Læger Formidler
Du læser lige nu

Vuggestuepest

0
Trygge Forældre Infoblog

Vuggestuepest

Måske har I hørt ”vuggestuepesten” omtalt. Hermed menes de mange infektioner, som de fleste børn (og deres forældre) skal igennem, i deres første tid i vuggestuen. Særlig slem er efterårs- og vinterperioderne, hvor børnene er mere indendørs og derfor lettere smitter hinanden. 

Hvorfor ser man “vuggestuepest”?

Grunden til, at den første tid i vuggestue ofte giver anledning til så mange infektioner er, at mindre børns immunsystemer er umodne. Børn er beskyttet af deres mors immunsystem til ca. 4-6 måneders alderen. Herefter skal barnet danne sit eget immunsystem, hvilket sker hver gang, barnet præsenteres for en ny virus eller bakterie. Immunsystemet reagerer og danner ”hukommelsesceller”, som hjælper med at slå en evt. ny infektion med samme virus eller bakterie ned, før den overhovedet får fat. Når børn starter i vuggestue, møder de et hav af virus og bakterier, som de ikke kender hjemmefra, og hver gang skal immunsystemet starte ”fra bunden” med at danne ”hukommelsesceller” og udrydde infektionen. Af denne grund oplever mange forældre, at anden vinter i vuggestuen er noget lettere at komme igennem – altså med væsentligt færre sygedage. Ligeledes oplever mange forældre, at lillebror eller søster begynder deres tørn med vuggestuepesten før de overhovedet er startet i vuggestue. Det skyldes, at man som nummer to eller tre i flokken ikke er helt lige så beskyttet, som nummer et, fordi man har en ældre bror eller søster, som tager virus og bakterier med hjem fra børnehave. 

Symptomer og gode råd til hvordan man minimerer smitten

Langt overvejende skydes vuggestuepesten forskellige vira, som giver anledning til hoste, løbende næse og feber, altså infektioner i øvre luftveje, men ofte ses også tilfælde af feber, opkastning og diarre i vuggestuer. Både infektioner i luftveje og mave er meget smitsomme, og derfor er hygiejne den absolut vigtigste faktor til at bryde smitten. Det er en god ide, at gøre sig til vane at vaske hænder, når man møder i vuggestue, og inden man tager hjem. Hvis denne politik ikke er indført i jeres barns vuggestue, så tag en snak med pædagogerne på stuen og foreslå dette. De er med sikkerhed også interesserede i at holde løbenæserne og især maveinfektionerne til et minimum. Evt. kan der lægges ud med en uge med hygiejne som tema og venlige påmindelser på dørene til stuerne. Så er I igang.

Til alle jer derhjemme med røde løbenæser, feber og hoste eller endnu værre kvalme, opkast eller diarre vil vi bare sige: Hold ud! Vi har alle været der! Hold fast i, at jeres barns immunsystem styrkes for hver infektion, det overvinder.

Pas godt på hinanden, og særligt de små mennesker

Vil du vide mere?

Hvis I har lyst til at lære mere om de sygdomme, som hører barndommen til og få gode råd til, hvordan I skal forholde jer, når jeres barn er sygt, så klik rundt på vores hjemmeside, hvor i både kan finde tirsdagsinfo-opslag og podcasts som omhandler forskellige børnesygdomme. Lyt for eksempel til episode nr 4 der omhandler snot og luftvejsinfektioner hvor overlæge Tim Kristensen giver gode råd til hvordan man som forælder kommer over vuggestuepesten. Du finder også podcasten i Itunes eller Soundcloud.  

På hjemmesiden kan i også finde vores SAFE!-cirkel som kan bruges som et værktøj til at vurdere almen tilstanden hos jeres syge barn.

Questions & Answers brevkasse

Vi har netop introduceret vores Q&A brevkasse, hvor du kan finde de hyppigste spørgsmål forældre til småbørn stiller lægen. Måske du kan finde et svar derinde, der besvarer netop dit spørgsmål? Vi udvider løbende siden med jeres spørgsmål, og du er meget velkommen til at sende dit spørgsmål til os.

Rigtig god tirsdag derude 

Foto af Colin Maynard fra Unsplash

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.