Læger Formidler
Du læser lige nu

Hudforandringer under graviditeten

18
Trygge Maver Infoblog

Hudforandringer under graviditeten

Hudforandringer

Er du begyndt at få brune pletter i ansigtet eller er maveskindet fuld af strækmærker? Du er ikke den eneste! Rigtig mange kvinder får én eller flere hudforandringer under graviditeten, fordi hormonerne raser. Læs med her, hvis du vil vide mere om, hvorfor du får hudforandringer, hvordan de ser ud, og hvad du kan gøre for at undgå dem.

Strækmærker

Næsten alle gravide får strækmærker. Strækmærker er røde eller blåviolette bånd med små fordybninger i huden, og du kan få dem på både mave, baller, bryster, ryg, overarme og lår. Strækmærker skyldes at de elastiske fibre i underhuden bliver påvirket af graviditetshormoner og stræk. Man kan ikke forudsige, hvem der får strækmærker, men hvis din mor har mange strækmærker, er der en risiko for at du også udvikler  strækmærker. Din risiko er også større, hvis du fik strækmærker under puberteten, er overvægtig, hvis du venter tvillinger eller et stort barn. Strækmærker kan opstå på alle tidspunkter i graviditeten, men de fleste får dem hen mod slutningen. Der er ingen cremer eller kosttilskud, der har vist hverken at kunne forebygge eller behandle strækmærker. De fleste strækmærker bliver mindre  og blege med tiden. Hvis strækmærker opleves som kosmetisk generende et år eller mere efter fødslen, så kan de behandles med laser. Laser har dog kun effekt på strækmærkenes farve og ikke på strukturen i huden. 

Pigmentforandringer

De fleste kvinder vil under graviditeten opleve, at huden bliver mere pigmenteret – altså mørkere. Det gælder især omkring brystvorterne, i armhulerne og omkring kønsorganerne. Ar og modermærker kan blive mørkere, og nogle får også en mørk streg, der strækker sig fra over navlen og ned mod kønsbenet. Nogle får også brune pletter i ansigtet. Hvis du efterhånden ligner en giraf pga. de mange brune pletter i ansigtet, har du formentlig det, der hedder kloasma eller melasma. Det kaldes også “graviditetsmasken”. De kan desuden forekomme, hvis man tager p-piller. Man ved ikke, hvorfor nogle får det, men man ved, at store mængder sollys forværrer antallet af de brune pletter. Det er derfor en god ide, at begrænse tiden i direkte sollys og ellers at bruge solhat, solcreme med høj solfaktor eller sun-blocker. Hos de fleste forsvinder de brune pletter, når graviditet og amning er afsluttet. I svære tilfælde, kan der efter fødslen behandles med cremer hos egen læge eller en hudlæge.

Blodåreforandringer

Mange får blodsprængninger i ansigtet og på resten af kroppen. De fleste forsvinder efter fødslen. Du kan også opleve, at dit tandkød bløder, når du børster tænder. Det skyldes, at mere blod strømmer til tandkødet, så det hæver. Det er ikke farligt, og det går over efter fødslen. Dog er det en god idé at passe godt på tandbørstningen da man som gravid har større tilbøjelighed til tandkødsbetændelse og caries. En anden almindelige blodåreforandring er åreknuder som ca. 40% af alle gravide får. Din risiko er størst, hvis du er overvægtig, men alle kan blive ramt. Typisk sidder åreknuderne på læggen, men de kan også sidde på kønslæberne eller omkring endetarmsåbningen som hæmorider. De opstår når underkroppens blodårer bliver udsat for stort tryk i sin passage i bækkenet, hvor baby og livmoder fylder det hele. Åreknuderne bliver bedre efter fødslen, men forsvinder sjældent helt. Du kan ikke forhindre åreknuder i at dukke op, men du kan mindske dine gener ved at bruge støttestrømper, sidde med benene eleveret samt dyrke motion. Desuden er det vigtigt at undgå overdreven vægtøgning under graviditeten.

Hår- og negleforandringer

Synes din familie og venner at dit hår ser tykt og flot ud her i graviditeten? Så er der nok noget om det. Pga. hormonelle forandringer får de fleste kvinder faktisk mere og tykkere hår. Til gengæld oplever de fleste også øget hårtab efter fødslen. Det kan vare i mange måneder efter fødslen. Enkelte er uheldige at få hårtab i mandlig retning, dvs. med høje tindinger, og ikke alle får deres hår tilbage. Nogle irriteres også over øget hårvækst i ansigtet, på arme og ben og på ryggen. Dine negle kan også kræve ekstra opmærksomhed. De vokser hurtigere, og du kan risikere, at de bliver mere porøse og lettere flækker. Neglene bliver sig selv igen efter fødslen.

Søg læge!

Gravid eller ej – husk at et modermærke, der ændrer form, størrelse, farve eller begynder at klø altid skal undersøges ved læge. Du opfordres også til at kontakte egen læge, hvis du får udslæt eller hvis din eksisterende hudsygdom forværres i graviditeten Får du kraftig kløe i håndflader og fodsåler uden noget synligt udslæt kan du have fået leverkløe. Det skal også undersøges ved egen læge eller på fødeafdeling.

Læs mere om hudforandringer under graviditet i Patienthåndbogen 

Få mere viden

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten
Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder:

Lægehåndbogen

Skrevet af Læge Hanne Trap Wolf
Redigeret af Læger Formidlers faglige redaktion
Fagligt opdateret 15.04.2021 af Læge Cæcilie Weber Thomsen, Læge Camilla Klastrup  og Læge Rebecka Hansen

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.