Trygge Maver Infoblog

White spots

Det var lige begyndt at gå godt med amningen, eller måske er det gået godt i et stykke tid. Men nu er det blevet smertefuldt hver gang du skal amme. Frem kommer en lille hvidlig, gullig blære på brystvorten, som ikke forsvinder ved berøring. Du tænker, ”hvad søren er det?”.  

Hvad er white spots, og hvorfor får man dem? 

Der er formentlig tale om en white spot også kendt som “bleb”, “mælkeblære” eller tilstoppet mælkekanal. White spots er ofte på størrelse med et knappenålshoved og sidder på spidsen af brystvorten. På trods af deres lille størrelse kan de gøre amningen ekstrem smertefuld.  

Årsagen til white spot mener man skyldes, at mælkegangen bliver dækket af en tynd hinde af væv, og de kan være forårsaget af slid ved amning eller forkert sutteteknik.   

Hvordan behandler man white spots? 

Man kan forsøge at forebygge white spots ved at rotere mellem forskellige ammepositioner siddende som liggende, så der kommer mindst træk på brystvorten og mindst mulig slitage det samme sted. Vær opmærksom på ammeteknikken hvor barnets næse er fri, hagen findes mod brystet og barnets mund omslutter brystvorten og noget af areola, særligt af underlæben, som er krænket udad.  Skulle man være så uheldig at få white spots, så kan man benytte varme omslag omring brystvorten inden amningen for at åbne den tilstoppede mælkegang. Dette kan være nok til, at de forsvinder over tid. Nogle gange er det desværre ikke tilstrækkeligt eller simpelthen bare for smertefuldt. I så fald kan white spots forsigtigt fjernes ved, at man bruger en ren (!) klud eller fingernegl og nænsomt kradser hul så man genskaber udgangen eller at egen læge forsigtigt prikker hul med en steril nål.  

Der kan være mange årsager til smertefuld amning. Hvis du oplever dette, anbefales det at du kontakter din sundhedsplejerske, din egen læge eller får rådgivning hos en ammevejleder. 

Hvilke komplikationer er der til white spots? 

Udover en smertefuld amning, kan white spots forhindre afløb af mælken ved at blokere mælkegangen. Blokeret mælkegang kan medføre brystbetændelse, men uden at der nødvendigvis er tale om en betændelsestilstand med bakterier. I disse tilfælde kan man opleve smerte og hævelse, som ikke mindskes ved amning, evt. rødme og varme af huden på brystet. Nogle gange kan tilstanden udvikle sig, så man kan føle sig småsyg eventuelt med feber.  

Behandlingen ved brystbetændelse består i fortsat at skaffe afløb ved amning eller udmalkning. Det er godt, at tømme brystet, men gerne så det passer til barnets behov, da en øget udmalkning i forhold til vanligt vil give øget mælkeproduktion, som yderligere kan forværre tilstanden. Varme omslag eller en varm bruser kan hjælpe med at få mælken til at løbe lettere suppleret med forsigtig massage ned mod brystvorten, men vær påpasselig med for hård massage, som kan øge irritationen i brystet og skabe mere inflammation. Mellem amningerne kan kolde omslag hjælpe på at dæmpe hævelsen. Hvis man har mange smerter, kan man tage 1 gram panodil mod feber og smerterne og/eller 200-400 mg ipren, som hjælper mod smerter og inflammationen i brystet.  

Hvis god udtømning af brystet ikke lindrer smerterne i løbet af det første døgn eller hvis du får det alment dårligt og høj feber, så anbefales det at du kontakter egen læge. Her vil din læge oftest undersøge brystet og sikre, at der ikke er tale om en udvikling af en byld eller en bakteriel infektion inde i brystet, som kan kræve behandling med antibiotika.  

I vores indlæg om brystbetændelse kan du i øvrigt læse meget mere om, hvad dette er, og hvordan du forebygger dette! 

Vil du vide mere? 

Hvis du vil vide mere omkring graviditet og fødsel har Læger Formidler udgivet mange flere indlæg samt podcasts om dette som du finder her på hjemmesiden. 

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder:  

Amning – en håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2023 

Who.dk DEPARTMENT OF CHILD AND ADOLESCENT HEALTH AND DEVELOPMENT. (WHO 2000).  

Tabel er lavet med tips fra sst.dk og Patienthåndbogen – Brystbetændelse 

Forfatter: Læge Camilla Klastrup 

Redigeret af: Læge Rebecka Hansen, Læge Cæcilie Weber Thomsen, Læge Mads Langager Larsen 

Opdateret 04.2025 Anne-Sofie Rechnagel, læge og reviewet af Emilie Vester Engel, læge 

Billede fra unsplash af Anita Jankovic

Læge siden 2017, skal være praktiserende læge. Har erfaring som læge fra Mave-tarmkirurgisk, Ortopædkirurgisk, Almen praksis, Børne- og ungdomspsykiatri, samt en del erfaring som bekymret mor til Alexander på knap 2 år. Er jyde, men bor aktuelt med min kæreste og søn ved Amager Strand, hvor vi nyder gåture ved havet.