Læger Formidler
Du læser lige nu

Kroppen efter fødslen

69
Trygge Maver Infoblog

Kroppen efter fødslen

Kroppen efter fødslen

Bombekrater, babser og barselsblues – barselstiden kan være barsk, og det kommer bag på de fleste. Læs med her, hvis du gerne vil have lidt facts om tiden og kroppen efter fødslen.

Underlivet

Du fødte i forgårs, og nu skal du på toilettet, sådan rigtigt på toilettet, men du tør næsten ikke. Kan underlivet mon holde til det efter århundredets præstation? Svaret er ja, men det kan svie og brænde de første dage efter fødslen, særligt hvis du er blevet syet. Når du skal tisse, hjælper det at skylle med en håndbruser mod underlivet samtidig, så det ikke svier. Det kan også føles meget ubehageligt at have afføring. Det bedste råd er, at give dig god tid. Giv barnet til din partner, så du har fred og ro og tro på, at ”underlivet ikke falder ud”, selvom det kan føles sådan. Hvis du er forstoppet, skal du sørge for at drikke meget vand, spise fiberrigt og bevæge dig.

Du skal regne med at bløde som ved en kraftig menstruation de første dage efter fødslen, men herefter skal det aftage. De fleste er stoppet med at bløde, når de kommer til undersøgelse hos deres praktiserende læge otte uger efter fødslen.

Underlivet kan føles tungt de første par dage efter fødslen, særligt når du står eller går i længere tid. Giv det en pause, når du kan mærke, det bliver hårdt. Sæt dig ned, tag et hvil. Det skal nok blive godt igen.

De færreste tænker på sexlivet i dagene efter fødslen, men for langt de fleste vender lysten tilbage igen. Hvor hurtigt, dét sker, er meget individuelt. Nogle har sex få uger efter fødslen, andre har ikke sex det første år efter fødslen. Hvis du får lyst til sex, mens du stadig bløder i ugerne efter fødslen, skal du huske at bruge kondom, da der er øget risiko for underlivsbetændelse i denne periode. Du skal også huske, at du kan blive gravid, så snart du får ægløsning igen. Hvornår det sker, er der ingen, der ved. Du skal derfor begynde at bruge sikker prævention – og det er IKKE amning – med det samme. Læs om prævention efter fødsel her.

Brysterne

Et par dage efter fødslen løber mælken for alvor til, hvilket medfører en vis lighed med Dolly Parton. Store, spændte og ømme bryster er en del af den første barselsperiode. Hvis du vil amme, er det hårdt arbejde. Både du og dit barn skal lære det, og det er slet ikke nemt. Mange får rifter og sår, og det kan gøre så ondt, at man får lyst til at opgive projektet. Brug personalet på barselsgangen eller din sundhedsplejerske. Risikoen for brystbetændelse er størst efter tre-fire uger, se indlægget om Barselsfeber for mere information. Læger Formidler har også udgivet podcasten Tryg Amning sammen med Mælkevejen.nu. Du kan finde den i din podcast-app eller her på hjemmesiden.

Humøret

De første uger er præget af et virvar af følelser. Lykke og stolthed, men også sårbarhed, træthed og måske frustration over en amning, der ikke fungerer. Tårerne kan trille uden nogen egentlig grund, og det må de gerne, for det er overvældende at blive mor. Også 2. og 3. gang. Men hvis du føler, at du slet ikke oplever at glæde dig over noget i de første uger, skal du fortælle din partner, sundhedsplejerske eller læge om det. Det kan være tegn på en fødselsdepression. 

Din opgave

De første uger – og måske endnu længere – efter fødslen skal du TRE ting. Du skal amme (eller give dit barn mad på anden vis), du skal spise og drikke, og så skal du sove. Hvis det bliver dit fokus, skal du nok overleve den barske barselstid. Måske ender du endda med at nyde den.

Få mere viden

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller ses indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

Patienthåndbogen

Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf
Redaktører: Læge Mads Langager og læge Ida Donkin.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.