Læger Formidler
Du læser lige nu

Rødme i hudfolder

78
Trygge Forældre Infoblog

Rødme i hudfolder

Rødme-i-hudfolder

Dig selv og alle ældre damer i din lokale Netto er vild med at dikke-dikke din lille tykke baby under hagen, men nu er der pludselig kommet nogle røde områder i de ellers så skønne hudfolder. Det hører da slet ikke til på din pæne baby! Og ovenikøbet – kan det passe at det også lugter lidt?

Hvad er rødme i hudfolder?

Mange børn under et år er ret buttede – man kan jo nærmest ikke få øjnene fra sin lille smilende Michelin-baby – men ikke sjældent opstår der rødme i en eller flere hudfolder. Det kan være under hagen, i nakken, i armhulen, lyske- og i bleområdet (se også indlægget om bleeksem her). Alle områder hvor hud møder hud kan blive ramt, men hos babyer er det tit halsen og nakken.

Først vil der typisk komme en let rødme evt. som små pletter, der vokser og til sidst kan der ses en større rød plamage. Med tiden bliver rødmen forværret og nogle gange kan huden ses som værende helt blank og væskende. Rødmen vil oftest være velafgrænset mod den normale hud, men man kan i nogle tilfælde se små røde prikker uden for den velafgrænsede rødme. Dette kan være tegn på svamp. Er der infektion kan det lugte fra området. 

Hvorfor opstår der rødme i hudfolder? 

Rødmen opstår i de områder hvor hud støder sammen med anden hud, hvilket kan skabe irritation og rødme. Derudover får huden ikke altid så meget luft i folderne, hvilket gør at områderne fugtige. Når baby bliver ammet, får flaske eller selv får lov at spise sin mos kan der løbe mælk eller madrester til hals- og nakkeområdet, som sætter sig i hudfolderne. Det samme er tilfældet når baby savler. 

De fugtige omgivelser er guf for svampe og bakterier, og derfor kan man indimellem se at der tilkommer en infektion i hudfolden – her er svamp den mest hyppige. 

Hvad skal man gøre?

Det bedste man kan gøre er at forhindre at rødmen opstår. Det gør man bedst ved at holde hudfolderne rene og tørre – måske nemmere sagt end gjort. 

Når baby har spist så sørg for at tørre under hagen/i nakkefolden – også selvom baby ikke er specielt begejstret for at blive tørret der. Anvend blot vand på en ren klud og tør efter med en tør serviet/bomuldsklud (vådservietter bør ikke anvendes, da mange indeholder konserveringsmidler). Ligeledes er pudder, barrierecremer, olier osv. uden dokumenteret effekt og kan blot forårsage mere irritation. 

Bruger barnet savlesmæk er det vigtigt at denne er tør, så der ikke tilkommer yderligere fugt – det samme gælder det tøj barnet har på.

Gør det til en vane at se baby efter i hudfolderne dagligt, fx i forbindelse med pusletid, så kan man med ovenstående råd mange gange forhindre at rødmen udvikler sig.

Hvis der er kommet et lille område med rødme, så vask dagligt med vand og en mild uparfumeret sæbe og tør området af efterfølgende. Hvis der er kommet et større område med rødme i en hudfold bør man få sin egen læge til at vurdere det, og lægen vil såfremt det er nødvendigt udskrive en mild hormoncreme eller evt. creme mod svampeinfektion. 

Er der grund til bekymring?

Ingen grund til bekymring. Tilstanden kan som nævnt ind imellem blive forværret af at der tilkommer en infektion, hyppigst svamp. Denne vil lægen behandle med et anti-svampemiddel evt. tilsat mild hormoncreme. 

Rødme i hudfolder er en forbigående tilstand, som oftest forsvinder i takt med at barnet får mindre tykke hudfolder. 

Kilder:

Lægehåndbogen

Dinulos JG, What’s new with common, uncommon and rare rashes in childhood, Curr Opin Pediatr. 2015 Apr;27(2):261-6. Review.

Block SL, Tricky Triggers of Intertrigo, Pediatric Annals. 2014;43(5):171-176

Forfatter: Tanja Todberg (læge)

Redigeret af: Stine Foss (læge)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.