Læger Formidler
Du læser lige nu

Fødsel af en stjernekigger

39
Trygge Maver Infoblog

Fødsel af en stjernekigger

Stjernekigger

Du har måske hørt om, at man kan føde “ en stjernekigger”? Eller måske I kender nogen, der fik en stjernekigger? Men hvad laver de babyer dog, siden de så gerne vil kigge på stjernerne, og hvilke stjerner er det, de kigger på? Hvis du vil vide mere, så læs resten af dette indlæg, så prøver jeg at forklare det.

Hvad vil det sige at blive født som stjernekigger?

Kort og godt er en stjernekigger en baby, der fødes med hovedet først og ansigtet vendende/kiggende opad ”mod stjernerne” (hvis altså mor føder liggende på ryggen). Det er lidt specielt, da det mest almindelige er, at man fødes med ansigtet vendende nedad mod gulvet.

Ved ca. 10% af alle fødsler i Danmark fødes baby som en stjernekigger.

Hvorfor fødes nogle babyer som stjernekigger?

Der skal man se på, hvordan den lille vender og drejer sig under fødsel. Inden fødslen går i gang, har de fleste babyer lagt sig til rette med ryggen mod højre eller venstre side og hovedet nedad. Når der begynder at komme kraftige veer, bliver den lille skubbet ned mod udgangen og skal igennem bækkenet. Når hovedet trænger ned i bækkenet, skal det rotere en kvart omgang (90 grader) for at opnå den bedst mulige plads ud fra bækkenets anatomi, og derfor vender den lilles ansigt oftest nedad, når det  fødes.

Det, der fylder allermest under fødslen, er babyens hoved, og hovedet fylder mindst i omkreds, hvis den lille kigger ned mod sine fødder og har hagen boret godt ned i brystet, så det brede stykke mellem pande og nakke går langs med resten af kroppen. Hvis den lille får drejet sig den ”forkerte” vej, så dens ansigt vender opad, har barnet pga. bækkenets anatomi sværere ved at bøje og bore hagen ordentlig ned i brystet og fylder derfor mere og er sværere at få ud.

Er det farligt at føde en stjernekigger?

Nej, det er ikke farligt. De fleste stjernekiggere fødes naturligt, men vejen dertil kan være hårdere, end hvis den lille vendte den ”rigtige” vej. Fordi der er mindre plads ved en stjernekigger, er der en risiko for, at fødslen tager længere tid. Det gælder både når den lille skal trænge ned igennem bækkenet, men også når der skal presses.

Er der noget jeg selv kan gøre?

Flere studier har fundet, at den lille kan rotere rundt under hele fødslen, selv i den sidste del, hvor mor er helt udvidet og skal til at presse. Der er simpelthen bare nogle babyer, der ikke vil dreje før der er allermest brug for det.

For at den lille skal kunne rotere, er det et spørgsmål om plads. Så førstegangsfødende har større risiko for at føde en stjernekigger, da deres bækkener og led bare er smallere og strammere end kvinder der har født naturligt før. Derfor er der også større risiko, hvis man venter en stor baby end en lille baby.

Der er god grund til at lytte til alle de gode råd og øvelser jordemødrene har om at give plads og slappe af i bækkenets muskler. Med afslappede muskler og forskellige stillinger, kan der skabes mere plads i bækkenet, og den lille har nemmere ved at dreje rundt under fødslen.

Hvis man når til at skulle presse og føde en stjernekigger, så lyt til hvad jordmoderen siger om fødestillingen, vejrtrækningen og presseteknikken, for de kan altså nogle tricks, der kan skabe lidt mere plads til den lille.

Hvis du er bekymret for ovenstående, så nævn det for din jordemoder, så I kan nå at få snakket det godt igennem inden fødslen.

Hvis du vil vide mere:

Denne youtube video viser flot på dukker, hvordan den lille vender, når den skal trænge ned igennem bækkenet:

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder:

Ars Pariendi – Håndgreb og akut behandling ved fødsler

Forelæsning ”Manual rotation: how to perform and evidence for its use” – Dr. Brad de Vries

Forfatter: Mads Langager Larsen, læge
Redigeret af Hanne Trap wolf (læge) og Louise Laub Asserhøj (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2015. Ansat på fødeafdelingen på Rigshospitalet. Faglig interesse er især indenfor gravide og fødende. Gift og har en lille datter, Alice.