Hallo baby – er du der?
Det er hårdt at føde, men det er også hårdt at blive født. Derfor skal der holdes godt øje med dit barn, når det langsomt, men sikkert kæmper sig ud til en verden uden for livmoderen. Men hvad menes der egentlig med ”at holde øje”? Find svaret her og bliv klogere på fosterovervågning.
Hvorfor holde øje?
Som sagt er det noget af en opgave at blive født. Det er et slags ”maraton”, og fosterovervågning af dit barnets hjerterytme er en god indikator for, hvordan barnets krop klarer strabadserne. Når du kommer ind på fødegangen, vil jordemoderen derfor lytte til barnets hjerterytme på den ene eller anden måde.
Trærør eller doptone
Der er flere metoder til at holde øje med barnet under en fødsel. Hvilken metode, som jordemoderen og fødselslægen vælger, afhænger af, hvordan din fødsel forløber. Har du haft en normal graviditet og tilstøder der ikke komplikationer til under fødslen, vil jordemoderen vælge at overvåge dit barn med et trærør eller en doptone. Begge dele kan bruges til at lytte til barnets hjerterytme. Der vil blive lyttet til barnets hjerterytme mange gange i løbet af en fødsel. Når du når til pressefasen, vil jordemoderen lytte til barnets hjerterytme efter hver ve. Der bliver ca. lyttet et minut hver gang.
CTG
Et CTG-apparat registrerer barnets hjerterytme og dine veer. Du får to bælter om maven – Det ene holder på en mikrofon, som opfanger barnets hjerterytme og det andet holder en måler, der registrerer længden og hyppigheden af veerne. Resultatet kommer ud på en papirstrimmel i form af en kurve eller vises på en skærm. Du vil måske høre jordemødrene kalde det “at køre en strimmel”. Kurven viser, hvordan barnet har det under veerne og fødslen. Det kan være lidt irriterende at have CTG-apparatet tilkoblet, men det er for dit barns skyld, så hold ud.
Sådan ser en CTG-strimmel ud på en skærm:
Andre metoder til fosterovervågning
Nogle gange er det svært at opfange hjerterytmen med mikrofonen fra CTG-apparatet. Hvis det er tilfældet, kan jordemoderen sætte en lille elektrode på barnets hoved, der også kan opfange hjerterytmen, og så kan du nøjes med et enkelt bælte rundt om maven. Det er ufarligt for barnet og giver kun et meget lille sår i hovedbunden.
Hvis CTG-apparatet viser, at barnets hjerterytme ændrer sig meget, kan man tage en blodprøve fra barnet. Det foregår ved et prik i huden på barnets hovedbund via et rør i skeden og kan føles lidt ubehageligt, men det er ikke farligt for hverken dig eller dit barn. Resultatet af prøven kommer inden for få minutter og bruges til at vurdere, hvordan den videre fødsel skal forløbe.
Få mere viden
Læs mere om fosterovervågning her i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi’s patient informationsmateriale
Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.
Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen
Kilder
Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik (DSOG) guideline
Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf
Redaktører: Læge Louise Laub Asserhøj og Læge Mads Langager Larsen