Læger Formidler
Du læser lige nu

Hæmorider og forstoppelse i graviditeten

74
Trygge Maver Infoblog

Hæmorider og forstoppelse i graviditeten

Hæmorider og forstoppelse i graviditeten

Det er hos de fleste et tabu, derfor holder man det ofte for sig selv. Alligevel kan det være til stor frustration, at have forstoppelse i graviditeten. En frustration der bare vokser, hvis man så oven i købet opdager en generende lille udposning ved endetarmen. Selvom de færreste taler om det, så er det faktisk et helt almindeligt fænomen. Op til 39 % oplever forstoppelse i graviditeten, og det er almindeligt at få hæmorider både under graviditeten og efter fødslen. Her kan du læse lidt om årsager, behandling og hvad du selv kan gøre.

Hvorfor får man forstoppelse i graviditeten?

Der er desværre en del grunde til forstoppelse i graviditeten. Du kan finde de hyppigste årsager i tabellen herunder.

Jerntilskud Anbefalede tilskud fra uge 10 og resten af graviditeten kan give forstoppelse.
LivmoderMekanisk tryk fra livmoderen på endetarmen kan medvirke til forstoppelse.
HormonerØgning af hormonet progesteron i graviditeten forhindrer kroppen i at gå i fødsel før tid ved at virke afslappende på livmodermuskulaturen. Effekten er den samme på tarmenes muskler der bruges til at transport af afføring. Dette vil medvirke til forstoppelse. 
Kost, væske og motion Ændringer i kostvaner, væskeindtag og mindre motion kan medvirke til forstoppelse
Syreneutraliserende midlerBenyttes ved sure opstød i graviditeten. Forstoppelse er en bivirkning til midlerne Antepsin (Sucralfat) og Balancid.

Hvad er symptomerne?

Ved forstoppelse kan man opleve hård afføring, svært ved at komme af med det, følelse af mangelfuld tømning og at der går lang tid mellem afføringerne.

Hvad er Hæmorider?

Hæmorider er udposninger af blodårerne i endetarmen. De kan sidde både udvendigt og indvendigt. De varierer i størrelse og de indvendige kan bule ud af endetarmen. Det føles som en lille pose, når man mærker på dem. Symptomer kan være perioder med kløe og smerter. Ved toiletbesøg kan der være blødning, både når man tørre sig, men også i større mængder i toilettet. Det kan være særligt smertefuldt hvis blodåren i hæmoriden helt afklemmes og blodet størkner (trombosering).

Er der øget risiko for at få hæmorider, når man har forstoppelse under graviditeten?

Ja, både graviditet, fødsel og forstoppelse medvirker hver især til et øget tryk på endetarmens blodårer. Er man forstoppet samtidig med, at man er gravid eller går i fødsel, så øges risikoen for udvikling af hæmorider yderligere.

Er det farligt?

Hos sunde og raske er det ikke farligt at have hverken forstoppelse eller hæmorider.

Hvad kan man selv gøre?

Ved at undgå forstoppelse og unødigt tryk på endetarmen, sænker man risikoen for at udvikle hæmorider. Det kan man gør med følgende tiltag:

Kost, motion, væske

Det bedste man kan gøre er så vidt muligt at spise moderate mængder fiber, sørge for at drikke ca. 2 liter vand daglig (mere hvis du træner/ophold i høje temperaturer) og at være fysisk aktiv.

Hvis det især er dine jern-tabletter, der er skyld i forstoppelsen, kan du forsøge at skifte mærke eller evt. gå lidt ned i dosis, måske kun tage hver anden dag. Det er i hvert fald bedre end at stoppe helt, selvom det kan være fristende. Man har som gravid nemlig brug for jern. Læs mere i vores indlæg om jerntilskud til gravide.

Toiletvaner

Det vigtigt at have gode toiletvaner, dvs. regelmæssige toiletbesøg, gå på toilettet når man skal, tid, fred og ro uden telefon eller læsestof. Man kan sætte en skammel eller et par stablede bøger under fødderne. Med disse tiltag holder man gang i maven og bedre muligheden for at tarmen kan tømme sig, uden at forlænge toiletbesøget unødigt. Det er bedst at undgå langvarig pressen for at få afføring ud, fordi det netop disponere til hæmorider.

Dagligdag

Man kan også nedsætte sin risiko for at få hæmorider ved at undgå mange tunge løft og lange perioder i stående stilling den sidste halvdel af graviditeten.

Hvornår skal man søge læge?

Forstoppelse

Hvis ovenstående tiltag er uden effekt, eller bare ikke er muligt grundet andre graviditetskomplikationer, så kan man forsøge sig med milde afføringsmidler f.eks. Magnesia eller movicol. Apoteket kan vejlede om dette. Hvis ovenstående er uden effekt kan man kontakte egen læge, der kan rådgive om evt. behov for kraftigere afførende midler.

Hæmorider

Ved mistanke om udvikling af hæmorider, anbefales det at kontakte læge, hvis den giver mange gener. Lægen kan undersøge endetarmen udefra og indvendigt. Lægen kan udskrive creme eller stikpiller mhp. symptomlindring af hæmorider, men det vigtigste og er at du prøver at få drukket godt med væske, spise sundt og bevæge dig. Hvis du har en indvendig hæmoride, der poser ud af endetarmen, sidder fast og giver stærke smerter bør man kontakte lægen. I disse tilfælde kan det lindres med ispose, foldet ind i et håndklæde, imens du venter på at tale med læge. Det kan være selve afklemningen der er årsagen til smerterne, hvorfor det kan lindre hvis du skubber udposningen op ovenfor endetarmsåbningen, når det er muligt. Man prøver så vidt muligt at undgå at fjerne hæmoriden ved operation, da det efterfølgende kan kompliceres af blødning, mange smerter, infektion og ny hæmorider, fordi den bagvedliggende årsag ikke fjernes. Heldigvis er det meget sjældent nødvendig med operation.

Hvordan er fremtidsudsigterne og hvad er behandlingen?

Forstoppelse i graviditeten vil som regel gå over efter fødslen og det er almindeligt, at der kan gå et par dage efter fødslen før man har afføring. Hæmorider, der er opstået ifm. fødsel og graviditet, kan forsvinde af sig selv. De kan krympe og efterlade sig en hudfold, hvis de er store. Tilbagefald med symptomer er dog hyppige. Opstår der periode med svære gener fra hæmorider efter en graviditet og fødsel, kan det betale sig at vente et stykke tid for at se om de går over af sig selv – dvs. ved en sund livsstil og gode toiletvaner. Fortsætter symptomerne i længere perioder, så kan egen læge henvise til fjernelse hos en speciallæge. I de fleste tilfælde er anbefalingen at man bør afholde sig fra fjernelse, hvis der ikke er betydende gener.

Vil du vide mere?

Patienthåndbogen, hæmorider

Patienthåndbogen, forstoppelse

Apoteket.dk, graviditet og forstoppelse

Jordemoderforeningen, forstoppelse i graviditeten

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

Lægehåndbogen. hæmorider

Lægehåndbogen, forstoppelse   

Netdoktor, Hæmorider – Operation

Læge Cæcilie Weber Thomsen
Læge Anna Grynnerup og læge Rebecka Hansen.

Om forfatteren

Læge siden 2018. Jeg har erfaring indenfor psykiatri, kirurgi, hjertemedicin og almen praksis. Har forsket i tarmbakterier og sukkersygemedicin. Jeg interesserer mig for hormonelle sygdomme, gynækologi og fødsler. Gift med Christian. Vi har sammen en vildbasse af en søn på 3 år, og en hvid hund.