Læger Formidler
Du læser lige nu

Vendingsforsøg

43
Trygge Maver Infoblog

Vendingsforsøg

vendingsforsøg

Kom nu… vend dig om lille ven… jeg vil så gerne føde dig og helst med hovedet først!

Har din baby inde i maven numsen eller fødderne nedad kan det godt give anledning til bekymringer. Hvordan kan man forsøge at ændre det, og hvad gør man, hvis det ikke lykkes? Det kan du læse om her.

Fakta

I uge 30 ligger cirka 25% af børnene med numsen eller fødderne nedad. Når man når til terminen er det kun cirka 3-4%. Som oftest er der ikke nogen oplagt grund til, at barnet har valgt at lægge sig denne vej.

Hvis barnet vender med numsen nedad, når du når til uge 36 i din graviditet, vil man i fællesskab med dig overveje, om man skal forsøge at vende barnet, så hovedet peger nedad.

Vendingsforsøget

Hvis fødselslægen vurderer, at et vendingsforsøg vil være en god ide for dig, tilbydes du dette. Vendingsforsøget foretages af en læge og foregår altid på sygehuset.

Inden man forsøger at vende barnet, vil man køre en hjertelydskurve (kaldet CTG) i ca. 20 minutter. Lægen mærker på maven og laver en ultralydsscanning for at finde ud af præcis, hvordan barnet ligger i maven, og hvor moderkagen er placeret.

Hvis alt ser fint ud, får du en lille smule medicin, som får livmoderen til at slappe af. Man kan godt få lidt hjertebanken af medicinen, men det er helt ufarligt.

Herefter vil fødselslægen forsøge at vende barnet. Først skubbes barnets numse op fra dit bækken med den ene hånd. Med den anden hånd vil fødselslægen give barnet et skub på nakken, for at få det til at lave en forlæns kolbøtte og lægge sig med hovedet nedad.

Det lyder nemt, og det er det også nogle gange, men andre gange kræver det en del kræfter, og nogle kvinder synes, det kan være ubehageligt. Det er vigtigt at sige fra, hvis det bliver for meget.

Undervejs i vendingsforsøget vil en jordemoder eller en anden hjælper måle barnets hjerterytme for at sikre sig, at barnet har det godt.  

Selve vendingsforsøget tager typisk 5-10 minutter.

Succesraten er cirka 50%. Hvis du er førstegangsfødende er chancerne lidt mindre, mens de er lidt større, hvis du er flergangsfødende.

I det store hele er et vendingsforsøg ufarligt. Der er dog en meget lille risiko for at barnets hjerterytme bliver påvirket under vendingsforsøget. Når det sker bliver rytmen som oftest normal indenfor få minutter, men ved 0,5% af alle vendingsforsøg må man lave et akut kejsersnit fordi det varer ved.

Selvom vendingsforsøget lykkes, er der en risiko for at barnet igen vender sig om. Hvis du har en fornemmelse af dette, så sørg for at få det tjekket ved en ultralydsscanning.

Hvad kan du selv gøre?

Der er ikke så meget, du selv kan gøre. Nogle forsøger sig med en teknik kaldet rebozo (et tørklæde om livet som rystes i håb om, at barnets numse kommer op ad bækkenet) samt at stå på alle fire med numsen højt. Ingen videnskabelige undersøgelser har vist at det virker, men det skader heller ikke.

Hvad hvis det ikke virker?

Efter et mislykket vendingsforsøg kan man planlægge at forsøge endnu en gang nogle dage senere. Hvis dette forsøg heller ikke lykkes skal du, din partner og en erfaren fødselslæge finde ud af hvad, der er bedst for lige netop dig. Ca. 10% vælger i Danmark at føde barnet med numsen først.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

”Ars Pariendi – håndgreb og akut behandling ved fødsler”

Sundhed.dk: ”Underkropspræsentation og tværleje”

Forfatter: Læge louise Laub Asserhøj
Redaktører: Læge Anna Grynnerup, læge Hanne Trap Wolf, læge Mads Langager Larsen og læge Rebecka Hansen.


Om forfatteren

Læge siden 2015. Ph.d.-studerende på Fertilitetsklinikken og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet. Tidligere arbejdet på Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital.
Gift med Trygve. Mor til Atle på 5 år og Åsa på 2 år.