år gammelt

De fleste tilfælde af opkastning og diarre går over af sig selv indenfor 24-48 timer, men kan vare op til en uge. Ved længerevarende opkastning eller diarre, kan det være en god ide, at barnet ses af jeres familielæge, men ring først. Måske er gode råd over telefonen nok.

Opkast og diarre er yderst smitsomt, og derfor skal man være meget omhyggelig med hygiejne, da man ellers risikerer at smitte alle omkring sig (inklusiv hele venteværelset hos lægen). Så vask hænder ofte – gerne håndsprit hvis i har – selvfølgeligt efter alle bleskift, toiletbesøg og andre situationer, hvor du er i direkte kontakt med diarre eller opkast samt før alle måltider. For at undgå at blive smittet er det en god ide, at vaske hænder, når I møder i institution, og inden I går hjem.

Opkast og diarre er bare ikke sjovt – slet ikke, når man er barn, men der er desværre ikke andet at gøre end at vente til infektionen går over. Der findes ingen behandling af virus, men panodil kan tage toppen af den ubehag barnet oplever. Vælg stikpille, hvis opkastning er det primære problem og mikstur, hvis diarre er problemet. Desuden kan forkælelse med favorit drikkevarer, sodavandsis, chips og Ramasjang ofte løfte humøret en smule. Pas godt på hinanden, særligt de mindste.

Hvis du vil vide mere om emnet, så lyt til vores podcast episode 7, hvor Ida har interviewet børnelægen Anders Pærregaard, med speciale i mave-tarmsygdomme, om emnet. Du finder episoden på itunes eller soundcloud.com

Læs om andre gode råd på vores hjemmeside: www.laegerformidler.dk

#tryggeforaeldre #laegerformidler #lytmed#podcast

Photo by Chinh Le Duc on Unsplash

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os