Læger Formidler
Du læser lige nu

Svangerskabsforgiftning

47
Trygge Maver Infoblog

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning

Hvorfor er det egentlig, at din praktiserende læge og jordemoder er så interesseret i, hvad dit blodtryk er? Hvorfor skal du igen og igen aflevere en urinprøve, selvom du føler dig sund og rask? Det er blandt andet fordi, du kan have svangerskabsforgiftning – også uden at føle dig syg. Men hvad er svangerskabsforgiftning? Hvordan føles det at have det? Og hvordan behandler man det? Læs med her.

Hvad er svangerskabsforgiftning og hvorfor får man det?

Ca. 3% af alle gravide rammes af svangerskabsforgiftning. Det er en sygdom, der kan opstå allerede fra man er ca. halvvejs gennem graviditeten. Dog får langt de fleste får først svangerskabsforgiftning i slutningen af graviditeten. Man ved faktisk ikke, hvorfor nogle udvikler sygdommen, og hvorfor andre ikke gør. Man tror, at moderkagen spiller en vigtig rolle i mysteriet. Til gengæld ved man, at ens risiko for at blive syg er større, hvis man i forvejen har forhøjet blodtryk, er blevet gravid ved ægdonation, venter tvillinger, er overvægtig, har sukkersyge, eller hvis man er hjerte- eller nyresyg.

Hvordan føles det at have svangerskabsforgiftning?

Svangerskabsforgiftning er en lumsk sygdom, der kan vise sig på rigtig mange måder, fordi næsten alle kroppens organer kan blive ramt. Nogle kan slet ikke mærke, at de er syge. I stedet opdages sygdommen tilfældigt i forbindelse med et læge- eller jordemoderbesøg. Man kan opdage det ved at man finder et forhøjet blodtryk (over 140 (øverste blodtryk) eller over 90 (nederste blodtryk)) og for meget æggehvidestof (protein) i urinen. Andre føler sig rigtigt syge og har hovedpine, svimmelhed, synsforstyrrelser, ondt i maven, åndenød, ondt i brystet, kraftig kvalme, eller meget vand i kroppen. Endelig er der nogen kvinder, der opdager de har svangerskabsforgiftning, fordi barnet i maven ikke vokser, som det skal.  

Hvordan behandler man svangerskabsforgiftning?

Behandlingen afhænger helt af, hvor syg man er. Ved let svangerskabsforgiftning kan sygdommen holdes i skak ved at give blodtrykssænkende medicin. I de tilfælde vil man som oftest ikke behøve at være indlagt, men skal blot komme ind til hyppige kontroller på sygehuset. Det får dog ikke sygdommen til at forsvinde. Forsvinde gør svangerskabsforgiftning til gengæld efter fødslen. Så hvis man er tæt på terminen, vil man typisk blive sat i gang med vestimulerende medicin eller ved at få taget vandet. Hvis man er så uheldig at være blevet syg tidligt i graviditeten, er ens barn måske slet ikke er klar til at blive født. I de tilfælde vil man blive indlagt på hospitalet og blive meget nøje overvåget, sådan at man finder det bedste fødselstidspunkt for både mor og barn.

Efter en graviditet med svangerskabsforgiftning er mange indlagt et par dage efter fødslen, da det kan tage lidt tid, før sygdommen er helt ude af kroppen.

Søg læge!

Hvis du oplever pludselig at få meget vand i kroppen, kraftig kvalme, kraftig eller tiltagende hovedpine, synsforstyrrelser, ondt i den  øverste del af maven, åndenød eller ondt i brystet skal du have fat i en læge hurtigst muligt. Det kan være du har begyndende svangerskabsforgiftning.

Læs i øvrigt mere om svangerskabsforgiftning i Patienthåndbogen.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder:

Lægehåndbogen

Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf
Redigeret af: Læge Louise Asserhøj og Læge Anna Grynnerup

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.